Jejich speciální přátelství vzniklo neplánovaně, a to v létě 2010 během natáčení snímku Odcházení, kde hrála Zuzanu, dceru dr. Viléma Rigera (Josef Abrhám).

Tajné schůzky

„Vždycky, když mu bylo zle, šel za mnou. Nebo spíš já za ním. Myslím při tom natáčení,“ zavzpomínala Uhlířová v rozhovoru pro server Echo24. „To bylo ve vile Čerych v České Skalici, tam se o něj starala taková sestřička, která mu nosila třeba párky, přitom mu bylo zle a bylo čtyřicet stupňů. Já říkala: Proč mu nesete párky, když mu je zle? No nic, tak jsem se o něj začala taky trochu starat,“ vysvětlila.

Nebylo pak tedy ojedinělé, že za ní během natáčení přišel asistent režie Jiří Kačírek (47) s tím, že by s ní pan prezident chtěl mluvit. „Což znamenalo, že jsem obešla vilu, sešla po schodech a vylezla po žebříku do takové místnosti, kde on polehával a posedával na takovém tom lůžku,“ svěřila.

Koncert místo Dáši

Přátelství mezi Václavem Havlem a Ivanou Uhlířovou přetrvávalo i po skončení natáčení. „To mi třeba zavolali: Dobrý den, tady kancelář prezidenta Václava Havla, pan prezident se ptá, jestli byste s ním nešla na koncert, paní Dáša je na Mauriciu,“ citovala herečka. Jak sama říká, nikdy jí ale zcela nedošlo, že tráví čas s historickou osobností a měla by se na společenské akce také nějak vhodně obléknout. „Já šla ze zkoušky, měla jsem roztrhanou plátěnou kabelu, tam přitom červenej koberec, taxíky, foťáci, pistolníci...“ zavzpomínala Uhlířová. „Já byla takovej jeho kámoš. Takovej podivnej malej kluk, se kterým si rád povídal,“ přiznala.

Talent roku

Rodačka z Rýmařova vystudovala hereckou konzervatoř v Ostravě a působila v několika divadlech včetně Divadla na Vinohradech, Divadle Husa na provázku i v Divadle Komedie. Je nositelkou dvou Cen Alfréda Radoka za Talent roku 2006 a za Ženský herecký výkon roku 2010, diváci ji ale znají i z několika českých filmů a seriálů, jako třeba Nuda v Brně nebo Teorie tygra. V 38 letech porodila svou jedinou dcerku Lotu (4), kterou má se svým partnerem, zahradníkem a judaistou Miroslavem Freundem.

Jediná prosba

Doprovod Havlovi nedělala jen na prestižních společenských akcích, často spolu chodili i jen tak na pivo. „Já mu vždycky říkala, hele, Václave, mně je jedno, žes byl prezident, já bych se k tobě chovala stejně, i kdybys byl papež. To myslím, že měl rád,“ řekla. Nikdy z něj tak prý netahala žádné tajné informace, ani nezneužívala jeho postavení. „Jenom vlastně o jednu věc jsem ho poprosila: Až tady bude Dalajlama, abych u toho mohla být a mohla ho potkat,“ přiznala.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Víme první! Seriál Osada bude mít pokračování. Čeho se scenárista Kolečko obával? Jiří Marek

Fotogalerie
43 fotografií