Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dagmar Havlová Veškrnová slaví 70: Všechny životní role! S jejími exkluzivními komentáři

/
  • Dagmar Havlová oslaví 70!
    22. března 2023 ● 05:00

    Žena mnoha rolí. Nejen filmových a divadelních, ale také životních. Dagmar Havlová Veškrnová, která právě dnes slaví »70«, na vlastní kůži zažila, jaké to je být herečkou, první dámou, matkou, manželkou, vdovou, zakladatelkou nadace Vize a veřejně činnou osobou.

    Herečka, nebo první dáma? Pro některé byla a zůstane už napořád praštěnou Holkou z porcelánu nebo Holkou na zabití. Jiní ji zase velebí jako manželku milovaného prezidenta Václava Havla (†75), která byla světovými médii svého času dokonce označována za nejkrásnější první dámu zeměkoule. Ať je to tak či onak, obojí jí musí nutně lichotit. A protože dnes slaví velké životní jubileum, pojďme si projít nejzásadnější kapitoly 70 let jejího života.

  • 1.

    Herečka

    Stát se herečkou měla Dáša Veškrnová podle svých slov předurčeno. Narodila se v babiččině bytě, který byl hned naproti ochotnickému divadlu. Umění jí navíc kolovalo v krvi. Tatínek byl hudebně nadaný téměř na vše a maminka byla operní pěvkyně. A její starší sestra Eva (75) byla operetní herečkou a zpěvačkou. Dáše tedy přišlo naprosto přirozené přihlásit se na brněnskou konzervatoř a potom na JAMU, kde získala titul Mgr. Tam si ji také podle fotografie vyhlédl režisér Juraj Herz (†83) a pozval ji do Prahy na kamerové zkoušky. Postoupila až do 3. kola, a tak ji v roce 1974 režisér obsadil do komedie Holky z porcelánu.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    V tu chvíli se rozjela slibná a úspěšná kariéra ještě studující Dagmar Veškrnové. Její nejoblíbenější herečka byla Isabelle Adjaniová a hercem Charlie Chaplin. I tehdy měla sny holky, kterou někdy více, někdy méně úspěšně vystihl její filmový objevitel Herz. „Zahrála jsem si dodnes asi sedmdesát postav různých charakterů, od komedií po tragédie. Od ztřeštěných holek přes maminky až po moji poslední roli babičky. Když se teď dívám na Holku na zabití, Upíra z Feratu nebo film Lepší je být bohatý a zdravý ako chudobný a chorý Juraje Jakubiska, vnímám sebe jako někoho jiného, jako danou postavu,“ komentuje pro Blesk Dagmar Havlová samu sebe jako herečku.

  • 2.

    Královna

    Byli to právě filmoví režiséři, kteří ji spíše zařazovali do rolí komických ve snímcích typu Já už budu hodný, dědečku! či Zítra to roztočíme, drahoušku...!. V televizních inscenacích ztvárňovala různorodé role lékařek i maminek, např. v Když se slunci nedaří, Chobotničkách, Cirkusu Humberto, Zlé krvi nebo Bylo nás pět. Stejně jako zářila v televizi a ve filmu, úspěchy sklízela i v divadle ve svých tragických rolích.

     

    Už v 70. letech např. rolí Taťány v Evženu Oněginovi. V roce 1979 nastoupila jako nová posila souboru vinohradského divadla a hned začala dostávat hlavní ženské role, jako např. v Topolových Hlasech ptáků, v Racinově dramatu Cid, Ionescově Lady Macbett, Gazdině robě Gabriely Preissové či Strindbergově Královně Kristině. „Je to výborná herečka, jinak bych jí ani Královnu Kristinu nesvěřil. Dokonce můžu říct, že mě při obsazování žádná jiná nenapadla. Dáša je zvláštní a delikátní typ, a to se týká i způsobu myšlení. Obdivuju na ní její kreativitu a přitom i schopnost být pořád svá. Je tedy svým způsobem pro určité role zcela nenahraditelná,“ prohlásil režisér Petr Kracik (64).

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

  • 3.

    Manželka I.

    Jejím prvním manželem byl rozhlasový režisér a hlasatel Radvít Novák (†63), kterého znala už od svých 14 let. Studovali spolu dramatickou konzervatoř v Brně a potom Janáčkovu akademii. V 17 letech se do sebe zamilovali a po pěti letech se vzali a přestěhovali do Prahy. Už jako manželé oba účinkovali v Divadle Jiřího Wolkera a Radvít zároveň pracoval jako novinář ve Svobodném slově a později v Českém rozhlase. Když čekali dítě, začalo jí to pár lidí rozmlouvat. Prý si tím zabrzdí skvělý rozjezd a měla by ještě s mateřstvím posečkat. Ona ale dala přednost rodině před kariérou a narodila se dcera Nina, dnes už 46letá dáma.

    Manžel Radvít Novák
    Autor: Archiv Blesku

    V roce 1980 se Dagmar s Radvítem po pěti letech rozvedli, ale nadále zůstali přáteli, podle herečky prý i díky vzájemné úctě a oboustrannému specifickému humoru. A tak i po rozvodu Dagmar o otci svého jediného dítěte hovořila jako o osudové lásce a nedala na něho dopustit. „Radvít byl vševzdělaný renezanční člověk. Má první láska. Za třináct společných let mě naučil orientovat se ve výtvarném umění, architektuře, historii, literatuře, hudbě...“ napsala herečka na svém profilu na facebooku, když v roce 2015 Radvít Novák zemřel. „Nad jeho srdeční nemocí nešlo zvítězit. Bojoval dlouho a statečně. Jsem šťastná, že mi bůh dovolil držet ho za ruku, když se k němu odebíral,“ dodala Havlová.

  • 4.

    Maminka

    Tím nejkrásnějším, co Dagmar a Radvíta potkalo, je jejich dcera. „Nina má všechny vnější výrazové prostředky téměř totožné s Dášou. Tím vzniká na první pohled jednoznačný dojem, že je zcela po Dáše, která je jejím vzorem. Avšak lidé, kteří nás déle a hlouběji znají, mi zaujatě vyprávějí, jak jsme si neuvěřitelně podobní. Nejen ve tváři, ale i způsobem myšlení a povahou...“ říkal Radvít. Nina se nakonec rozhodla vydat cestou právnickou a je významnou soudkyní. Soukromí si Nina přísně hlídá a nenechá do něho nikoho ani nahlédnout. Dcera dala Dagmar dvě vnučky.

    Dagmar Havlová s dcerou
    Autor: Archiv Blesku
    Dcera Dagmar Havlové Nina.
    Autor: Archiv Blesku
  • 5.

    Manželka II.

    Když se Dagmar setkala s Václavem Havlem, patřila mezi naše nejznámější a nejobsazovanější herečky. V Lucerna Baru je tehdy v roce 1989 seznámil Jiří Suchý (91) na oslavách Semaforu.

     

    Pro dokument GEN dokonce Dagmar přiznala, že tenkrát po sobě s Václavem pořád koukali. Suchý si toho prý všiml a zeptal se jí, zda by se nechtěla s panem Havlem seznámit. A ona? Neváhala ani chvilku. Ten okamžik se jí prý navždy propsal do paměti. Havel měl na sobě slušivou parku, kouřil jednu cigaretu za druhou a působil trochu roztěkaně, neboť v té době byl ještě na každém kroku jako známý disident sledován StB.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    Láska mezi nimi ale vzplála až o několik let později. Byla to bomba, když deník Blesk 18. října 1996 jako první napsal o jejich milostném vztahu. Článek s titulkem Dáša Veškrnová – přítelkyně pana prezidenta doprovázela fotografie Olega Homoly, na které prezident tančí s herečkou a jejich zamilované pohledy hovoří za vše. Zafungovalo to jako signál, že je o prezidentově známosti, kolem níž se do té doby s jakýmsi zvláštním ostychem chodilo po špičkách, povoleno psát. Zvlášť když vztah potvrdila jak Dagmar, tak sám prezident. Vzápětí dostala redaktorka Blesku pozvání na recepci konanou u příležitosti státního svátku na Pražském hradě. Své »ano« si řekli 4. ledna 1997, rok po smrti Olgy Havlové. Dagmar pak oddaně stála po manželově boku v dobrém i zlém až do jeho smrti v prosinci 2011.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku
  • 6.

    První dáma

    „Dáša hraje výborně. Jako její starší kolegyně dokonce žasnu! Na roli Kristiny, ač vlastně už nemusí, neustále pracuje a je lepší a lepší. Bude škoda, když se jako první dáma vzdá divadelních prken. V životě jsou ale role, které se skloubit nedají,“ komentovala herečka Jaroslava Adamová (†87) po Dagmařině svatbě s prvním porevolučním prezidentem Václavem Havlem. „Bylo pro mě velmi bolestné vzdát se divadla, zvlášť když jsem dostávala tak krásné role. Ale manžel mě chtěl mít neustále po svém boku při svých pracovních jednáních i zahraničních návštěvách. Musela jsem tedy přijmout bezvýhradně službu manželky prezidenta a přizpůsobit se a plnit ji s plným nasazením. Jinak to ani neumím,“ vzpomíná Dagmar Havlová.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    V Divadle na Vinohradech dala po 18 letech výpověď, rozloučila se s ním za bouřlivého potlesku derniérou Královny Kristiny a přerušila svou hereckou kariéru. Začala působit jako první dáma na plný úvazek. Přestože herečku Dagmar Veškrnovou lidé zbožňovali, první dámě Dagmar Havlové nemohli zprvu přijít na jméno – přece jen to bylo dost brzy po smrti Olgy Havlové (†62).

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    Když v roce 1998 při prezidentské volbě nesouhlasně zapískala jako výraz protestu proti urážkám z úst dnes již zapomenutého poslance Sládkovy strany Jana Vika, mnozí se pohoršovali, že takto se dáma přece chovat nemá, byť tím vyjadřovala podporu svému muži. „Chtěla bych poděkovat všem lidem, kteří mě poté zahrnovali děkovnými dopisy a horami dárků a květin za můj akt na podporu manžela. Celý život razím heslo, že zlo se musí potírat v zárodku,“ říká Dagmar Havlová. Dodnes patří mezi naše nejoblíbenější první dámy.

  • 7.

    Záchranářka

    Když byl Václav Havel nemocen, Dagmar se o něho až dojemně pečlivě starala. Velkou měrou mu pomohla vyhrát boj po operaci plic, kterou prodělal v roce 1996. Zahraniční agentury později napsaly, že skončil dobře jen díky dvěma ženám – Dagmar Veškrnové a MUDr. Zdeně Lipárové. Díky nim byl totiž prezident znovu operován.

    Zákrok trval dvě hodiny, byla mu zavedena tracheostomie a u lůžka si prezident Havel vyžádal po celou dobu Dagmar. Jeho stav se ale nezlepšoval, antibiotika nezabírala, zavládl zmatek a strach. Když se přidala sepse, obávali se všichni nejhoršího. Zasáhla ale Dagmar. Prostřednictvím Michaela Žantovského pozvala z New Yorku plicního chirurga Roberta Ginsberga. Na dramatické schůzce u profesora Pafka dala spolu s Havlovými příbuznými a narychlo svolanými lékaři podnět k sestavení lékařského konzilia. A tak vzniklo 12členné lékařské konzilium složené z osmi tuzemských a čtyř zahraničních odborníků včetně Ginsberga.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    Po pěti dnech se Havlův kritický stav konečně zlepšil. Antibiotika zabrala. Dagmar celou dobu přespávala v nemocnici oblečená do lékařského stejnokroje, ochotna pomoci zdravotnímu personálu všude, kde bylo třeba, ve dne i v noci... Stejně oddaně pečovala o manžela až do konce jeho života. Tehdy se lid přesvědčil, že ho upřímně miluje. A ona to s prezidentem opravdu nikdy nevzdala a svou urputností mu pěkných pár let života rozhodně přidala.

  • 8.

    Vdova

    „Stále se nemohu dívat na záběry z Václavova pohřbu, aniž by mě to citově nezraňovalo. Je zvláštní, že ze stejných důvodů jsem ani ještě nepromluvila k našemu poslednímu dni a noci. Myslím, že to budu schopna vyjádřit až v kapitole mé životopisné knihy, o jejímž napsání přemýšlím,“ říká vdova Dagmar Havlová.

    Ostatky Václava Havla byly vystaveny ve Vladislavském sále
    Autor: ČTK
  • 9.

    Vizionářka

    V současné době je Dagmar Havlová zanícenou vykonavatelkou charity, odkazu Václava Havla a roku 2004 založila Knihovnu Václava Havla. Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 má široký záběr činnosti a zájmů. Orientuje se na počiny v oblasti kulturní, sociální, vzdělávací a zdravotnické. Již od roku 1998 šíří osvětu o rakovině tlustého střeva a konečníku. Informuje veřejnost o možnostech bezbolestného testování.

     

    Česko dlouhodobě drželo smutné prvenství v úmrtí na tuto zákeřnou nemoc. Díky přístupu a úsilí paní Dagmar Havlové se podařilo v minulých letech získat finanční prostředky ve výši kolem 300 milionů korun pro boj s touto zákeřnou nemocí. Tato finanční pomoc umožnila vybavit endoskopická pracoviště napříč celou ČR novými lékařskými přístroji.

    Dagmar Havlová oslaví 70!
    Autor: Archiv Blesku

    Díky nadaci Vize 97 mají všechny osoby ve věku nad 50 let vyšetření na okultní krvácení jednou ročně plně hrazené ze zdravotního pojištění. Tato aktivita nadace přispěla u nás k poklesu počtu úmrtí pacientů na toto nebezpečné onemocnění a v současné době se řadíme na 28. místo ve světě. „Aktuálně se naše nadace věnuje problematice domácího násilí, které výrazně vzrostlo v době covidové. Na konci loňského roku jsme spustili krizovou linku pro oběti domácího násilí,“ upozorňuje Havlová.

  • 10.

    Galerie

    Video
    Video se připravuje ...

    Dagmar Havlová – holka z porcelánu všechny překvapila svým smyslem pro humor Videohub

    Fotogalerie
    49 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

Jana Nováková: To,jakej model "vynesla" na FF v K.Varech byl děs ze všech nejděsnějších.I jako župan to bylo diskutabilní.
V poslední době se o Havlové velice kladně píše že objímá stromy.Je zajímavý že když to dělal Zeman,tak jste si z něj dělali srandu a zesměšňovali ho.Dvojí metr.
No,přeju ji zdraví a pohodu.

(06. 08. 2023 14:50)

trintin: Nevychovaná, žena hrubého zrna. Hvízdáním na balkoně rušila politické jednání. Na Hradě její pes Madlo Umyvadlo napadal zaměstnance. Když si někdo stěžoval, nechala ho z práce vyhodit.

(22. 03. 2023 13:41)

dietr: Můžu si taky kopnout do mrtvoly? ...

(22. 03. 2023 09:16)

leros: Novak, Protože inteligentní lidi nečtou Blesk. Kdybys mě chtěl napadnout, tak sem chodím ze zvědavosti, co tady dezolé zase trolí. Jinak Dáša je krásná ženská.

(22. 03. 2023 08:52)

bursik: Naše nejkrásnější paní prezi­dento­va,e­legan­tní a repre vždy! Výborní styliste kolem ní na rozdíl od chudinka nyní v Německu.Proto vše nejlepší a mnoho zdraví,neboť to je nejvic

(22. 03. 2023 07:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy