Cutugnovu písničku La mia musica si Karel vypůjčil v roce 1984 a hned rok nato se Toto objevil v Praze na Intertalentu. A skončil u Slavíka doma ve vile Na Bertramce! „Nic jsem si od toho nesliboval a dobře jsem udělal. Doma jsem ho uctil kachnou s knedlíkem a se zelím, přiťukli jsme si dobře vychlazeným plzeňským a spřádali jsme plány o společném turné,“ vzpomínal pro Blesk Gott.

Plané sliby

Slavný Ital, který hvězdnou kariéru odstartoval hitem L‘Italiano, tehdy říkal Gottovi: Carlo, jsi největší hvězda Sanrema příštího desetiletí! „Naznačoval mi, že má v Sanremu skvělé kontakty a že díky nim tenhle festival s písní, kterou pro mne na míru napíše, určitě vyhraju. Všechno vypadalo naprosto úžasně, až mi to bylo podezřelé,“ komentoval Gott. A Slavíkovo podezření skutečně, jak se později ukázalo, bylo na místě.

Po italsku

„Měl jsem pravdu. Všechno dopadlo »po italsku«. Toto Cutugno z Prahy odjel a už se nikdy neozval,” uzavřel tehdy setkání s Italem Karel. Avšak dodal, že Muzika je krásná píseň a že její vyznění umocnil ještě český text Pavla Kopty. „Chtěl bych, aby mi Muziku zahráli na pohřbu,” řekl nakonec důrazně Slavík a začal notovat: „Já nechci růži na rakev, já nechci pláč, já chci jen zpěv a do hrobu mně dejte píseň a zpívejte mně naposled...“

Po letech v Moskvě

S Gottem se Cutugno potkal až po 29 letech v Moskvě. V roce 2013 tam spolu vystupovali na oslavě 85. narozenin Alexandrovců a velmi přátelsky si přitom popovídali.

Diskžokej Miloš Skalka odhaluje: Triky a pověry nás napadly ve vinárně

„Jelikož jsem roky uváděl z Kavčích hor pod sloganem »Ostrý obraz a dobrý zvuk« záznamy z italského festivalu Sanremo, mám k Totovi sentimentální vztah. Byl to výjimečně příjemný a sympatický chlapík, o čemž jsem se osobně přesvědčil. Když jsme o něm – a obecně v té době populárních italských hitech – před mnoha lety debatovali s Karlem Šípem a Jardou Uhlířem v jedné z vinoték u náměstí Jiřího z Poděbrad, vznikl nápad na trio Triky a pověry. Od Ricchi e Poveri to byl k názvu a hudebnímu stylu už jenom krůček a Karel Šíp pak přišel s tím úžasným parodickým textem k Totově písni L´Italiano, ve které se česky zpívá – Ital nezná ten zázrak… Dramaturg a režisér František Polák ten nápad do svého televizního cyklu Možná přijde i kouzelník poté s nadšením uvítal! Toto už tedy také není na tomto světě. Sice už tady fyzicky není, ale jeho písně tady budou navěky. Prostě: Toto per tutti!“

Petra Janů: Byl to krásnej chlap!

Svou tvorbou inspiroval Cutugno kromě Gotta i Karla Šípa (78), Jaroslava Uhlíře (77) a Petru Janů (70), kteří vytvořili cover-verzi jeho písně L‘Italiano. A svorně zpívali – Ital nezná ten zázrak... „Jo, ráda na tohle období vzpomínám, byla to legrace. Ta písnička má ale úžasnou melodii, stejně jako všechno, co Cutugno zpíval. Je mi líto, že už není. Byl to krásnej chlap a Ital, co uměl,“ řekla Blesku Petra Janů.

Video
Video se připravuje ...

Detaily pohřbu Vašo Patejdla. Převoz společnice Gurua Járy do ČR. A supercela na Moravě! Bára Horáková, Lukáš Červeny

Fotogalerie
24 fotografií