Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přátelé zesnulé veganské influencerky: Umírala upoutaná na lůžko! Šest let nepila vodu

Autor: fik - 
3. srpna 2023
05:00

Zhanna Samsonovová, slavná influencerka, se více než 10 let stravovala vegansky. Na svých sociálních sítích propagovala zdravou stravu, avšak podle výpovědi přátel trpěla anorexií, byla upoutaná na lůžko a šest let nepila vodu. Veškerou pomoc však odmítala, a to se jí stalo osudným, zemřela na infekci a vyčerpání.

Zhanna se veganské stravě věnovala více než 15 let. Prvně si občas dopřávala i ryby nebo mléčné výrobky, ale v průběhu let se její stravování dostávalo do stále většího extrému, až nakonec jedla jen syrové ovoce a zeleninu a fazolové klíčky. Na svém instagramovém profilu sdílela videa a fotky chutně vypadajících těstovin, polévek, hamburgerů i sladkých dezertů ze syrového ovoce a zeleniny, v soukromí však bylo vše jinak. 

Suchý půst 

Zhanna praktikovala „suchý půst,“ kdy odmítala cokoliv jíst nebo pít klidně několik dnů po sobě. Touto metodou se snažila léčit všechny neduhy a tvrdila, že je díky tomu v perfektním zdravotním stavu. 

Video  Zhanna sdílela video, kde říká, že má k obědu jen cherry rajčátka, avokádo a avokádový kefír  - Instagram
Video se připravuje ...

Řekla, že díky svému stravování nikdy neměla sezónní rýmu a cítí se naprosto zdravá. Nedávno ovšem chytila střevní infekci a v roce 2021, když přiletěla do rodného Ruska navštívit matku, se okamžitě nakazila covidem.

„Nebála jsem se nakažení žádnými viry a ignorovala jsem všechny preventivní opatření, protože mám posledních deset let díky své stravě perfektní zdraví. Ironicky jsem hned onemocněla s covidem a musela jsem strávit deset dní v posteli. Začala jsem se léčit suchým půstem a nemoc postupně ustupovala,“ napsala v příspěvku na instagramu.

Přátelé naléhali, aby vyhledala pomoc 

V posledních měsících jejího života přátelé i maminka naléhali, aby si Zhanna sehnala pomoc a začala se lépe stravovat. Prý bylo ale nemožné ji přimět mluvit s lékaři nebo donutit ji jíst něco jiného než syrové ovoce a zeleninu. 

Jedna z kamarádek Zhanny, Olga Černjaevová, se svěřila: „Sledovala jsem její cestu k smrti sedm let. Snažila jsem se s ní mluvit a přesvědčit ji, aby vyhledala lékařskou pomoc. Ukázala jsem jí její tělo v zrcadle a na starších fotkách, ale Zhannu bylo v určitých věcech nemožné přesvědčit.“

„Otekly jí nohy a byl zázrak, že s nimi ještě dokázala hýbat. Myslím, že to dělala přes bolest. Bezmocně jsem sledovala, jak se z ní staly jen kosti a zůstala upoutaná na lůžko. Potom byla v posteli téměř měsíc, a když vstala, bylo pro ni obtížné se hýbat. Překonat jeden schod jí trvalo klidně několik minut,“ dodala zdrcená přítelkyně. 

Ostatní přátelé vypověděli, že Zhanna vypadala vyčerpaně a bylo děsivé se na ni dívat. Ztrácela se jim před očima, ale věřila, že je v pořádku. „Veselé oči a nádherné vlasy kompenzovaly děsivý pohled na její tělo. Odpusťte mi, jestli to zní drsně,“ sdělila jiná přítelkyně pro Daily Mail.

Zhanna zemřela 21. července v den, kdy měla letět na návštěvu za svou maminkou. Ta se nyní snaží dostat tělo zesnulé dcery zpět do Ruska. Přestože oficiální příčina smrti ještě není známá, matka se domnívá, že Zhanna zemřela na vyčerpání organismu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání