Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

12 let od smrti Václava Havla: Vystrčil u hrobu, Pavlova vzpomínka, pochod na Hrad i vyhrnuté kalhoty

  • Autor: Mii,ČTK - 
    Aktualizováno -
    18. 12. 2023
    20:27
    18. 12. 2023
    09:10

    Dnes je to 12 let od chvíle, co zemřel bývalý prezident Václav Havel. Na výraznou postavu české politiky vzpomínají politici, velvyslanci a osobnosti, po celé republice se konají připomínkové akce. Havel dokázal ostatní lidi přesvědčit, že nejdůležitější je svoboda. Je třeba si připomínat hodnoty, které bývalý prezident zdůrazňoval, jako je boj za svobodu, svědomí, zodpovědnost a láska k vlasti, řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Havel zemřel 18. prosince 2011 na své chatě na Hrádečku na Trutnovsku.

  • 1.Pavel a Havlovo prezidentství

    "Před dvanácti lety zemřel Václav Havel. Symbol návratu k demokracii a mezinárodně uznávaná osobnost našich novodobých dějin. Letos si toto výročí poprvé připomínám v roli prezidenta. Přemýšlím nad tím, co definovalo prezidenství Václava Havla a také jeho pojetí funkce prezidenta," uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel.

    "Pro mě jsou to především nadhled a schopnost naslouchat druhým. A také smysl pro humor, který občas v dnešní vypjaté době ve veřejném dění postrádám. V příštím roce budeme slavit 20. výročí vstupu do EU a 25. výročí vstupu do NATO. Naše pevné ukotvení v transatlantických a evropských demokratických strukturách je i jeho velkou zásluhou a jedním z důvodů, proč si Václava Havla připomínat," dodal Pavel.

  • 2.

    Desítky lidí se dnes večer sešly na náměstí Václava Havla v Praze, odkud vyrazily na vzpomínkový pochod nazvaný Srdce na Hrad.

    Lidé nesli dřevěné srdce, na kterém svítila světýlka, někteří měli i další menší papírová srdce nebo českou vlajku. Dřevěné srdce společně se vzpomínkovou knihou předali organizátoři vedoucí kanceláře prezidenta Petra Pavla Janě Vohralíkové.

    Průvod se podle organizátorů konal naposledy, přesto je podle nich potřeba, aby lidé zůstali ostražití. "Můžu vám slíbit, že fakt děláme úplně všechno, co umíme, aby beznaděj z Hradu nešla a aby tam to srdce bylo, aby tam zůstalo. Protože tam, kde to srdce není, tak to jsou věci, které mají jen poloviční cenu," řekla Vohralíková.

    Srdce na Hradě zůstane, podle Vohralíkové bude mít čestné místo. Prezident Petr Pavel podle organizátorů akce navázal na hodnoty prezidenta Havla. Řekli, že pokud by se měla situace změnit, je možné, že půjde průvod znovu. Lidé podle nich musí být ostražití a mít se na pozoru.

    Lidé si na náměstí Václava Havla před odchodem průvodu fotili červené svítící srdce a zapalovali svíčky. Někteří měli i tibetskou vlajku. Průvod šel přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí. Na Hradčanském náměstí zazněly proslovy, zazpíval hudebník, výtvarník a zpěvák Iby Pop.

    Vzpomínkový pochod na Václava Havla Srdce na Hrad (18.12.2023) Vzpomínkový pochod na Václava Havla Srdce na Hrad (18.12.2023) | ČTK/Michal Kamaryt

    Vzpomínkový pochod na Václava Havla Srdce na Hrad (18.12.2023) Vzpomínkový pochod na Václava Havla Srdce na Hrad (18.12.2023) | ČTK/Michal Kamaryt

  • 3.Vzpomínky politiků

    Poslankyně ODS Renáta Zajíčková uvedla, že ji vzpomínka na Havla naplňuje optimismem a hrdostí. „Přes všechny rozdíly v názorech a přespolní třenice je důležité si připomenout, že naše země se bude mít dobře jen tehdy, když budeme se vzájemným respektem táhnout za jeden provaz,“ napsala poslankyně na síti X.

    „Už celých dvanáct let. Vzpomínám a nezapomeneme,“ sdělil předseda zahraničního sněmovního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

    „Před dvanácti lety zemřel Václav Havel. V roce 2014, tři roky po jeho smrti, jsem o něm napsal, že byl především odvážnou a silnou osobností, nebál se jít se svým přesvědčením proti proudu, proti dobovému mainstreamu a byl za to připraven zaplatit vysokou cenu. To je hlavní důvod, proč bychom si ho měli připomínat a proč může být příkladem i symbolem boje za svobodu,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj tato slova platí i dnes, Havel byl velkou osobností naší moderní historie a jeho odkaz zůstává aktuální.

    Podle ministra pro legislavitu Michala Šalomouna (Piráti) Havel předpověděl rozpínavost Ruska. „12 let bez Václava Havla. Prezident, dramatik, občan, disident odešel. Jeho odkaz ale zůstává. Jako student JAMU jsem v diplomce psal o jeho Anatomii gagu. Pak jsem sledoval, jak otevřel opět dveře do světa, přivedl nás do NATO, předpověděl rozpínavost Ruska. Čest jeho památce,“ vzpomíná ministr.

    Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) konstatoval, že Havel k sobě nedávno povolal velkého přítele a spolupracovníka Karla Schwarzenberga. „Spolu pracovali proti komunistickému režimu, provedli nás Sametovou revolucí a v devadesátých letech otevřeli České republice svět, když nám vytvořili skvělou mezinárodní reputaci, ze které čerpáme dodnes. Naše země jim vděčí skutečně za mnohé. Vážený pane prezidente, milý Karle, děkuji Vám za vše a odpočívejte v pokoji!“ napsal Válek.

    Fotku Havla se Schwarzenbergem sdílela i šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „12 let bez Václava Havla. 12 let bez člověka, jehož jméno bude navždy spojeno s návratem svobody do naší země, vstupu do NATO a nikdy nekončícímu boji proti zlu a nenávisti. Jeho nezlomnost je nadějí a morální silou pro země, které o svobodu a demokracii dnes tvrdě bojují,“ uvedla Pekarová.

  • 4.Velvyslanci připomínají setkání

    „Člověk by se měl chovat tak, jak si myslí, že by se měli chovat všichni,“ připomněl Havlův citát britský velvyslanec v Česku Matt Field a připojil fotografii, na které se Havel nachází se současným britským králem Karlem III., tehdy princem Charlesem. Karla III. pojilo s Havlem přátelství.

    Fotografií s Havlem se pochlubil i bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, dnes náměstek ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby. „Nevím, jestli se tomu dá říkat fotka s Václavem Havlem, ale přesto jsem moc rád, že existuje a že jsem si pak mohl podat ruku s velkým Čechem a velkým Evropanem,“ napsal Perebyjnis.

  • 5.Vyhrnuté kalhoty

    Ani americká ambasáda na Havla nezapomněla. „Vyhrnujeme si kalhoty a vzpomínáme,“ informovala a přidala snímek, na kterém mají zaměstnanci ambasády včetně amerického velvyslance Bijana Sabeta na počest Havla vyhrnuté kalhoty. 

    I ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) si dnes vyhrnul kalhoty. „Víte Vy ještě vůbec, proč si dnes někdo vyhrnuje nohavice? Jako by to bylo včera si pamatuju tu vlnu smutku, když média ohlásila 18. 12. 2011, že zemřel Václav Havel. Těší mě ale, že dodnes si někteří připomínáme tento den způsobem tak nepatetickým, jako jsou krátké nohavice,“ napsal.

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák si na připomínku Václava Havla vyhrnul kalhoty. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák si na připomínku Václava Havla vyhrnul kalhoty. | reprofoto X Martin Dvořák

  • 6.Pieta u hrobky

    Václav Havel dokázal ostatní lidi přesvědčit, že nejdůležitější je svoboda. Je třeba si připomínat hodnoty, které bývalý prezident zdůrazňoval, jako je boj za svobodu, svědomí, zodpovědnost a láska k vlasti. Novinářům to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

    Společně s dalšími zástupci horní komory u příležitosti 12. výročí Havlova úmrtí položil květiny a zapálil svíčku u hrobky Havlových na Vinohradském hřbitově v Praze.

    Havel byl člověkem, který dokázal ostatní lidi přesvědčit, že to, co je pro všechny nejdůležitější, je svoboda, uvedl Vystrčil. Podle senátora Pavla Fischera (nezávislý) byl Havel mimořádně inspirativní osobností. „V konkrétních politických krizích a úkolech, které musel řešit, dokázal mluvit tak, že je to srozumitelné i s odstupem deseti nebo 20 let času,“ řekl Fischer. Bývalý prezident podle něj dokázal rozlišovat mezi tím, co je důležité a co ne.

    Havel dal lidem v končících normalizačních časech naději, míní senátor a předseda školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09). Bývalý prezident byl podle něj velkou morální autoritou. V současnosti je třeba si připomínat demokratické hodnoty, které zastával. „Někdy zapomínáme, že politika musí mít i morální rozměr,“ uvedl. Připomněl, že Senát se snaží v podpoře těchto hodnot pokračovat, příkladem je podle něj cesta na Tchaj-wan.

  • 7.Zemřel před 12 lety

    Václav Havel zemřel 18. prosince 2011. Dramatik a někdejší disident patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Podle zákona 94/2012 Sb. se Václav Havel zasloužil o svobodu a demokracii.

    Video  VÁCLAV HAVEL (*5. října 1936, †18. prosince 2011)  - Videohub
    Video se připravuje ...

jajas ( 19. prosince 2023 18:48 )

Tak tomu pak nerozumím....co vlastně admin sleduje....pokud vůbec něco sleduje... 😨

jajas ( 19. prosince 2023 18:47 )

👍

RASPUTIN ( 19. prosince 2023 16:48 )

Platí, je to jenom otázka času 🙂

Andre Zeman ( 19. prosince 2023 12:49 )

Je pravda, ze nekdy se zdá zasednutej. Ale teď mně třeba smáznul jednu moji reakci. A přitom v tom vlákně a i tady na diskuzi nechal urážlivé komenty na Havla, mnohem horší výrazy, než jsem tam mela já (mimochodem, jen jsem onoho diskutujícího nazvala podčlověkem, coz je proti jeho smažení v pekle čajíčkem). A jak jsem psala, nejde mi o Havla jako takového, ale o až moc sprosté a nesmyslné vyjadřování vůči komukoli. A že to tu admin teda nechá, zatímco “zastání” maže.

jajas ( 19. prosince 2023 12:41 )

Já mám pocit, že stačí, když se třeba v jednom příspěvku objeví něco, co admin vhodnotí jako nežádoucí a s tím to příspěvkem pak maže všechny další příspěvky od toho konkrétního nicku, přestože neobsahovaly nic závadného....takže mnohdy to asi odnese jeden nick díky jednomu příspěvku. Nezdá se Vám?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa