Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Zuzo, jsi kráva.“ Černochová sepsula Majerovou, ta urážela Rakušana narážkou na Downův syndrom

Aktualizováno -
22. března 2023
10:30
Autor: for - 
22. března 2023
09:58

Snažila se urazit ministra vnitra, možná i být vtipná. Moc se jí to ale nepovedlo. Exposlankyně Zuzana Majerová (Trikolóra) na facebooku sdílela fotografii Víta Rakušana (STAN), který ukazuje na žlutomodrou stužku – ta symbolizuje podporu lidí s Downovým syndromem. „V tomhle případě by to vysvětlilo vše,“ rýpla si Majerová a pořádně to schytala. I od ministryně obrany Jany Černochové (ODS).

„21. březen je den Downova syndromu… V tomhle případě by to vysvětlilo vše,“ napsala Majerová na svém facebooku nad fotografii ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Směšná urážka se okamžitě dotkla mnoha lidí, včetně vysoko postavených politiků. 

Ozval se mimo jiné i sám Rakušan. „Když se mě paní Majerová snaží u příležitosti Mezinárodního dne Downova syndromu ‚urazit‘ tím, že mě přirovnává k lidem s touto diagnózou, ukazuje, že nechápe (nejen) smysl tohoto dne. Já k lidem s DS a jejich rodinám cítím velký respekt. Pro ni je diagnóza DS evidentně nadávka,“ podotkl na twitteru.

Morální dno, trapnost i slova o „krávě“ 

Pozadu nezůstala s reakcí ani jeho kolegyně z vlády. „Obě ráčkujeme, takže si představte můj i její důraz na ‚r‘ u osobního sdělení: Zuzo, jsi kráva. Nevídám jí, takže jí to bohužel do očí říct nemůžu. Pro majoritu lidí jsou její slova za hranou slušnosti i etiky, takže zde posouvám hranici upřímnosti proti náckovské rétorice i já,“ reagovala na twitteru ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Ministr zdravotnictví se pobuřoval nad zprávou Majerové jakožto lékař. „Předsudky vůči lidem s Downovým syndromem mě jako lékaře opravdu trápí. Že je ale někdo použije pro politický boj a po kritice se vymlouvá, že šlo o jakousi obskurní nadsázku a všichni to blbě pochopili, to považuji za odporné. Zde měla přijít rychlá omluva, ne trapné výmluvy,“ konstatoval na twitteru. 

„Paní Majerová je chudinka, která vůbec neví, co říká. A nejen o lidech s DS...,“ reaguje například i senátor Jiří Růžička

Majerová později pod původní příspěvek dopsala dva odstavce, ve kterých se snaží bránit. Místo pokory začala svou obhajobu tím, že někteří lidé příspěvek prostě nepochopili a „nemají ani špetku nadhledu“. Předsedkyně Trikolory tvrdí, že příspěvek nemíří proti lidem s DS, ale jde „pouze o ubohost ministra vnitra a jeho diagnóze vidění světa“. 

Místy se ozývají její podporovatelé, kteří ji v konání podpořili a k urážkám se přidávají. Jinde ale dostává Majerová pořádnou dávku kritiky, častokrát i od lidí, kteří znají někoho právě s již zmíněným syndromem. „Mám v ambulanci v péči dvě děti s Downovým syndromem. Těmto nádherným, upřimným bytostem tato Zůza ze svěho morálního dna nesahá ani po kotníky,“ reaguje například uživatelka Martina. 

Krátce před jedenáctou večerní se pak Majerová na twitteru ještě bránila právě slovům o morálním dně. „To jen ty, Vítku, jsi absolutní ukázka morálního dna...,“ napsala. V komentářích se také obhajovala tím, že miluje humor a její krevní skupina byla vždycky „Česká soda“ a britský Monty Python. 

Exposlankyně Majerová je svými vyhraněnými postoji k některým tématům poměrně známá. V posledních měsících také vystupuje mimo jiné proti zavedení manželství pro všechny – tedy proti zavedení manželství i pro stejnopohlavní páry. V roce 2020 se řešilo i její pózování s kapelou Ortel. 

Světový den Downova syndromu si podstatně vkusněji připomněli na síti i jiní politici.

„Mezinárodní den Downova syndromu, jinak též trizomie 21, je připomínán symbolicky právě 21. 3. Hlavní myšlenkou s ním spojené ‚ponožkové výzvy‘ je dát najevo respekt k odlišnosti a různorodosti. A k tomu se moc rád připojím,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

A přidala se i šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Porozumění a respekt k rozdílnosti. To je smyslem ponožkové výzvy, která každoročně 21. března oslavuje lidskou jedinečnost a podporuje lidi s Downovým syndromem. Bohužel kolem tohoto onemocnění stále panuje řada mýtů. Mrkněte proto třeba na downsyndrom.cz a pomozte prosím s osvětou,“ uvedla Pekarová.

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Prostor X: Rozhovor se Zuzanou Majerovou  - Prostor X
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 23. března 2023 18:31 )

Jak jsou ti politici soucitní s nemocnými lidmi,jak dojemné,skoro mě to rozplakalo.A ničení zdravých lidí jim nevadí,že stále posílají zbraně?Že starý děda si,v našem státě nemůže ani zakouřit,protože by za bezcenné cigarety utratil téměř půl důchodu?
Člověk vydrží hodně,pokud je v psychické pohodě,to ví každý,ale o tu jde až na posledním místě.Řekl bych,že o tu,úmyslně nejde.Jenom stra­šení,­stra­šení­.Ale hra na dobráky se hodí,někteří to i berou.

pindal ( 23. března 2023 18:03 )

Kráva?

pindal ( 23. března 2023 16:51 )

DS nesouvisí s válkou nijak.Jenom lidé nemají rádi válku a ani lidi,kteří ji podporují,proto možná ten rozdílný přístup.Prostě to není politická zášť.

Jirka Cvrk ( 23. března 2023 08:26 )

Ne, s Červíčkem 😄

René Novák ( 23. března 2023 06:43 )

K vykulencovi, který bude mít i o Velikonocích modré a žluté vejce, není co dodat. Ovšem ten bezďák v těch barevných fuseklích nemá chybu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa