Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Paranoia Vladimira Putina nezná mezí: Má tři identické kanceláře, aby zmátnul atentátníky!

Autor: DVL, swp - 
8. dubna 2023
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin si nechal zřídit tři zcela identické kanceláře, aby zmátnul případné atentátníky. Ruský diktátor například tvrdí, že je v jedné kanceláři, zatímco ve skutečnosti je tisíce mil daleko v jiné kanceláři, která je však vizuálně identická jako ta první. Údajně jsou takové kanceláři tři - jedna v Soči, druhá v Petrohradě a třetí v Novo-Ogarjovu, napsal o tom deník Daily Mail.

Vladimir Putin si zřídil stejné kanceláře po celém Rusku, aby zmátl případné atentátníky, což je další důkaz o tom, jak je ruský diktátor ohledně své bezpečnosti paranoidní, řekl ruský zpravodajský důstojník, který uprchl ze země před válkou na Ukrajině.

Podle Gleba Karakulova, důstojníka tajné elitní osobní bezpečnostní služby kremelského vůdce, navrhl ruský prezident kanceláře ve svých luxusních sídlech v Petrohradu, Soči a Novo-Ogarjovu tak, aby vypadaly stejně.

Pokoje jsou identické, s odpovídajícími detaily, jako je stůl a závěsy, a oficiální zprávy někdy říkají, že je na jednom místě, zatímco ve skutečnosti je na jiném.

Letadlo a kolona aut

Když byl Putin v černomořském letovisku Soči, bezpečnostní úředníci předstírali, že odchází, přičemž k tomu použili letadlo a kolonu aut, zatímco Putin byl ve skutečnosti stále ve městě, prozradil přeběhlík.

„Toto je zaprvé lest, jak zmást zahraniční zpravodajské služby, a zadruhé zabránit jakýmkoli pokusům o atentát,“ řekl Karakulov Dossier Center, ruskému projektu investigativní žurnalistiky. 

To potvrdilo předchozí zprávy ruského média zvaného Proekt Media, které ukázaly, že Putinova kancelář v Soči a jeho rezidence v Novo-Ogarjovu u Moskvy jsou totožné. Kreml zveřejnil fotografie z Putinova setkání, kde tvrdil, že byl v Novo-Ogarjovu, zatímco ve skutečnosti byl v Soči.

Karakulov vylíčil Putina jako stále izolovanějšího vůdce, který žije v „informačním vakuu“ v přísně střežených rezidencích, které nazýval „bunkry“.

Ruský prezident odmítá používat mobilní telefon ze strachu z odposlouchávání Západem a raději cestuje speciálním obrněným vlakem, protože je paranoidní ohledně toho, že letadlo lze sledovat, řekl Karakulov. Dodal, že Putin se „smrtelně bojí“ covidu-19 a je již čtvrtý rok v izolaci. 

„Prostě se bojí,“ řekl Karakulov. „Uzavřel se před světem. Jeho pohled na realitu se zkreslil.“

Karakulov, který byl odpovědný za zabezpečenou komunikaci a je považován za nejvyššího člena ruských speciálních služeb, který od začátku války přeběhl, řekl, že morální odpor k ruské invazi na Ukrajinu a jeho strach ze smrti tam ho přiměly promluvit, navzdory rizikům pro něj a jeho rodinu.

„Náš prezident se stal válečným zločincem,“ řekl. „Je čas ukončit tuto válku a přestat mlčet.“ 

„Má patologický strach o svůj život“ 

Řekl, že Putinova paranoia se prohloubila od doby, kdy napadl Ukrajinu, a popsal, jak diktátor loni v říjnu nařídil zřízení bunkru na ruské ambasádě v Kazachstánu. „Je to druh paranoie,“ řekl Karakulov. „Má patologický strach o svůj život.“ 

Jako inženýr v polní jednotce prezidentského komunikačního oddělení Federální ochranné služby (FSO) byl Karakulov zodpovědný za zřízení zabezpečené komunikace pro ruského prezidenta a premiéra, ať šli kamkoli.

Důstojník uvedl, že s vůdcem Kremlu podnikl více než 180 cest a navzdory rozšířeným spekulacím se zdá, že Putin je v lepší kondici než většina lidí v jeho věku. Putin podle něj kvůli nemoci zrušil jen několik cest.

„Nikdy jsem ho neviděl s mobilním telefonem,“ řekl. „Všechny informace, které dostává, jsou pouze od lidí, kteří jsou mu blízcí. To znamená, že žije v jakémsi informačním vakuu.“

Jinými slovy jeho znalosti o událostech jsou filtrovány přes tajné služby – a to, co sleduje ve státem kontrolované ruské televizi. 

Západní analytici se dlouho domnívali, že Putin nedostává přesné zprávy od svých generálů a dalších v jeho úzkém kruhu  o situaci na Ukrajině, ze strachu z jeho hněvu, pokud by mu byly sděleny špatné zprávy.

To dokazují jeho strážci, kteří mu podle Karakulova „říkají šéf, uctívají ho ve všech ohledech a mluví o něm pouze v těchto pojmech“.

Na otázku, zda je Putin vždy v „lockdownu“, Karakulov odpověděl: „Ano, je. Stále máme sebeizolujícího prezidenta. Před každou akcí, a to i 15 až 20 minut před, musíme dodržovat přísnou karanténu po dobu dvou týdnů."

„Existuje skupina zaměstnanců, kteří byli propuštěni – kteří podstoupili tuto dvoutýdenní karanténu. Jsou považováni za ´čisté´ a mohou pracovat ve stejné místnosti jako Putin.“

Podle něj je na tom Putin zdravotně dobře. „Pokud má nějaké zdravotní problémy, musí to být kvůli jeho věku. No, asi je má. Ale myslím, že to není nic vážného.“

„Vzhledem k tomu, že se uskutečnilo mnoho služebních cest, pouze jedna nebo dvě byly zrušeny kvůli jeho zdraví,“ dodal.

Popírá, že by byl nevlastenecký, a vyzval ostatní, aby prolomili mlčení a zastavili válku. „Vlastenectví je, když milujete svou zemi,“ řekl Karakulov. „V tomto případě je třeba zachránit naši vlast, protože se děje něco šíleného a hrozného.“

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa