Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemanova nová kancelář: Exprezident úřaduje z bývalé ložnice s úzkým záchodem a bez výtahu

Aktualizováno -
20. dubna 2023
13:11
Autor: for, man - 
20. dubna 2023
11:15

Bývalý prezident Miloš Zeman začal měsíc po inauguraci nové hlavy státu úřadovat v nové kanceláři. Ta se nachází v pražských Dejvicích v Jaselské ulici a hned první den v ní Zeman přivítal několik novinářů. Poté, co se dostaly do veřejného prostoru snímky z prezidentského prostoru, začalo to vřít. Kancelář je totiž v prvním patře bez výtahu, podle informací Blesku má mít úzké dveře na záchod a navíc se nejspíše jedná o předělanou ložnici. Bývalý člen Zemanova týmu Martin Nejedlý nám sdělil, že se prostory budou předělávat a brzy bude kancelář důstojná a velmi hezká. 

Zeman byl českým prezidentem 10 let. Je zvykem, že bývalá hlava státu provozuje po ukončení svého mandátu kancelář, kde přijímá návštěvy, odkud posílá svá vyjádření k aktuálním tématům a kde poskytuje rozhovory. Stát navíc na provoz kanceláře přispívá 50 tisíc měsíčně.

Stejně jako i předchozí exprezidenti, i Zeman této příležitosti využívá a spolek Přátelé Miloše Zemana mu sehnal kancelář a také mu platí nájem. Výše nájemného není známá, ale v Dejvicích se za takový prostor platí povětšinou kolem 30 tisíc korun. Vypadá to ale, že prostory úplně neodpovídají představám, jaké mají obyčejní smrtelníci o kanceláři prezidenta. 

V ložnici bez výtahu

Lokalita je klidná a úctyhodná, anebo jak se píše i v inzerátu, který koluje na sítích, jedná se o lokalitu, kde jsou „velkorysé vily usazené uprostřed vzrostlých zahrad“ a kde vám „kosmopolitní složení obyvatel zajistí standard, na který si snadno zvyknete“. Tento inzerát by měl být právě na byt velikosti 3+kk, který měl spolek pronajmout Zemanovi. 

Na podobnosti upozorňují komentátoři, ale i další média. Blesk se optal bývalého protokoláře Miroslava Sklenáře, ten nám informaci nepotvrdil, jelikož už do věci není zainteresovaný, jak nám sdělil po telefonu. 

Podobnosti jsou nicméně zřejmé. Lokalita Dejvice, 90 metrů velký prostor i malý balkon - to všechno sedí. Na srovnávací fotce je pak vidět stejné okno, stůl i stěna, kde se nyní nachází pracovní stůl a dříve se zde nejspíše nacházela postel - ostatně čelo postele na zdi zůstalo. 

Inzerát je také stále dostupný na stránkách společnosti XPlace Services, od níž si spolek byt pronajal, a uvádí se zde, že je byt již obsazený. Sedí také informace, že je dům bezbariérový -  respektive k Zemanově kanceláři nevede výtah, který je podle iDnes.cz až ve zvýšeném přízemí, což je vzhledem k tomu, že je Zeman po prodělaném onemocnění na vozíku, poměrně raritní. Ostatně ve středu Zemanovi do schodů pomáhali i přes to, že zde instalovali provizorní kolejnice.

Na absenci bezbariérového přístupu poukazuje na twitteru i exšéfka Sněmovny Miroslava Němcová, která je také známou kritičkou Zemana. „A to je vše, co potřebujeme vědět o schopnostech Zemanova hvězdného týmu. Nemají ani gram mozku, aby zajistili bezbariérový prostor. Je to tak nedůstojné a ubohé, že by mi ho bylo i líto. Ale není. Jaký pán,“ rýpla si. 

Podle informací Blesku je problémem také toaleta. Vstup je totiž údajně tak úzký, že Zeman tudy se svým vozíkem neprojede. 

Nejedlý: Brzy to bude velmi hezké a důstojné 

„My ten prostor dostali k dispozici v minulém nebo předminulém týdnu. Takže během krátké chvíle to bude velmi hezké a bude to velmi důstojné,“ sdělil Blesku Nejedlý ke kanceláři. Uvedl také, že teprve nedávno dostali klíče, takže chvíli  potrvá, než bude prostor hotový. 

Tak znovu opakuji, prezident na to velmi dobře už odpověděl v MF Dnes. Jak jste si navíc všiml, ten objekt je památkově chráněný, tak jsme museli dát kompromisní kolejnicemi, ale i to vyřešíme,“ dodal na dotaz, zdali vyřeší problém s tím, že je objekt bezbariérový. 

Zemanův nový kancl? Na sockách to vře: Bývalá ložnice s úzkým záchodem a bez výtahu Zemanův nový kancl? Na sockách to vře: Bývalá ložnice s úzkým záchodem a bez výtahu | xPlace.cz

Zeman by měl v kanceláři úřadovat jednou týdně. Sekrétářkou mu pak bude jeho žena Ivana. Dobrovolně vypomáhat mu pak budou jeho bývalí podřízení z Hradu - Jiří Ovčáček a Vratislav Mynář. Oba dva muži se ve středu v kanceláři objevili. Zatímco Mynář sem dorazil krátce po desáté společně s Martinem Nejedlým, Ovčáček zde dělal později rozhovor se Zemanem pro server Život v Česku. 

Video  Prezident Miloš Zeman začal využívat svou novou kancelář  - Blesk - Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rezacek ( 20. dubna 2023 23:07 )

Dozajista nejdůstojněji v poslední době, když si vzpomenu na ty korunovační klenoty nebo tenhle stánek moudrosti, no, to je důstojnost sama. Kancelář v ložnici, na hajzl ho budou nosit na zádech (vedle sebe neprojdou) ... no, ti lidé v okolí si ho budou natáčet na video. A k němu ty tři zrůdičky (Ovčáček, Nejedlý, Mynář). no, partička k pohledání. Připomíná mi to Pyšnou princeznu. Senilního dementního krále a jeho tři rádce.

JaNat ( 20. dubna 2023 22:20 )

Klausův institut je na zámečku Hanspaulce, který koupil po sametu bývalý šéf stb.

MarekBadatel ( 20. dubna 2023 21:46 )

Ať si pořídí nějaký schodolez,dá se trochu do kupy a je to.

hurybury ( 20. dubna 2023 20:16 )

A co kdyby tám na něj hopla nějaká nahatá pusinka ?

hurybury ( 20. dubna 2023 20:10 )

Převlikáč kabátu ať už neotravuje .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa