Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Feriho obvinění ze znásilnění: Vinen! Soud ho poslal na tři roky za mříže. Exposlanec se odvolal

Aktualizováno -
2. listopadu 2023
11:40
Autor: amb, max, ver - 
2. listopadu 2023
05:00

Obvodní soud pro Prahu 3 uznal bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho vinným ze dvou případů znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění a uložil mu trest ve výši tří let ve věznici s ostrahou. Ztotožnil se tak s návrhem státní zástupkyně. Poškozeným dívkám má navíc zaplatit v součtu přes půl milionu korun. Feri obžalobu od počátku popíral s tím, že svědkyně o incidentech lhaly. Proti rozsudku se na místě odvolal.

Feri čelil obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další. „Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ řekla soudkyně Lenka Hájková.

Feriho podle ní usvědčují především výpovědi dívek, které korespondují s dalšími důkazy. Věrohodnost žen potvrdily také znalecké posudky. Dívkám musí Feri podle nepravomocného verdiktu nahradit dohromady více než půl milionu korun.

Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení  - TV Nova
Video se připravuje ...

Při ukládání trestu vzala soudkyně v potaz to, že se podle ní Feri dopustil tří trestných činů, přihlédla také k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Panu obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, ke kterému poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ řekla Hájková. 

Při výpovědích poškozených dívek se smál

Soudkyně se ve zdůvodnění rozsudku pozastavila také nad Feriho jednáním během řízení. „Soud negativně hodnotí chování obžalovaného při výslechu poškozených. Při výpovědích se smál natolik nahlas, že to bylo slyšet i do jednací síně,“ uvedla.

„Je pro mě velkým zklamáním, že jsem odsouzený za něco, co se skutečně nestalo,“ řekl novinářům po vyhlášení rozsudku Feri. Dodal, že vyčká písemného vyhotovení verdiktu, aby zjistil, jak se soud vypořádal s údajnými rozpory v případu. Věří, že odvolací soud jeho námitkám vyhoví. Odmítl také, že by se při výsleších poškozených choval neomaleně.

Státní zástupkyně viní Feriho ze tří skutků, dva se podle ní staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě na Praze 3. Obě dívky Feri podle obžaloby přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let, státní zástupkyně tvrdí, že jí Feri ve chvíli, kdy chtěla odejít, podal nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Ženu se podle vyšetřovatelů pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Pro Feriho žalobkyně navrhovala tříleté vězení.

Podle Feriho obhájkyně Zuzany Smítkové je jediným poškozeným v této kauze on. „Jeho zničená politická kariéra, osobní život, dobré jméno,“ řekla. Ženy podle ní mohla k obvinění vést snaha se zviditelnit či peněžní odměna – po Ferim žádají odškodné. To žalobkyně odmítla s tím, že zcela chybí motiv, proč by Feriho měly křivě obvinit, a lze podle ní vyloučit, že by se chtěly za něco mstít.

Zástupkyně poškozených Adéla Hořejší ve svém závěrečném návrhu uvedla, že by bylo vhodné uložit i přísnější trest, konkrétně šest let vězení.

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Rozporuje to

Feri přednesl svoji obhajobu ke konci soudního jednání. Stíhání mu podle něj zničilo osobní i pracovní život. „Představte si, že vám někdo prakticky sebere 2,5 roku života,“ uvedl a ohradil se proti tvrzení, že neprojevil žádnou sebereflexi. „Nemohu se omlouvat za něco, co se nestalo,“ zdůraznil. Výpovědi označil za příběhy a rozporoval, že by se věci staly tak, jak je ženy líčily.

„Že bych někomu něco dal do pití, je extrémně nechutné,“ bránil se u soudu expolitik. Také výpovědi dalších svědků jsou podle něj rozporuplné. Mimo jiné uvedl, že jedna z poškozených sama své terapeutce řekla, že s ním měla dobrovolný pohlavní styk.

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 13:35 )

Kdyby jen za uši .

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 07:14 )

No ale pokud žije v evropském kulturním okruhu, měl by se přizpůsobit a my bychom na tom měli trvat. Jinak brzy dopadneme jako ve Francii, Belgii atd.

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 07:11 )

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 07:08 )

To, že dostudoval, ještě nic neznamená. Už jste slyšel(a) o pozitivní diskriminaci?

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 07:06 )

Tak pokud si zrovna on myslí, že je něco víc, pak je to opravdu absurdní. Ve vězení už mu ukážou, kde je jeho skutečné místo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa