Před dvanácti lety zemřel na své chalupě v Hrádečku na následky dlouhodobých zdravotních problémů národem milovaný prezident Václav Havel. Jeho manželka Dagmar Havlová na něj stále myslí a nyní zveřejnila dojemnou vzpomínku na slavného disidenta.

Dášenko, na shledanou

„Dášenko, na shledanou! Drž mi palce! V.,“ zveřejnila Dagmar Havlová na instagramu ručně psaný vzkaz doplněný o srdce propíchnuté Amorovým šípem od svého manžela v neděli 17. prosince kolem půlnoci, tedy těsně před výročím Havlova úmrtí. A připojila také svou vlastní odpověď: „Držím.“ Jako by bývalá první dáma chtěla vyjádřit, že cítí, že je její milovaný Vašek stále s ní, a že ona mu i nadále drží palce. Dala tím tak jasně najevo, že na svého zesnulého muže neustále myslí a že na něj v den dvanáctiletého výročí od jeho odchodu silně vzpomíná.

Dojala i slavné kolegy

Svými dojemnými slovy o shledání okamžitě dojala i některé slavné kolegy, kteří pod příspěvek připojili dojaté a rozněžnělé reakce. Slovy chvály a dojetí přitom nešetřili. „Ty mi vždycky dokazuješ, že Láska je,“ odpověděla spisovatelka Barbara Nesvadbová, „loveee,“ následovala ji svým komentářem zpěvačka Olga Lounová.

Ani známá provokatérka Agáta Hanychová se tentokrát dojetí neubránila a pod příspěvkem Dáše poslala srdíčka. Srdíčko připojila i herečka a režisérka Petra Nesvačilová„Myslím na Tebe,“ vyjádřila slova podpory i zpěvačka a herečka Dáša Zázvůrková.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová převzala šek na 1,5 milionu pro svou nadaci Vize 97. Peníze budou použity na podporu obětí domácího násilí Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl

Skon bývalého prezidenta byl nečekaný

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 na svém milovaném Hrádečku, kde se o něj staraly sestry boromejky. Přestože se už nějakou dobu předtím necítil dobře, rychlý a nečekaný odchod manžela Havlovou silně zasáhl. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl zemřít. Podle výsledků vyšetření se údajně jeho zdraví oproti výsledkům z června 2011 v prosinci 2011 dokonce lepšilo.

Lékaři ji uklidňovali

Z prodělaného šoku se Dagmar dlouho vzpamatovávala. „Nikdo jsme to nečekali. Jela jsem za Vaškem na Hrádeček jako kdykoliv jindy, v džínách, ve svetru a bundě,“ řekla tehdy Lidovým novinám zdrcená Havlová.

„K večeru se mi zdálo, že Vašek špatně dýchá a že mu dost buší srdce. Přeměřila jsem mu parametry, CRP a kyslíkovou saturaci a volala to lékařům. Ti řekli, že výsledky jsou lepší než v červnu, ať se neznepokojuju,“ popsala poslední dramatické chvíle před skonem významného českého státníka jeho manželka s tím, že ona sama už tušila, že se s jejím manželem něco děje, lékaři ji ale uklidnili.

Tajemná socha svatého Josefa

Pochybnosti Dagmar Havlovou v posledních měsících manželova života však neopouštěly. „Oproti minulým měsícům se mi skutečně zdál být lepší, i když poslední týden vstával z postele jen málo. Na přímou otázku, jak mu je, mi odpovídal, že tak nějak divně,“ popsala tehdy období krátce před prezidentovým odchodem.

„Rozhodně jsem si nemohla dovolit, aby mě ovládl strach. Václav chtěl jet v létě mermomocí na Hrádeček. Tam se jeho stav začal zlepšovat. Chodil, zajímal se o dům, o zahradu. Ukazoval mi, co musíme nechat opravit,“ pokračovala.

Na to, že by její manžel měl zemřít, však nikdy nepomyslela. Tedy do doby, než si dal Havel ke dveřím sochu svatého Josefa. „Svatý Josef je patron dobré smrti,“ popsala tajemné okolnosti skonu svého chotě bývalá první dáma.

Fotogalerie
67 fotografií