Velkolepý večírek si Jiří Strach naplánoval přímo na svůj narozeninový den 29. září. „Moc jsem si to užil. Až si odpočinu, povím vám více,“ svěřil Blesku v sobotu odpoledne a s úsměvem se s námi rozloučil.

Hosté se na salonní lodi Nepomuk v Pražských Benátkách začali scházet v pátek už kolem sedmé hodiny večer, hned mezi prvními nechyběla Jiřina Bohdalová (92). Předchozí den vynechala z pracovních důvodů oslavu 79. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana v Lánech, kamarádovu padesátku o den později stihla levou zadní.

Na oslavu ji doprovodil blízký kamarád Ľubomír Focko (69), který loni skončil ve vazbě během rozplétání kauzy možného ovlivňování veřejných zakázek Správy úložišť radioaktivních odpadů. Po dvou a půl měsících ho policie propustila na svobodu. Na páteční oslavu někdejšího Lotranda, jenž ji obsadil do mnoha svých filmů, dorazila s ním a hned se dvěma velkými dárkovými taškami. A po celý večer se skvěle bavila…

Součástí oslavy byl i raut, který svým úsměvem pochválila i obletovaná Jiřinka. Tu si uďobla z talířku, tu si dala sousto z vidličky. Herečce, jež je známou gurmánkou, chutnalo. Jídlu věnovala jen chvilku, vždyť měla tolik obdivovatelů. Dlouhou chvilku si nechala i pro někdejšího 36. pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duku, jenž letos oslavil 80. narozeniny.

Tenisky a ortéza

Za tmy pak, i přes velké bolesti, dorazila také bývalá první dáma Dagmar Havlová. Před dvěma měsíci si totiž na pravé noze přetrhla Achillovu šlachu. A ačkoliv se veřejným akcím nyní spíše vyhýbá, narozeniny svého přítele si nemohla nechat ujít. Doprovod jí dělala její fenka Grace, kvůli přetrvávajícím bolestem si ale musela vzít k sukni sportovní obuv, což není zrovna jejím zvykem! Na poraněné noze musí navíc stále nosit ortézu, dokonce měla zabandážované oba kotníky! „Už ani nevyzvedávám nové ortézy a berle, beru ty staré,“ nechala se nedávno slyšet na svém instagramu.

Narážela tak na fakt, že má pravou nohu zraněnou již poněkolikáté - v roce 2015 si totiž na stejné noze zlomila kotník, loni se jí to povedlo znovu a letos došlo pro změnu k přetržení Achillovy šlachy.

Na večírku jako kdyby ale Havlová na silné bolesti zapomněla a výborně se bavila - stejně jako zbytek osazenstva. Domů pak odcházela za doprovodu herce a milence ze Sanitky 2 Jiřího Dvořáka (56). Jako správný gentleman jí nabídl rámě a pomohl z lodi k autu. Neodcházeli ale sami, Dvořáka totiž po celý večer nespustila z očí půvabná blondýnka, s níž na párty i přišel!

Víno a zpěv

Oslavenec Strach slavil zlehka, tvrdému alkoholu se vyhýbal a po celý večer si dopřával jen dobré červené víno. Tím nepohrdl ani kardinál Dominik Duka, který před rokem svého kamaráda Jiřího Stracha ocenil stříbrnou medailí za službu katolické církvi. A jelikož víno uvolňuje zábrany, nestyděl se ani postavit před všechny přítomné a s živou kapelou jim od srdce zazpívat.

„Šediny přibývají, hřbet nemůžu narovnat a po ránu jsem úplně negramotnej. Ale radost ze života mám jak zamlada, s úsměvem z časů bezstarostnosti,“ vyjádřil se na svém facebooku, čímž dal jasně najevo, že si z pěti křížků na krku pranic nedělá. Ještě aby ano, když má již sedmnáct let po boku svou krásnou manželku Magdalenu, náramnou životní oporu.

Fotogalerie
163 fotografií