Deprese se u Denisy Barešové objevily v době, kdy končila své studium na DAMU a rozešla se s přítelem. „Svůj první vztah jsem měla dost náročný, zásluhou nás obou, oba jsme byli náročnými partnery. Po ukončení školy jsem spadla do hlubokých depresí, s nimiž jsem si dlouho nevěděla rady. Začala jsem chodit na psychoterapie, které mi sice v něčem pomáhaly, ale jenom tehdy, když mi bylo nejhůř,“ přiznala pro iDnes.cz seriálová Marcela. Pak přišel covid, kdy měla možnost si pracovně odfrknout, ale odpočinek paradoxně její deprese ještě víc prohluboval. 

Totální kolaps přišel se začátkem války na Ukrajině. „To byl takový poslední hřebíček do rakve, kdy už jsem vůbec nedokázala fungovat. Ostatní to o mně moc nevěděli, co se práce týče, vždycky jsem se nějak kousla a udělala, co bylo potřeba, ale pak jsem přišla domů a byla jsem zase úplně zničená,“ svěřila se s tím, že ve svém nejhorším psychickém období natáčela pokračování Kukaček a zároveň film Její tělo. Pro ni to byly velmi náročné role, na které neměla dostatek prostoru se perfektně připravit, zároveň nebyl ani prostor na odpočinek. Čím víc pracovala, tím hlubší byly deprese. 

„V době těchto dvou natáčení jsem cítila tak velkou zodpovědnost, že jsem v noci nemohla spát, budily mě panické ataky, bála jsem se, abych třeba nezaspala. Je to ta forma deprese, kdy cokoliv udělat vyžaduje ohromné úsilí, včetně toho, dojít si na záchod. Ležím v posteli paralyzovaná, nejde mi vylézt ven a nejsem schopná ani zvednout telefon a někomu zavolat. Nevím, co bych tomu člověku povídala, prostě prázdno. Ale za pomoci medikace se to hodně zmírnilo,“ vysvětlila Barešová, která byla při natáčení filmu Její tělo natolik psychicky a fyzicky vyčerpaná, že musela během natáčecích pauz odbíhat do pražské nemocnice na vitamínové infuze.

Podle ní to byl extrém, do kterého se už nechce dostat. Zároveň však ví, že pokud je práce příliš a není dostatek odpočinku, lusknutím prstu depresím opět propadne. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Denisa Barešová přemýšlela o pauze, ve schránce »měla« Thálii Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií