Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prezidentský hazard na motorce: Petr Pavel jel bez helmy. Přiznal „hloupost“ a omluvil se

Autor: trm, vei - 
3. srpna 2023
15:20

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez přilby. Informaci přinesla CNN Prima News, které záběry hlavy státu poslal divák. Prezidenta natočil v obci Rtyně v Podkrkonoší, ze záběrů je patrné, že ho doprovází i ochranka. Prezident se za přestupek omluvil, podle svých slov jel bez helmy asi kilometr a půl.

Pavel je vášnivým motorkářem, záliby ve dvou kolech se nevzdal ani po nástupu na Pražský hrad. Při jízdách ho doprovází ochranka. Tentokrát ho ale divák CNN Prima NEWS zachytil při hazardu – prezident při jízdě neměl na hlavě přilbu. Ze záběrů není patrné, jak velkou vzdálenost bez ochrany hlavy jel. Helma je přitom povinná. Pokud ji motorkář nemá, může podle zákona dostat na místě pokutu 2000 korun a 4 trestné body.

Prezident chybu přiznal a omluvil se. Podle svých slov bez helmy ujel asi půldruhého kilometru. „Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám. Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici. Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ napsal prezident.

O víkendu se prezident chystá na motorkářskou akci, která má za cíl pomáhat motorkářům, kteří skončili na vozíčku. „Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek. Celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu,“ napsal prezident.

Informace o Pavlově přestupku se objevila ve chvíli, kdy jednal s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). „Pan prezident si je toho pochybení vědom. Postavil se k němu čelem. Byla to jen konkrétní dílčí chyba. Postavil se k ní přímočaře,“ řekl ministr po schůzce.  

Video  Prezident Pavel na motorce: Vyrazil s motorkáři do Lán na podporu nedonošených dětí.  - Instagram - Petr Pavel
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. srpna 2023 12:37 )

Tady je nějaký slet absolventů zvláštní školy?

pindal ( 5. srpna 2023 18:43 )

V přílbě by ho nikdo nepoznal a o to jde.

jajas ( 5. srpna 2023 11:00 )

Tak třeba já se až doposud (patrně mylně) domníval, že ochranka má chránit osobu prezidenta před čímkoliv...takže kdyby se ho hoši z ochranky "nebáli?" upozornit, že nemá základní ochrannou pomůcku na motorku, tedy helmu, bylo by to správné. Moje chyba....

jajas ( 5. srpna 2023 10:57 )

Tak nevím jak "chytrolín", ale podle mne sice nejsou obdařeni imunitou, ale jsou "obdařeni" různými známými, kteří, když už nic, zařídí jejich "potrestání" zcela "jinak" než běžné osoby....to je prostě fakt.

jajas ( 5. srpna 2023 10:54 )

My tě tady nebereme jako duševně nemocného, neboj, prostě jsi senior a máš jiné zájmy, názory a priority, To je normální....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa