Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin učí své lidi, že jaderná válka není špatná věc, varuje ruský nositel Nobelovky za mír

Autor: DVL, swp - 
31. března 2023
18:09

Vladimir Putin připravuje své lidi na jadernou válku tím, že je učí, že to „není špatná věc", uvedl ruský nositel Nobelovy ceny za mír Dmitrij Andrejevič Muratov (61). Varoval, že BBC prezentovalo jadernou válku, jako by to bylo „žrádlo pro domácí mazlíčky". Vyjádřil se poté, co se Putin rozhodl umístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku. Napsal o tom deník Daily Mail.

Ruská státní propaganda učí své občany, že „jaderná válka není špatná věc“, a propaguje ji, „jako by dělali reklamu na krmivo pro domácí mazlíčky“, varoval ruský nositel Nobelovy ceny.

Dmitrij Muratov, šéfredaktor zakázaných novin Novaja Gazeta, řekl BBC, že Kreml dělá intenzivní kampaň s veřejným míněním, aby připravil Rusy na jaderný útok v plném rozsahu.

„Na televizních kanálech se zde propaguje jaderná válka a jaderné zbraně, jako by se propagovalo krmivo pro domácí zvířata,“ řekl.

„Jaderné tsunami“ a síla ruské propagandy

„Mluví o zacílení na Velkou Británii a Francii, o vyvolání jaderné tsunami, která spláchne Ameriku. Proč to říkají? Aby lidé zde byli připraveni.“

Varování přichází několik dní poté, co prezident Vladimir Putin oznámil plány na umístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku a jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Nikolaj Patrušev varoval, že Rusko má „moderní, jedinečnou zbraň schopnou zničit každého nepřítele, včetně USA“.

Umístění jaderných zbraní v Bělorusku by nastalo poprvé od doby, kdy je Moskva rozmístila mimo své hranice od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Mezitím Muratov (61), který v roce 2021 obdržel Nobelovu cenu za mír, řekl, že Rusové byli „ozářeni propagandou pomocí televize a sociálních sítích VK, což je v Rusku verze facebooku“. „V Rusku dělá propagandu 12 televizních kanálů, desítky tisíc novin, sociální média jako VK, která plně slouží státní ideologii,“ poznamenal k tomu.

Ruský moderátor talk-show Vladimir Solovjov nedávno navrhl, že Rusko „by mělo prohlásit jakýkoli vojenský cíl na území Francie, Polska a Spojeného království za legitimní cíl“. Poselství je zvláště účinné na starší lidi, kteří ho považují „za svého vlastního vnuka“, řekl Muratov.

Řekl, že vidí Putina „jako někoho, kdo je bude chránit a kdo jim každý měsíc přináší důchod a každý rok jim přeje šťastný Nový rok“, a podotkl: „Tito lidé věří, že jejich skuteční vnuci by měli jít bojovat a zemřít.“

Ale propaganda nepřesvědčí každého. Uvedl: „Bylo zahájeno 21 tisíc správních a trestních řízení proti Rusům, kteří protestovali.“

Pronásledovaná opozice

„Opozice je ve vězení. Média byla zakázána. Mnoho aktivistů, civilistů a novinářů bylo označeno za zahraniční agenty,“ upozorňuje Muratov, který není optimistický ohledně budoucnosti vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Ukrajina nebude schopna se s touto tragédií vyrovnat (...) V Rusku budou pokračovat politické represe vůči všem odpůrcům režimu. Jedinou naději mám v mladé generaci – v lidech, kteří vidí svět jako přítele, ne jako nepřítele, a kteří chtějí, aby Rusko bylo milováno a aby Rusko milovalo svět,“ říká ruský nositel Nobelovky a dodává: „Doufám, že tato generace přežije mě a Putina.“

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa