Když byly letos do podzimní aukce Galerie Kodl zařazeny dva obrazy, jejichž autorem má být údajně sám Václav Havel, začaly se ozývat hlasy zpochybňující jeho autorství. Jejich pravosti nevěřila dokonce ani sama bývalá první dáma.

Na pravou míru

Autorství Václava Havla bylo ale následně u obou obrazů skutečně potvrzeno a díla z 50. let byla do aukce přijata. Prodat se je rozhodla právě Dagmar Havlová (72), ovšem nikoli bývalá první dáma. V tomto případě jde o manželku Havlova bratra Ivana (†82), která nosí stejné jméno. A protože si je lidé pletou, rozhodla se slavnější Dagmar, rozená Veškrnová, uvést jednou provždy vše na pravou míru. A navezla se při tom do bývalé švagrové.

„Mnoho lidí se mě při nedávných akcích ptalo, jak prosperuje Lucerna! Doznala jsem tedy, že je třeba vyjádřit se ke jménu Dagmar Havlová...“ začala svůj příspěvek na sociálních sítích.

Lucerna nevzkvétá

„Vlastníkem Lucerny je má slovenská jmenovkyně, vdova po Ivanovi Havlovi – Dagmar Havlová, rozená Ilkovičová, která nedávno prodala v aukci Vaškovy juvenilní obrazy. Ivan zřejmě nemaloval...“ zdůraznila Havlová. „Co k tomu říct? Snad jen, že Ivan Havel má dva syny z prvního manželství, Prokopa a Vojtěcha Havlovy, a snad tedy se někdy zubožený palác Lucerna dostane do jejich rukou, jako jediných potomků této větve rodiny Havlů,“ neodpustila si bývalá první dáma poznámku na rodinný klenot manželovy rodiny, který v režii »Dagmar II.« sice prochází jistou renovací, ale nijak zvlášť nevzkvétá.

Utržila 3,45 milionu

Parka z r. 1989* 2,3 mil. Kč

Portrét van Gogha 550 tis. Kč

Krajina se sluncem 600 tis. Kč

*Součástí bylo i do kapsy vložené psaní V. Havla z 21. února 1989, kdy vyfasoval u soudu 9 měsíců za účast na demonstracích při Palachově týdnu.

Nesmlouvavý John Bok: Veškrnová do rodiny Havlových nepatří!

Na stranu vdovy po Ivanu Havlovi se postavil disident John Bok (78). „Paní Dáša Veškrnová Havlová není součástí této tradiční kompaktnosti rodiny Havlů. Udržovat a starat se o množství materiálů, archivů, fotografií, dokumentů a publikací starého pana Václava je věcí rodiny Havlů,“ zdůraznil známý bojovník za lidská práva. „Peníze, které budou na aukci utrženy, půjdou do nadace, která se stará o Lucernu, aby zachovala historický vztah k rodině Havlů, kteří se významným způsobem zasloužili o rozvoj české kultury,“ dodal pro portál PrahaIN.cz.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová převzala šek na 1,5 milionu pro svou nadaci Vize 97. Peníze budou použity na podporu obětí domácího násilí. Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl

Fotogalerie
46 fotografií