Skladatel tedy podal žalobu a spor se v tichosti vleče už osm let. Po Štaidlově smrti v roce 2021 převzal celou kauzu jeho nejstarší syn Jiří Štaidl (48). Na tom, že píseň byla skutečně převzata, se v průběhu let shodla řada odborníků. Mimo jiné dva znalecké posudky a jednomyslně též komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského. Jenže znalci žalované strany s tím nesouhlasí.

Srpen rozhodne

Muzikantův syn se rozhodně nevzdává. „Probíhající spor, ve kterém na mě po tátově smrti přešla práva a povinnosti procesní strany, není veden o peníze, ale čistě o určení tvůrčího vkladu,“ vysvětluje motivaci. „Snahu ochránit práva původního autora soudní cestou inicioval v roce 2015 jednoznačný závěr komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského,“ uvedl Jiří Štaidl mladší. Vadí mu přehlíživý postoj anglické strany, která prosazuje extrémně nákladné soudní řízení v Anglii.

 „Spravedlivě lze ale rozhodnout i zde, v Evropské unii,“ je přesvědčený muzikantův syn. Nyní tedy bude na Městském soudu v Praze, aby v probíhajícím řízení rozhodl. Podle informací deníku Aha! by jednání mělo pokračovat už 29. srpna.

Teprve podruhé

Advokát Rudolf Leška, který Jiřího Štaidla zastupuje, dodává: „Jde teprve o druhou podobnou kauzu v Česku. V hudebním byznysu se totiž takové záležitosti běžně stávají a řeší se dohodou – skutečnost, že jí žalovaní nebyli schopni, svědčí o jejich nekonciliantním (nevstřícném – pozn. red.) přístupu.“

Video
Video se připravuje ...

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala? Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
73 fotografií