Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pavel mluví o podezřelých věcech na Hradě. Proč policie čeká? Zeman by mohl rozdávat milosti

Autor: Mii, ČTK - 
4. února 2023
11:55

Úřadování prezidenta Miloše Zemana a jeho lidí na Pražském hradě začíná vzbuzovat stále větší pochybnosti. Podle zvoleného prezidenta Petra Pavla, který chce na instituci provést důkladný audit, se na Hradě děly podezřelé věci, řekl pro Deník N. Pochybení zjistila i již proběhlá kontrola, ale jak dopadla, je stále neveřejné. Podle Mladé fronty DNES policie čeká, aby Zeman potenciálně vyšetřovaným lidem ještě nestihl rozdat milosti.

Že je kontrola hotová, potvrdil tento týden prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala. Zveřejněna by měla být maximálně za několik týdnů, což vychází, že bude nejspíš po inauguraci Pavla. Kala nechtěl být konkrétnější s odkazem na mlčenlivost.

Z informací, které Kala mohl poskytnout, je podle Pavla zřejmé, že audit zjistil celou řadu pochybení, ale nic tak zásadního, co by mělo přímo vést k trestnímu stíhání. „S tím jsem schopen žít. Zbytek si uděláme v rámci přebírání, až dostaneme přístup nejen ke struktuře kanceláře, ale i k některým dokumentům,“ uvedl Pavel na včerejší tiskové konferenci.

Video  Tisková konference Petra Pavla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Mladé fronty Dnes ale není vyloučeno, že došlo ke spáchání trestního činu. Detektivové to budou podrobně zkoumat, ale vyčkávají, až z funkce odejde Zeman. „Jde primárně o informace, které policii za poslední roky předala BIS,“ cituje MF Dnes své zdroje. Kromě podezření na ohrožování utajovaných informací má jít rovněž o záležitosti hospodářského charakteru.

Zeman je totiž schopný svým lidem rozdávat milosti, jak se ukázalo v kauze Lesní správy Lán. Její bývalý šéf Miloš Balák byl odsouzen na tři roky vězení za manipulaci se zakázkami, avšak nikdy do něj nenastoupil, protože mu Zeman udělil milost. Prezident byl za to široce kritizován, ale protože šlo o pravomoc, kterou disponuje, nikdo se skutečností nemohl nic udělat.

„Když mám nějaké výhrady nebo obavy, tak směřují na jedné straně k tomu, abychom nepřebírali žádné procesy, ve kterých následně budou zjištěna porušení pravidel, ať už rozpočtových, nebo dokonce porušení zákona,“ uvedl Pavel na tiskové konferenci ke kontrole, podle kterého podezření o „nekalostech“ na Hradě existuje.

Na první pohled podezřelé

Vadí mu například fungování soukromé bezpečnostní agentury v areálu, řekl v týdnu pro týdeník Respekt. „Má téměř neomezený přístup ke všemu a nepodléhá policejní kontrole,“ vysvětloval Pavel.

„Pokud má někdo neomezený přístup, pokud má policie pokyny zaměstnance této agentury nekontrolovat, pokud mají přístup nejenom k technickým prostředkům, se kterými se na Hradě pracuje, ale i ke všem prostorám, pak to samozřejmě budí rozpaky a určitá podezření,“ dodal pro Deník N.

Pokud podle něj byla placena z peněz na chod prezidentské kanceláře, pak by šlo o zneužití veřejných prostředků. K ochraně prezidenta je určen útvar ochrany prezidenta, nikoliv soukromá agentura. Nicméně i k tomuto útvaru má Pavel výtky.

Pavel zmínil i Baláka, který před volbami v lánské oboře začal plánovat další těžbu kamene, na což upozornil server Seznam Zprávy. „To jsou všechno věci, které jsou minimálně na první pohled podezřelé, a já bych byl moc rád, aby byly osvětleny, vyřešeny a dotaženy do konce,“ řekl zvolený prezident pro Deník N.

Hradní kancelář: Ať Pavel ukáže důkazy

Sám Hrad říká, že ani BIS, ani policie Zemana o bezpečnostním riziku neinformovala. Kancelář prezidenta republiky vedená Vratislavem Mynářem zároveň vyzvala Pavla v tiskové zprávě, ať svá tvrzení doloží.

„Po setkání pronesl budoucí prezident Petr Pavel řadu závažných obvinění směrem k prezidentu republiky a prezidentskému úřadu. Tato obvinění, která poškozují důvěru občanů ve fungování státních institucí, by měla být náležitým způsobem doložena,“ uvedla prezidentská kancelář bez uvedení, na který konkrétní Pavlův výrok reaguje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

roxin ( 6. února 2023 07:51 )

boh., ten si může zatím dávat nohu přes nohu a ne PREZIDENTA!!! Jen ukazuje světu jak MOC SE NEMŮŽE NA TO PREZIDENTOVÁNÍ DOČKAT, všeho moc škodí ať není světu pro smích ještě dříve než bude inaugurace, nejen že jsme ještě neměli takového divokého prezidenta který je do všeho hrrrrr a udělal by všechno hned, jsem zvědava jestli bude takový rychlík i po inauguraci!!!

JaNat ( 5. února 2023 22:31 )

Jako malí kluci, njn, neprokouknete.

JaNat ( 5. února 2023 21:27 )

A bude i nadále.

JaNat ( 5. února 2023 20:29 )

Kuš.

JaNat ( 5. února 2023 18:06 )

Jaj, a už z toho šišláš. Klídek, ještě 4 dny a dočkáš se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa