Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kontroly na Hradě skončily! Pavel, Rakušan a policejní prezident popsali detaily

Aktualizováno -
17. dubna 2023
12:24
Autor: ČTK, Mii, vja - 
17. dubna 2023
07:23

Dnes od poledne se začala odstraňovat většina bezpečnostních rámů, končí tak plošné kontroly u vstupů do Pražského hradu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil prezident Petr Pavel. Současný stav, kdy návštěvníci Hradu musejí absolvovat bezpečnostní prohlídku, hlava státu opakovaně kritizovala. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je ideálním řešením kompromis v podobě namátkových kontrol. Na tiskové konferenci vystoupil i policejní prezident Martin Vondrášek.

Odstraňování rámů, kterými dosud všichni návštěvníci museli projít, začalo v poledne u vstupu z Hradčanského náměstí. U vstupu od Mariánských hradeb u Prašného mostu ještě několik málo minut po 12:00 policisté návštěvníky kontrolovali, poté kontrolní zařízení odnesli bokem a turisty začali volně pouštět. Na místě zůstal jeden rám, kterým někteří návštěvníci i nadále procházeli, jiné policisté pouštěli bez kontroly. U vstupu z ulice Na Opyši byla situace obdobná.

Kontroly u vstupů do areálu Pražského hradu byly zavedeny v roce 2016. Podle kritiků byla opatření zbytečná. Hrad je tehdy hájil potřebou zajistit bezpečí turistů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už nedávno řekl, že bezpečnostní rámy by mohly být případně pouze na vybraných místech uvnitř areálu a prostor Hradu by byl monitorován.

O zrušení kontrol se začalo mluvit více než před rokem. Tehdy byly bezpečnostní složky podle ministra změnám nakloněny. Situace se změnila s ruskou agresí na Ukrajině.

Video  Konec bezpečnostních kontrol na Pražském hradě. (17. dubna 2023)  - David Zima, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Další budoucnost kontrol určila bezpečnostní analýza rizik. Policisté ji předminulý týden předložili hlavě státu a jeho týmu. Pavel již dříve řekl, že na základě nové zprávy by mohla být bezpečnostní opatření na Hradě upravena.

Nejen usnadnění vstupu, ale i společenské otevření

Uzavření Hradu, ke kterému došlo před několika lety, budilo podle prezidenta ve společnosti velké emoce a i v průběhu voleb se stalo významným tématem. Nyní konečně oznámil, že již během pondělí z areálu některá bezpečnostní opatření zmizí. Na každém vstupu však zůstane z bezpečnostních důvodů zachován jeden rám, který bude využit v případě namátkových prohlídek.

Od 12. hodiny dojde k odstranění většiny bezpečnostních rámů a plošných kontrol vstupu, které vedly k vytváření dlouhých front. Bezpečnostní zábrany proti vjezdu vozidel, na těch budeme ještě pracovat. V současné době pro ně není alternativa,“ nechal se slyšet Pavel. Dodal zároveň, že do dvou měsíců by měly zmizet i zábrany proti vjezdu vozidel, které nahradí vysouvací bezpečnostní sloupky a podobné mechanismy. „Stav projektu je před dokončením posledních připomínek. V nejbližší době 1-2 měsíců bychom mohli začít s výběrovým řízením na dodavatele,“ uvedl k instalaci technologií.

V plánu ale není otevřít Hrad pouze fyzicky, nýbrž také společensky a kulturně. „Otevření Hradu nevnímám pouze jako usnadnění vstupu, ale i jako otevření informační, otevření pro řadu kulturních a jiných akcí. Připravujeme na Den dětí taky akci pro děti na Hradě, další kulturní, vzdělávací a společenské akce budou následovat. Setkal jsem se s architektem Josefem Pleskotem, budeme společně připravovat projekt společenského a kulturního otevření, případně některých drobných úprav, které by Hrad ještě více otevřely, aby nebyl uzavřenou doménou úředníků,“ informoval prezident.

Pavel rovněž prozradil, že až proběhnou potřebné rekonstrukce, přesune se prezidentský pár do prostor Lumbeho vily, kde bude trávit většinu týdne. „Budeme bydlet minimálně přes týden v Lumbeho vile. Nějaké drobné úpravy vyžaduje. Pokud bude víkend volný, tak někam pojedeme,“ odhaduje.

Hrad bezpečně, ale bez front!

Možný konec kontrol se řešil již začátkem roku 2022, sešlo z něj však zejména kvůli vyhrocené bezpečnostní situaci na Ukrajině. „Konec pravidelných kontrol je skvělou zprávou pro nás všechny. Tohle není politické rozhodnutí, vždycky k tomu musí dát posvěcení bezpečnostní komunita,“ nechal se slyšet ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Momentální stav by měl být jakousi střední cestou mezi komfortem návštěvníků  a zajištěném potřebné bezpečnosti. „Od začátku jsme říkali, že neexistují dvě krajní varianty. Kompromis v podobě namátkových kontrol je ideální. Zároveň budeme pracovat na tom projektu, který umožní časem odstranit i fyzické zátarasy pro vozidla,“ upozornil ministr.

Jsem rád, že si můžeme užít Pražského hradu všichni. Ode dneška Pražský hrad bezpečně, ale bez front, což je skvělá zpráva pro všechny! Věříme, že opatření odpovídají podrobnému zhodnocení bezpečnostní situace,“ dodal Rakušan.

Policejní prezident: Kontroly dávaly smysl

Zavedení kontrol před několika lety vzhledem k hrozbě teroristických útoků dávalo smysl, míní policejní prezident Martin Vondrášek. „Vyhodnocovali jsme všechny měkké cíle v republice. Jako jeden z nejvýznamnějších měkkých cílů jsme vyhodnotili Pražský hrad. Výsledkem bylo zavedení kontrol. Bylo to rozhodnutí konsenzuální mezi policií a dalšími bezpečnostními subjekty. Každý půlrok provádíme bezpečnostní analýzu, na základě které stanovíme úroveň zabezpečení,“ popsal situaci.

Ještě na podzim minulého roku existovaly k zachování kontrol pádné důvody, ty dnes však již nejsou relevantní. „Další hodnocení proběhlo v říjnu loňského roku. Byly tady 4 bezpečnostní rizika, která tady dnes objektivně nejsou. Nacházeli jsme se v době kulminace vlny nelegální migrace, probíhalo předsednictví ČR v Radě EU, blížilo se adventní období a probíhaly prezidentské volby,“ popsal důvod pozdějšího otevření Hradu policejní prezident.

Nyní se zachováním bezpečnosti pomůžou zejména kamerové systémy a nově vyčleněné hlídky. „Přistoupili jsme k stoprocentním kontrolám vozidel vjíždějících do areálu Pražského hradu, ale pouze namátkovým kontrolám osob v kombinaci s efektivnějším využitím kamerových systémů a společnými preventivními hlídkami na všech nádvořích Hradu,“ dodal Vondrášek.

Video  Tiskovka prezidenta Petra Pavla 
Video se připravuje ...

pindal ( 19. dubna 2023 20:15 )

Po delším pozorování bych řekl,že ten Vondrášek,z těch třech má nejvyšší IQ.Ten měl dělat prezidenta.

Jaryn19 ( 17. dubna 2023 16:02 )

stačilo vyvěsit trenky a do roka byl hrad opevněný, to byl hlavní důvod...

Jaryn19 ( 17. dubna 2023 16:01 )

po letech můžeme jít s manželkou na naši oblíbenou procházku přes hrad, od doby rámů jsme tam nebyli. Hrad v té době patřil šmejdům...

fido2 ( 17. dubna 2023 14:37 )

Lánská obora vystřílená, nikde ani šutr...

fido2 ( 17. dubna 2023 14:36 )

Vlastně už teď jsme na Ukrajině, všude vlají ukrajinské vlajky...jen aby si to Rus nevyložil stejně. Když se bude orientovat podle vlajek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa