Oznámení poskytla vdova po zpěvákovi Blesku v den čtvrtého výročí smrti svého muže. Bertramka na pražském Smíchově je spojena se dvěma slavnými jmény: Wolfganga Amadea Mozarta (†35) a Karla Gotta. V místě, kde světoznámý hudební skladatel koncem 18. století pobýval u manželů Duškových, je dnes muzeum s koncertní síní.

A místo, kde žil v ulici Nad Bertramkou od roku 1974 mnohonásobný Zlatý a později Český slavík, se za rok také promění v muzeum.

Polovina života

Ponese název: Villa Gott! „Rozhodla jsem se spolu se svými dcerami, že u příležitosti Karlových nedožitých pětaosmdesátých narozenin a pátého výročí jeho odchodu zpřístupníme náš dům v ulici Nad Bertramkou. Uvidíte naši milovanou vilu autenticky tak, jak v ní můj muž žil v letech 1974-2019, tedy více než polovinu života. Vím, že by ho těšilo, že se náš rodinný dům otevře veřejnosti,“ oznámila na sociální síti Ivana Gottová.

Jako Elvis…

Slavíkova manželka má naprostou pravdu. Karel by byl z nápadu naprosto nadšen. Když totiž z jeho jevanské vily před lety vznikl Gottland, byl na velkých pochybách. „Já žiju, to není ono. Z Gracelandu, kde žil a zemřel Elvis Presley, udělali muzeum až pět let po jeho smrti, to už o něčem je. Že člověk vejde někam, kde Elvis do konce života žil. A dokonce i v té koupelně umřel. Tam to prostě na vás dýchne,“ netajil tehdy své pochybnosti o Gottlandu.

Navíc k vile v Jevanech nikdy nepřilnul. Ale Bertramku? Tu přímo miloval! Obzvlášť její balkon, z něhož byl ten nejkrásnější pohled na Prahu včetně Hradčan. Ivana svému manželovi tedy »tam nahoru« udělá velkou radost.

Slavík, pro něhož byl Elvis Presley (†42) velkým vzorem a měl s ním mnoho společného, také zemřel ve své vile. A ta bude zpřístupněna veřejnosti - stejně jako tomu bylo u krále rokenrolu - pět let po jeho smrti. Gottová to nemohla vymyslet lépe! Jen ještě do otevření chrámu Karlovy památky musí vyřešit, kam se s dcerami vrtnou a kde si vytvoří nový domov.

Vyjádření Ivany Gottové

Milí Karlovi příznivci, nejspíš i vy dnes na mého manžela vzpomínáte víc než jindy… A já cítím, že právě dnes je ten správný den, abych se s vámi podělila o důležitou novinku, kterou chystáme na druhou polovinu příštího roku. Rozhodla jsem se spolu se svými dcerami, že u příležitosti Karlových nedožitých 85. narozenin a pátého výročí jeho odchodu zpřístupníme náš dům v ulici Nad Bertramkou. Uvidíte naši milovanou vilu autenticky tak, jak v ní můj muž žil v letech 1974-2019, tedy více než polovinu života. Vím, že by ho těšilo, že se náš rodinný dům otevře veřejnosti. Na fotografii Jaroslava Tatka z roku 1992 je vidět, že pro Karla bylo přirozené pozvat si občas domů „na Bertramku“ své příznivce. Chtěla bych, aby to tak bylo i v budoucnu. Věříme, že VILLA GOTT se stane místem pro vás, kteří jste ho milovali a nezapomněli na něj. O detailech vás budu postupně informovat.

Slavíci, starožitnosti a výhled na Hradčany

A co nás bude ve Slavíkově vile postavené na počátku 19. století ve stylu art deco čekat? Samozřejmě Gottových 42 Slavíků a bezpočet zlatých, platinových, diamantových desek a jiných cenných trofejí.

Slavík miloval starožitnosti, takže se lidé zcela jistě projdou po perských kobercích kolem intarzovaných barokních komod, na stěnách budou viset benátská zrcadla a Mistrovy obrazy.

Fanoušci také uvidí vykládané dřevěné stropy a stěny, koupelnu z onyxu s růžovou vanou a umyvadly a z terasy také nezapomenutelný výhled na Hradčany.

Zemřel před půlnocí

Karel Gott onemocněl v prosinci roku 2018 akutní leukemií. Přerostlo v ni rok a půl trvající onemocnění krve, tzv. myelodysplastický syndrom. Od kruté diagnózy už se na veřejnosti objevoval zpěvák minimálně. V březnu 2019 měl poslední koncert v Brně, v červnu ho nejbližší známí naposledy viděli během předčasné oslavy jeho 80. narozenin v pražském Divadle Na Jezerce.

Na sociálních sítích se naposledy fanouškům ukázal 17. září. Na fotografii od počítače bylo vidět, že zpěvákovi není vůbec dobře. Před závěrem září se u Karla projevil zánět dýchacích cest, na který dostal antibiotika. Ta ale nezabírala a infekce přerostla do zápalu plic.

Vysílené srdce Karla Gotta dotlouklo během jeho spánku krátce před půlnocí 1. října. Ivana Gottová oznámila zprávu o zpěvákově smrti přes ČTK následující den dopoledne. Po několika dnech veřejného loučení na pražském Žofíně mu Češi dali poslední sbohem 12. října v katedrále sv. Víta. V hrobě na malvazinském hřbitově je pak pochován od 20. prosince 2019.

Video
Video se připravuje ...

Král casin Leon Tsoukernik dal Gottovi slib na smrtelné posteli! David Turek

Fotogalerie
138 fotografií