Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ministryně Černochová zadržovala slzy: Dojemný vzkaz bratra zabitého ukrajinského vojáka

Autor: simao - 
25. února 2023
11:31

Ministryně Jana Černochová (ODS) upozorňuje, že Ukrajině je i rok po vypuknutí krvavé války dál třeba pomáhat. Česko tak činí i v rámci výcviku Ukrajinců v Libavé. Šéfka resortu obrany se v sobotu podělila o dojemný příběh a dar, který zde dostala.

„Při návštěvě výcviku ukrajinských vojáků v Libavé jsem dostala od mladého vojína, jehož bratr padl na frontě, vlajku, která symbolizuje obrovskou odvahu Ukrajinců. Jeho řeč byla natolik emotivní, že jsem sotva zadržela slzy,“ uvedla na facebooku v sobotu ministryně obrany Jana Černochová, která byla ve čtvrtek hostem ve speciálním vysílání Epicentra na Blesk.cz k výročí války na Ukrajině.

„Vážená paní ministryně, dovolte, abych vám předal vlajku 93. samostatné motorizované brigády. V roce 2014 můj padlý bratr bránil doněcké letiště v sestavě jednotky, které se přezdívalo Kyborgové. Zahynul v srpnu 2022, když bránil východ naší země,“ uvedl vojín Andrij.

„Velitel 93. brigády o svých lidech prohlásil: ′Beton nevydrží, ale lidé ano.′ Od června do prosince jsem měl tu čest bránit ukrajinskou nezávislost v sestavě právě této hrdinské brigády. Bok po boku s bratry ve zbrani jsem bránil Slavjansk, Bachmut, Soledar. Přijměte prosím tento dar, symbol nezlomnosti ukrajinského lidu, jako poděkování za pomoc, kterou mé zemi Česká republika poskytuje v boji proti agresorovi – Ruské federaci," dodal bratr padlého ukrajinského vojáka.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Černochová: Jsou velmi snaživí. Klobouk dolů

Černochová o výcviku Ukrajinců v Libavé mluvila i ve studiu Blesku. „Ti lidé žili ještě před rokem stejně jako my, chodili do kina, na víno, jezdili na dovolené. Teď opustili svoje civilní povolání a stali se mobilizovanými proto, aby se naučili se zbraní, naučili některým dovednostem, které je tam naše armáda vycvičí. Klobouk dolů. A opravdu jsou velmi snaživí, jde jim to. Jsou tam v těch bojových jednotkách ženy, bylo tam na 20 žen a nejsou to pouze zdravotnice,“ uvedla Černochová pro Blesk.

„Já musím říct, že si toho opravdu hrozně moc vážím a oni si váží toho, že ČR k tomu přistupuje takhle. Mimochodem tím, že jim pomáháme, jsou samozřejmě obohaceni Ukrajinci o naši pomoc, ale oni obohacují nás v těch svých zkušenostech. Jestli někdo bude nejlepší vycvičenou a zkušenou armádou světa, tak to bude právě Ukrajina díky tomu čerstvému konfliktu, který tam je,“ dodala Černochová.

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa