Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pavlova dovolená: S manželkou překvapil táborníky, s kancléřkou vyrazil na Havlův oblíbený festival

Autor: simao, ČTK - 
19. srpna 2023
10:28

Zatímco Fialově vládě dovolená skončila, prezident Petr Pavel si ji aktuálně užívá - a program má poměrně pestrý. Ač Hrad avizoval, že se Pavel vydá především na chatu, stihla hlava státu již i další rozličné aktivity. Třeba návštěvu hudebního festivalu v Trutnově, nebo dětského tábora. Do Trutnova na oblíbený festival zesnulého prezidenta Václava Havla doprovodila Pavla hradní kancléřka Jana Vohralíková, na tábor s ním jela první dáma Eva Pavlová.

„Nebylo to takové jako za náčelníka Havla, ale bylo to dobré,“ uvedl pro Novinky.cz k přivítání prezidenta organizátor a spoluzakladatel festivalu Trutnoff Martin Věchet. Pavel se dočkal ovací návštěvníků a z festivalu si odvezl na památku festivalové tričko s podobiznou Václava Havla.

„Havlův“ festival po pauze opět s prezidentem

Počátky právě probíhajícího trutnovského festivalu sahají přitom již do roku 1987, kdy jeho první neoficiální ročník ve Volanově u Trutnova uspořádali lidé z místní undergroundové komunity.

Komunistická policie akci rozehnala. Hudební aparaturu se tehdy ale podařilo schovat na Hrádečku, kam Havlovi jezdili na chalupu. Havel byl naposledy hostem festivalu v roce 2009.

Václav Klaus ani Miloš Zeman do Trutnova na festival nejezdili. Pavel tuhle „pauzu“ v prezidentských návštěvách nyní přerušil.

„Konečně máme opět prezidenta, za něhož se nemusíme stydět,“ zaznělo nyní na pódiu na festivalu před koncertem Kocábova Pražského výběru. „Hudba by měla sjednocovat. Návštěva Petra Pavla byla naplánovaná po vzájemné dohodě a jeho návštěvy si cením,“ dodal Věchet.

Pavel dorazil na Trutnoff s kancléřkou Janou Vohralíkovou. S manželkou Evou již během léta stačil navštívit pro změnu festival Colours of Ostrava.

Pavel: S Evou rádi občas utečeme do přírody

Pavel nyní vyrazil na festival v Trutnově v průběhu své dovolené. Tu tráví z části na chalupě ve východních Čechách - v obci Česká Čermná na Náchodsku. Dům mají Pavlovi v obci Černouček na Litoměřicku, prezident však avizoval, že se po úpravách přestěhuje do Lumbeho vily na Pražském hradě.

Během dovolené však stihl navštívit v doprovodu první dámy i jeden dětský tábor. „Prázdniny se přehouply do druhé půlky a my jsme s Evou zajeli překvapit děti na dětský tábor ELDORÁDO u Rakovníka. To mě přivedlo ke vzpomínkám na mé dětství, kdy jsem jezdíval na putovní tábory na Šumavu, kde se chodilo po horách a spalo pod širákem. Ani po třech týdnech se mi tenkrát nechtělo domů. I dnes s Evou rádi občas utečeme z Prahy do přírody. Všem dětem přejeme krásný zbytek léta a klidný návrat do školy,“ vzkázal nyní Pavel na instagramu.

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

pindal ( 21. srpna 2023 19:48 )

A máte tam alespoň dobrou lahvinku,když se tak bavíte?Jo pardon,já jsem zapomněl,že dnešní soudruzi nemusí sedět vedle sebe ,aby se domluvili.Jiná doba.Moc se to už nedaří rozjet,co?Lidi už nemají zájem ani mluvit.To je dnes doba.

pindal ( 21. srpna 2023 17:49 )

Ne,ani trochu.Smích nás chrání před tzv.vážnými věcmi.V duchovním světě působí jako kulomet.

JaNat ( 21. srpna 2023 12:00 )

Prý smíchy, to jsem viděla, jedovatější už být nemohl. Chudáček. Ale čím víc do mě buší, tím lhostejnější mi je.

JaNat ( 21. srpna 2023 11:58 )

Jen se musel o mě otřít.

JaNat ( 21. srpna 2023 11:58 )

Jo, ale jen ze srandy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa