Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajina dostane „zabijáckou“ munici, Kreml zuří. Šojgu hrozí jaderným střetem se Západem

Autor: ČTK - 
21. března 2023
17:55

Británie spolu s tanky Challenger 2 poskytne Ukrajině i protitankové náboje z ochuzeného uranu, uvedla dnes ruská redakce BBC s odvoláním na prohlášení náměstkyně britského ministra obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na krok Londýna varoval, že k jadernému střetnutí mezi Ruskem a Západem zbývá stále méně kroků. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil "odpovídající reakcí", pokud se dodávka uskuteční.

„Spolu s tanky Challenger-2 dodáme i náboje, včetně protipancéřových nábojů s ochuzeným uranem. Takové náboje jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky,“ uvedla Annabel Goldieová v odpovědi na parlamentní interpelaci. Dotaz a odpověď zveřejnil britský parlament na svém oficiálním webu.

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice - především protitankových střel. Ochuzený uran není vysoce radioaktivní, i když je považován za toxický a karcinogenní. Dříve Bílý dům odmítl potvrdit dodávku amerických granátů s ochuzeným uranem na Ukrajinu.

Šojgu podle agentury Interfax v reakci na oznámení dodávek munice s ochuzeným uranem řekl, že se tím přiblížila možnost jaderného střetnutí mezi Ruskem a Západem. Řekl také, že Rusko má prostředky, jak na poskytnutí nábojů tohoto typu Ukrajině reagovat. Dříve Kreml uvedl, že jejich použití na Ukrajině bude považovat za „špinavou bombu“, dodala BBC.

14:10
Dnes

Česko si uvědomuje výtky, které mu kvůli nenávistným projevům vůči ukrajinským uprchlíkům adresovala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Problém předsudečného násilí stejně jako další výzvy se snaží řešit. ČTK to dnes řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Reagovala tak na výroční zprávu AI. Ta poukazovala na to, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti, nenarovnala se práva lidí ze sexuálních menšin a pokračuje segregování romských školáků.

„Zpráva popisuje výzvy, kterých jsme si vědomi... Uvědomujeme si důležitost problematiky předsudečného násilí z nenávisti, jehož terčem byli ukrajinští uprchlíci. Je to téma, na kterém pracujeme,“ uvedla zmocněnkyně.

13:45
Dnes

Evropská komise dnes uvolnila dalších 1,5 miliardy eur (38 miliard korun) z balíku finanční pomoci Ukrajině. Částka je poslední platbou z celkově šestimiliardového grantu, který má zemi čelící ruské agresi pomoci se základními výdaji státu, prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

13:15
Dnes

V důležitých věcech v rámci V4 najdou nejvyšší armádní představitelé Maďarska, Polska, Slovenska a ČR vždy shodu bez ohledu na možné politické rozdíly. Novinářům to po dvoudenním jednání nejvyšších armádních představitelů v liblickém zámku řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Jednání bylo zároveň i zhodnocením českého předsednictví V4. Tématem byl také průběh konfliktu na Ukrajině, jeho vývoj a potřebné kroky k podpoře Ukrajiny, ale také koordinace v rámci aktivit EU a NATO.

Zobrazit celý online

O "odpovídající reakci" Ruska hovořil po dnešním jednání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Moskvě také ruský prezident Putin. Podle něj Západ začíná na Ukrajině používat "zbraně s jadernou složkou". 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc při návštěvě západní Evropy navštívil i ukrajinské tankisty, které Británie cvičí na tanky Challenger. Londýn slíbil 14 těchto tanků Ukrajině.

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa