Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemanovi muži podali výpověď! Končí protokolář Kruliš i Hlinovský, Novák nabídne rezignaci

Aktualizováno -
3. února 2023
12:37
Autor: simao, ČTK - 
3. února 2023
10:39

Hradní střídání začíná. Šéf protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský podali na Hradě výpovědi. Uvedl to v pátek Deník N. O Krulišovi se spekulovalo jako o budoucím kancléři v ČNB. Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci, v samotné kanceláři by však chtěl zůstat, stejně tak i ve vedení Správy Pražského hradu.

Ředitel protokolu prezidentské kanceláře Vladimír Kruliš podal na Hradě výpověď. Již dříve pro Radiožurnál uvedl, že chce po odchodu z Hradu dál působit ve výkonné funkci, v níž by uplatnil, co umí.

"Nastupující prezident republiky má právo vybrat si svůj tým, tuto pozici chce obsadit sám, považuji tedy tento přístup za samozřejmý," sdělil Deníku N Kruliš.

Na dotaz, zda dostal nabídku vést kancelář České národní banky (ČNB), odpověděl, že o žádné takové nabídce se nebavili. „Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“ řekl Kruliš k informacím, že guvernér centrální banky Aleš Michl si ho vybral za šéfa své kanceláře, což nepřímo potvrdil i prezident Miloš Zeman během návštěvy Srbska, kde ČNB doporučoval Kruliše coby nejlepšího adepta pro tuto funkci a nejlepšího manažera, kterého potkal za 30 let v politice.

Vladimír Kruliš Vladimír Kruliš | Michal Protivansky

Kruliš je dle svých slov je připraven maximálně vyjít vstříc svému nástupci v čele protokolu po nástupu nového prezidenta Petra Pavla, který 9. března nahradí na Pražském hradě Miloše Zemana.

Tento týden se již sešli současný vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář s budoucí kancléřkou Janou Vohralíkovou, aby si promluvili o předání úřadu a agendy hlavy státu.

V nejbližší době se má uskutečnit i schůzka odcházejícího a zvoleného prezidenta, termín ale zatím nebyl domluven. Kruliš považuje za nejčistší řešení, aby Pavel požádal o setkání se Zemanem. Umí si ale představit i to, že by Zeman svého nástupce pozval.

Zemanovi věrní: šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček Zemanovi věrní: šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček | Foto Blesk - Karel Janeček

Zemana ještě ve zbytku mandátu čeká například jmenování soudců, v polovině února má také přijmout jmenovací dekrety některých velvyslanců včetně velvyslance USA v Praze, řekl Kruliš.

Kancelář prezidenta republiky nespadá pod státní službu, řídí se tedy běžnou pracovně-právní legislativou. Je tedy na novém prezidentovi a zejména jeho kancléřce, s kým se rozloučí, koho si bude chtít nechat, jak tým rozšíří či změní strukturu kanceláře, dodal Kruliš.

Novák nabídne rezignaci, ale rád by zůstal

"S novým vedením je přirozené, že člověk nabídne rezignaci na funkci. To neznamená odchod z kanceláře prezidenta, místo zde jsem si odpracoval," řekl dnes ČTK ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák, který v prezidentské kanceláři pracoval v době všech tří českých prezidentů.

Pavel si chce s sebou na Pražský hrad přivést svůj tým. Kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která nahradí dosavadního vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře.

Do čela poradců se postaví Tomáš Richter, vojenskou kancelář povede Radek Hasala. Osobního tajemníka Pavlovi v době kampaně dělal Radko Hokovský, který by v podobné pozici měl působit i na Hradě.

Video  Zeman vychválil protokoláře Kruliše: Nejlepší manažer, co jsem poznal. ČNB lepšího nemůže získat!  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 3. února 2023 18:33 )

Omlouvam se za preklep...ma byt STB

sorgedoktor ( 3. února 2023 18:31 )

Nerozumim, co je tas SZB bunka...

erlslelka ( 3. února 2023 17:44 )

A Kruliš splašil hlasy pro Zemana na kandidaturu.

erlslelka ( 3. února 2023 17:43 )

Hlinovský statista u jmenování s rozkročením opačné V, víc nezaujal.

erlslelka ( 3. února 2023 17:40 )

Prostě zabili dvě mouchy jednou ranou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa