Zatímco Eva Jakoubková (†53) na televizních obrazovkách a divadelních prknech rozdávala radost, v soukromí moc šťastná nebyla. Hrála hlavně křehké naivní ženy, ovšem zvládla i charakterní postavy. Oduševnělá a inteligentní herečka, kterou si můžete pamatovat třeba ze seriálů Synové a dcery Jakuba Skláře či Inženýrská odysea v soukromí holdovala alkoholu - a její předčasná smrt je dodnes obestřena mnoha otázkami. Byla vdaná za zpěváka a skladatele Petra Nováka (†51), známého romantika, jenž své deprese a splíny také hojně zapíjel...

Mnozí mu vyčítali, že k pití přivedl i zelenookou krásku, jiní však tvrdili, že útěchu ve skleničce hledala už v dobách, kdy se v roce 1975 stala členkou Činoherního klubu - a na prknech, která znamenají svět, zářila snad v každé roli. Její kolegyně Jana Břežková (79) o ní dokonce prozradila, že měla přímo v divadle schovanou lahev vodky a v kabelce nosila prášky. Aby mohla fungovat, kombinovala obojí dohromady… Přesto však na ní její spolupracovníci vzpomínali jako na ženu, co byla vlídná, hodná - a po představení chodívala popíjet, aby zahnala stres. 

S muži to neměla Eva Jakoubková vůbec lehké. S otcem měla vztah velice špatný a to ji možná ovlivnilo i do budoucna - její lásky bývaly žhavé a impulzivní, leckdy však měly jenom velice krátké trvání. Její první velkou láskou byl režisér Evžen Sokolovský (†72), který si ji „vyhlédl“ už během jejích studí na DAMU. Po něm následovali další, které okouzlila - například herci Ilja Racek (†88), Ivan Luťanský (†30), a dokonce i Miloš Kopecký (†73). Vždy dávala přednost starším mužům, u nichž hledala pocit bezpečí. Dlouho nemohla najít toho pravého. Jejím osudovým mužem se nakonec stal zpěvák Petr Novák.

Vztah Jakoubkové s rozháraným umělcem byl podle všeho bouřlivý. Neustále se rozcházeli a zase dávali dohromady, nedokázali žít ani spolu, ani bez sebe. Zatímco on pití holdoval až do své brzké smrti v roce 1997, ona krátce abstinovala: V době, kdy sama sebe přesvědčila, že trpí rakovinou. Strach z vážné nemoci byl silnější než láska k láhvi. Jakmile však obavy pominuly, a především poté, co odešla z Činoherního klubu, byla záhy zpátky tam, kde byla předtím.

Video
Video se připravuje ...

Ženy a alkoholismus. Proč pijí? Videohub

Odchodem z divadla pro ni život ztratil smysl. „Ona tím herectvím žila. Najednou nevěděla, čeho se má chopit. Tak zase začala pít,“ vzpomínal textař Pavel Vrba (†73). Jakoubkové se poté stal alkohol osudným stejně jako jejímu muži, jehož přežila o pouhých osm let. Oficiální příčina smrti byla tehdy stanovena jako vyčerpání organismu z důvodů nadužívání alkoholu, ovšem její nejbližší přátelé, co její bezvládné tělo našli ležet u ní v bytě, spekulovali i o vraždě.

Po smrti svého muže totiž žila velmi osaměle a začala se stýkat s podezřelými lidmi, kteří ji jen využívali. Lepily se na ni podivné existence v hospodách, co tak často navštěvovala. Půjčovala si peníze, když neměla, a když byla náhodou v plusu, zase je půjčovala jiným. Vzhledem k tomu, že prý nešlo o malé částky, se její blízcí domnívali, že právě tahle skutečnost zapříčinila její smrt.

Z tohoto ohavného činu podezírali dokonce milence, který s Jakoubkovou krátce žil, ale poté, co zesnula, záhadně zmizel jako pára nad hrncem. V jejím bytě totiž chyběly nejenom peníze, ale i směnky, které s sebou tato charismatická dáma neustále nosila. Jak to však bylo doopravdy, zda přece jenom neměl někdo prsty v jejím předčasném odchodu z tohoto světa, se už dnes ale nikdo bohužel nedozví... 

Fotogalerie
32 fotografií