Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec

/
  • Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec
    Aktualizováno - 30. září 2023 ● 22:27
    30. září 2023 ● 21:55

    Sobotní večer patřil divadlu. Ve Zlaté kapličce probíhalo předávání cen Thálie, celou akci moderovala Světlana Witowská (50). Kdo si odnesl ceny a kdo si to nenechal ujít?

     

  • 1.

    Moderátorka Witowská

    Zatímco loňské Thálie provázelo velké drama s jejich průvodcem, letošní předávání cen bylo po této stránce klidné. Svátek divadla moderovala Světlana Witowská (50), která se tak na chvíli vrátila do České televize, která přímý přenos z Národního divadla vysílala.

     

    Většinou Ceny Thálie doposud moderovali spíše herci nebo herečky. Loni si připravoval průvodní slovo prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka (54), ale 24 hodin před přenosem dostal covid. Galavečer tak úplně na poslední chvíli spasila Daniela Písařovicová (44) dnes už Brzobohatá.

     

    Odvedla dobrou práci, a proto letos organizátoři opět zalovili v televizních vodách a pozvali Světlanu Witowskou, toho času moderátorku internetového pořadu Spotlight.

  • 2.

    Balet

    V úvodu 3. ročníku cen Thálie Witowská odtajnila, že nejvíce cen v historii soutěže získalo Národní divadlo, dále byly úspěšné i jiné scény - nejvíce v Brně, Ostravě a Plzni. 

     

    Ondřej Kepka (54) připomněl, že bychom na Thálii měli být hrdí. Poděkoval všem, kdo soutěž »vydupali ze země«. První cenu do 33 let získal Viktor Kuzník z Národního divadla Brno. Ve vtipu se omluvil kolegům za to, že jim dopředu o výhře neřekl. 

     

    Cenu v kategorii BALET, TANEC A POHYBOVÉ DIVADLO získala za ženy Helena Arenbergerová za inscenaci Where. 

     

    Za muže si pak skleněnou plastiku podle návrhu Bořka Šípka odnesl Matěj Šust za prince v Popelce.

     

    Cenu Thálie nezískává poprvé, vtipně uvedl, že poprvé si připravil velkou řeč, s každým oceněním ji prý zkracuje. „Dnes mi z toho zbylo jen: Děkuji.“

     

    Cenu za celoživotní mistrovství získala Miroslava Pešíková. „Bylo to zajímavé a bylo toho dost,“ zhodnotila stručně svou letitou kariéru.

  • 3.

    Hrané trapasy a triumf Pechláta

    Z éteru následně zazněl hlas Ondřeje Brouska (42), který v minulosti získal již dvě rozhlasové Thálie. Světlana se ho zeptala, jestli je pravda, že odmítl moderaci, a proto ji dostala ona. On jí to potvrdil a zatímco ona si odskočila na toaletu, on »zaskakoval« a předstíral, že vše kazí a neví, že se jedná o přímý přenos. Na jevišti pozval Táňu Medveckou (69). Ta předala cenu za ČINOHRU.

     

    Vítězkou se stala Karolína Baranová za titulní roli Marie Antoinetty z představení divadla F. X. Šaldy v Liberci. Přiznala, že po každém představení má kvůli této roli za krkem exém. 

     

    Z mužů byli nominováni Petr Kubes, Ivan Trojan a Martin Pechlát. Cenu Medvecké pomohl předat Ondřej Brousek, nyní již osobně. Ten začal Medvecké tykat a vzal ji kolem pasu, přičemž ona se jen stěží udržela, aby se nezačala smát nahlas. Cenu si odnesl Martin Pechlát, známý z filmu Účastníci zájezdu či z nového seriálu Táta v nesnázích. A to za roli Otta von F. v inscenaci Moskoviáda„Já myslel, že v konkurenci Ivana Trojana je to jasný, nic jsem si nepřipravoval,“ tvrdl. Ale mluvil pak velmi plynule a stručně a poděkoval i rodině. Z hlediště mu zatleskal i sám Trojan.

  • 4.

    Mistři Kolářová i Uhde

    Ceny za celoživotní přínos si večer z Thálií odnesli mimo jiné herci Daniela Kolářová (77), Jiří Suchý (91) a Stanislav Šárský (83). Daniele Kolářové předával cenu Antonín Procházka, který předstíral, že hereččino jméno řekl příliš brzy. „Ale to říkali v televizi!“ bránil se.

     

    „Naším cílem je cesta,“ popsala hereckou profesi paní Daniela, které se dočkalo obřího potlesku. „Někdy po cestě zakopneme nebo nám někdo ublíží.“ Ale doufá, že herectví za to vše stojí.  

    Pan Šárský připomněl, že umění by mělo kombinovat staré věci a postupy, co fungují, a nové věci, moderní. „Když se ale rozhlédnete, to staré je opomíjeno,“ posteskl si a poděkoval osobnostem ze své minulosti. „Bez nich bych tu nestál, bůh ví, jestli bych vůbec někde stál.“

    Cenu České Akademie Divadelníků získal Milan Uhde, autor více než 30 divadelních her, mimo jiné i Balady pro banditu. Cenu převzal z rukou ministra kultury. Měl hned dvojitou radost, protože ocenění bral jako důkaz, že ho divadelníci vzali mezi sebe, ačkoliv se mu sen o práci dramaturga v divadle nenaplnil. Také on si vysloužil bouřlivý potlesk diváků.

  • 5.

    Rýpance do Dvořáka a dvojjazyčný projev

    Končící ředitel České televize Petr Dvořák přišel též předat ocenění, a to Za šíření divadelního umění. „Tohle je můj první přímý přenos, od doby, co nejsem v televizi, u vás zase poslední, kdy ještě v televizi jste,“ smečovala Světlana, a dokonce si pak z něj utahovala, že přemýšlí i v neděli.

    Ocenění získala paní Marie Loucká, převzala ji za ni sestra Hana. 

    Cenu v kategorii ALTERNATIVNÍ DIVADLO (pro muže i ženy) předávaly herečka Lucie Trmíková a Svatava Barančicová. Vítězkou se stala Becka McFadden, což se ukázalo jako jazykolam, s kterým si Trmíková musela poradit s dopomocí Witowské.

     

    „To je velké překvapení!“ řekla udýchaným hlasem Becka, co se k nám přestěhovala před pěti lety z ciziny. Ačkoliv byl v jejím projevu patrný přízvuk, předvedla výbornou češtinu a byla očividně velmi dojatá a nadšená. Část proslovu měla i v angličtině, když oslovila svého partnera, na závěr poděkovala i mamince, která sleduje živé vysílání z Pensylvánie!

  • 6.

    Loutky i opera

    V kategorii LOUTKOVÉ DIVADLO (pro muže i ženy dohromady) získal cenu Jiří Kniha díky představení Pětkrát kolem světa.  „Ta cena je větší než já! Žena mi říkala, že mám zdržovat, ať je to vtipný. Pokud to bude dlouhý, může za to ta pani v sedmé řadě... Jak se rozkecám, tak to je na seriál. Proto mi vrazili loutky do ruky, protože je to těžký, ale stejně marný,“ bavil přítomné. 

    V kategorii OPERA byly za ženy nominovány hned dvě dámy z inscenace Růžový kavalír. Proměnila ji Arnheiður Eiríksdóttir. „Poprosila jsem manžela o pomoc s gramatikou, proto je první, kterému chci poděkovat,“ omlouvala se půvabná blondýnka, že četla projev z papírku.

    Za muže pak vítězně z boje vyšel Jaroslav Březina za roli Heroda v inscenaci Salome. Cenu tak získalo Národní divadlo Brno. „Vyvolali jste ve mně rozporuplný pocit, ale musím se s tím vyrovnat,“ pobavil. 

  • 7.

    Nejdelší projev a druhý úder do Dvořáka

    Další cenu za celoživotní mistrovství, tentokrát v opeře, si odnesl Jan Hladík. „Dmu se štěstím a pýchou. Nejdůležitější dík patří mé ženě, která to se mnou vydržela od JAMU.“ Jelikož mluvil hodně dlouho, moderátorka pak jeho proslov zakončila dalším rýpancem do ředitele ČT. „Snad ten přenos stihneme do konce funkčního obdobího pana ředitele Dvořáka,“ smečovala Světlana.

  • 8.

    Souboj sester vyhrála Holišová

    Nastal čas na kategorii: MUZIKÁL, OPERETA A JINÉ HUDEBNĚ DRAMATICKÉ ŽÁNRY ŽENY. Cenu přišel předat majitel hned dvou Thálií a šéf plzeňského muzikálového souboru Lumír Olšovský. A vítězkou se stala Hana Holišová za roli Marty ve stejnojmenném přestavení. „Čas teče,“ uvědomovala si Hana a přiznala, že podobně jako její role - Marta Kubišová, nerada mluví sama za sebe, raději zpívá. 

     

    Zajímavé je, že Hana porazila i sestru Míšu Horkou, která dostala nominaci za roli v muzikálu Sweeney Todd. „Nikdy by mě to nenapadlo, ona by si to také zasloužila,“ nezapomněla na ni Holišová. 

  • 9.

    Savka dorovnal manželku

    Za pány byli nominováni Libor Matouš, Tomáš Savka a Milan Němec. Cenu získal Tomáš Savka za úlohu Maxe Bialystocka (s přihlédnutím k výkonu v roli Jiřího Suchého v inscenaci Jonáš a tingl-tangl) v Národním divadle moravskoslezském.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak žije jeden z finalistů první SuperStar Tomáš Savka? Veronika Kuželková, Jan Jedlička

    „Mně bylo nedávno 40, jsem pořád dojatej,“ vysvětlil Tomáš a nezapomněl poděkovat ani své ženě Zuzaně, která vychovává jejich dcerku, když on nemá čas. „Vyrovnali jsme - Thálie, 2:2!“ vzkázal účastník 1. řady SuperStar vtipně v reakci na to, že i jeho žena už nějaké Thálie v minulosti získala.

  • 10.

    Suchý málem bez ceny

    Za celoživotní mistrovství byl oceněn ještě František Zacharník. Ocenění nemohl převzít osobně. 

     

    Zato Jiří Suchý, co 1. října oslaví již 92. narozeniny, dorazil a dočkal se krásného potlesku, jen si málem zapomněl převzít samotnou cenu. „Já myslel, že třeba nevybyla,“ vtipkoval a uváděl do rozpaků Lumíra Olšovského i Witowskou. Nejprve se pan Suchý na oko podivoval, že by měl dostat cenu za něco, co ho celý život velmi bavilo. Pak ale přiznal: „Já se na tu cenu těšil!“

  • 11.

    Cena do zahraničí a třetí a finální rýpanec

    Světlana pak ještě do třetice všeho rýpavého znovu zmínila Dvořáka, když popoháněla Ondřeje Kepku na jeviště. „Pan ředitel pospíchá!“ vtipkovala. Posléze dostala výjimečně cenu i hvězda ze »zahraničí«  - mimořádnou Thálii za činohru získala Emília Vášáryová. Ta v projevu narážela i na právě probíhající volby na Slovensku. Dočkala se rovněž obrovského potlesku.

    Fotogalerie
    244 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

Romanoo: Nadlidi si pořád předávají nějaké ceny a hrají si na elitu , to se to paří za státní peníze .

(03. 10. 2023 04:35)

jaja03: Byla to fraška a Witovska tam lítala a nějak jí to nevycházelo bylo to vše trapně

(01. 10. 2023 18:56)

krapotkin: To je fakt, ale u nás v divadle hrají stejné ptákoviny a pak brečí, ža tam nikdo nejde.

(01. 10. 2023 10:08)

Alva: Pravdu máte, Olšovský je jasný,ale paní Talpová?, nejsem si jistá.

(01. 10. 2023 08:46)

Rooza: Podle fotek to vypadá, že sl. Burešová měla i svou vlastní nosičku vlečky. 😳
Je to Diva! 😂

(01. 10. 2023 08:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy