Prý za jejich rozchod nemohla Iveta Bartošová (†48), do níž se Láďa zamiloval, ale jejich děti!

Bál se ho

Ještě před časem existovala jediná verze rozchodu Gotta se Štaidlem. „Láďa se v šestaosmdesátém roce zamiloval do Ivety a kvůli ní ukončil své působení v orchestru. Naplno jí propadl, skládal pro ni písničky a vše se točilo jen kolem ní. A to Karel velmi těžce rozdýchával, byl to přece jen egoista,“ vzpomínala pro Blesk bývalá sboristka Orchestru Ladislava Štaidla, nyní výkonná ředitelka divadla RockOpera Praha Pavla Forest (61).

Aňa Štaidlová ale přišla s naprosto jinou verzí. „Odešel proto, že děti rostly a on říkal – já už je neužiju! Tak napsal dopis Karlovi... Bál se, že kdyby mu to řekl, tak by ho ukecal. Tak mu napsal dopis, aby to bylo černé na bílém. Aby nebylo pochyby. Že už se chce taky více věnovat rodině,“ řekla v rozhovoru pro pořad Face To Face Štaidlová. „On s ním jezdil čtvrt století. Já bych to nevydržela...“ povzdechla si.

Chtěl kluka

Zároveň ale potvrdila to, co pravda je. A sice že Gott Láďův odchod těžce snášel. „Karel to podle mě nepochopil, protože neměl děti. Řekl mi – jediné, co vám závidím, jsou ti vaši dva kluci. On strašně chtěl kluka, ale zase já chápu, že asi ta »sláva, polní tráva« pro něj byla drogou,“ konstatovala Aňa. „Karel se strašně změnil. Když byl ještě s Láďou, byl sám sebou. Pak už to nebyl on. Ani hlas už neměl takový. Život si ale užil,“ uzavřela Štaidlová.

Měnili si i ženy

Gott se Štaidlem snili o vlastním divadle, a to se jim splnilo v roce 1965. Láďa s bráchou Jiřím (†30) a Karlem založili Divadlo Apollo. O dva roky později si Láďa z hudební skupiny Apolla udělal Orchestr Ladislava Štaidla, který pak až do roku 1987 doprovázel právě Karla Gotta. Za tu dobu spolu objeli svět, vyprodali tisíce sálů a svými koncerty či deskami roztančili či rozněžnili miliony fanoušků a fanynek. A do toho si podle zákulisních klepů také vyměnili několik žen...

Nepřišel ani na pohřeb

Po sametové revoluci Štaidl seknul s muzikou úplně a začal podnikat, čímž se Gottovi rozplynuly plány na obnovení jejich spolupráce. Později to označil za prozíravé rozhodnutí. „Protože v podnikatelské oblasti, díky genům po tátovi, jsem dosáhl ještě větších úspěchů než v showbyznysu,“ tvrdil Štaidl. K muzice se pak už nikdy nevrátil a svého kamaráda tím pěkně štval. Následovaly další neshody a rozepře končící usmiřováním. Gottova smrt v říjnu 2019 Štaidla srazila do kolen a z psychických důvodů ani nebyl schopný dorazit svému parťákovi na pohřeb. Za Karlem a dalšími kamarády odešel v lednu 2021, kdy podlehl covidu.

Kdo psal dopis z emigrace?

Za druhým velkým sporem mezi oběma souputníky byl dopis. Karel Gott v roce 2009 na otázku Blesku, jestli si myslí, že dopis Gustávu Husákovi (†78) z »cvičné emigrace« v roce 1971 napsal některý z bratrů Štaidlových, odpověděl: „Vyloučit to nemohu,“ odpověděl Gott. A byl z toho malér! Štaidla jeho vyjádření zvedlo ze židle a se zpěvákem několik dnů nemluvil.

Karel mu proto přes Blesk poslal tuto zprávu: „Láďo, moc mě to mrzí. Známe se celé čtvrt století, za které jsme mnoho dobrého udělali a prožili, a to si myslím, že nás váže na celý život. Bylo by mi hodně líto, kdybych měl o tvé přátelství přijít kvůli nešťastně zvolené odpovědi. Chtěl jsem jen říct, že nemohu stoprocentně zaručit, žes to nepsal. Stejně tak jako já nemohu stoprocentně říct, že já to nepodepsal. Připadá mi jen nelogické, že bychom prosili Husáka o návrat, když jsme odešli kvůli nám všem známým důvodům.“ Omluva zabrala...

Video
Video se připravuje ...

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala? Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
37 fotografií