Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politická superstar může skončit za mřížemi: Tohle zlomilo Ferimu vaz

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. listopadu 2023
10:09

Ve čtvrtek odsouzený Dominik Feri (27) býval jedním z nejvýraznějších politiků TOP 09, byl rovněž nejmladším zvoleným poslancem parlamentu. V politice začínal ještě jako náctiletý, teda jako student, a to v zastupitelstvu města Teplice, sloužil tedy po boku politického matadora Jaroslava Kubery (†72). Od května 2021 nicméně Feri čelí podezření ze sexuálního obtěžování a násilí. V článku, který současně zveřejnily Deník N a web Alarmu, se objevila svědectví žen o jeho nevhodném chování. Některé tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval. Politik v reakci odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za "nevhodné" či "nepatřičné" chování v některých situacích.

Policisté začali případ vyšetřovat v červnu 2021, loni 8. března pak policie oznámila, že obvinila Feriho ze znásilnění. Hrozilo mu až deset let vězení, protože byl stíhán i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti. V jeho případě se ovšem jednalo o osobu, která dovršila sedmnáctý rok věku, informovala pražská policie. Feri tehdy Deníku N řekl, že proti stíhání podává stížnost a chce prokázat svou nevinu.

Loni na podzim nakonec policie navrhla obžalovat Feriho ze tří případů znásilnění, státní zástupkyně pak 12. prosince obžalovala Feriho ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. První událost se stala v březnu 2016 ve Feriho bytě, kde se politik podle obžaloby pokoušel tehdy sedmnáctiletou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. V druhém případě z listopadu 2016 měl Feri podle obžaloby pohlavní styk s ženou přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Sněmovny mladou ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Následně se ji znovu pokoušel líbat ve výtahu. Dívce se podařilo odejít, žalobkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Na stáž dívka později nastoupila. Feri obžalobu opakovaně popřel, odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí nebo zneužil něčí bezbrannosti.

Feri trval na své nevině

„Jsem nevinný. To, co je mi pokládáno obžalobou za vinu, v plném rozsahu odmítám. Pokládám to za něco, co je odporné, co je nechutné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ řekl na počátku líčení letos v polovině února ve své výpovědi Feri. Odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Feri také tehdy řekl, že všechny případy, které zmiňovaly první články v médiích, byly prověřeny a pravomocně odloženy.

„Celá tato kauza začala na něčem, co se ukázalo být nepravdivé,“ uvedl také letos 14. února Feri, který jednu z žen, jejíž případ policie odložila, před novináři na chodbě soudu opakovaně jmenoval. Za zveřejnění jména ženy ho mimo jiné zkritizovala právní zástupkyně poškozených dívek. Policisté vyhodnotili toto jednání jako možný přestupek, kterým se zabýval Úřad pro ochranu osobních údajů, letos v květnu ale úřad řízení odložil.

Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení  - TV Nova
Video se připravuje ...

Ve své závěreční řeči se Dominik Feri také ohradil proti tvrzení žalobkyně, že neprojevil dostatečnou sebereflexi. „Nemohu se omlouvat za něco, co se nestalo,“ řekl Feri. Policie a státní zástupci podle něj k případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj znamenalo destrukci osobního i pracovního života. Dnes Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus o ně tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné.

Feri si za své chování vysloužil veřejnou kritiku, od některých vysoce postavených politiků ale zazněla i slova podpory. Na začátku července 2021 se Feriho zastal tehdejší prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro MfD s tím, že má na kauzu podobný názor jako jeho někdejší prezidentský protikandidát a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten předtím v rozhovoru pro server iDNES.cz řekl, že o Feriho údajně nevhodném chování neslyšel. „A co je sexuální obtěžování? Že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ uvedl.

Poslancem byl Feri zvolen v roce 2017 ve svých 21 letech jako nejmladší člen Poslanecké sněmovny, o měsíc a půl překonal předchozí rekord komunistky Kateřiny Konečné z roku 2002. Zvolen byl z posledního místa pražské kandidátky, voliči mu tehdy dali na 15.000 preferenčních hlasů. Ve Sněmovně působil mimo jiné v ústavně-právním výboru, byl také místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09. Patřil k nejviditelnějším českým politikům na sociálních sítích.

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Do politiky Feri, který má po otci etiopské kořeny, vstoupil už jako osmnáctiletý student - ještě jako nestraník kandidoval v roce 2014 za TOP 09 v komunálních volbách v Teplicích a po odstoupení lídra kandidátky se stal zastupitelem města a následně i radním. Po vypuknutí aféry kolem sexuálního obtěžování rezignoval Feri v květnu 2021 na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

„V současnosti nepracuji. Žiji z úspor, které jsem si předtím vytvořil,“ vysvětlil letos v dubnu během soudního přelíčení Feri, který také uvedl, že se nadále léčí na psychiatrii poté, co se v květnu 2022 pokusil spáchat sebevraždu. „Věnuji se teď naplno něčemu, co mi dva roky destruuje život. Mám pocit, že se proti mně spikl celý svět... Vy si nedokážete představit, jaká to je bezmoc, když vás někdo křivě obviní,“ citoval jej expres.cz.

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

9876543 ( 2. listopadu 2023 20:36 )

Proto se našlo v PS v lavicích spousty gumy,..a pro kradouska ANTABUS..

9876543 ( 2. listopadu 2023 20:32 )

To mu spíš specializovaní na bizár, natrhnou kadilak..

9876543 ( 2. listopadu 2023 20:30 )

Je hnusná žluklotina,..a určitě obtěžoval hezká děvčata, kdyby si vybral něco rovného vzhledově k sobě, tak snad by měl úspěch.
Pochybuji že jen trochu pohledná holka, by do tohohlenctoho šla ráda a dobrovolně,..ty nevidíš ten hnus?Jaká úspěšnost v politice, vlezl za kámošem švance***em do Topky, a byl zřejmě na kandidátce do PS na prvním místě...a dostal se do PS co to je za zvláštní výkon.

9876543 ( 2. listopadu 2023 20:23 )

Tenhle škaredej patvor, nemůže jinak, než používat na ženy násilí,..kdo by chtěl tohle hnusný;;; dobrovolně v posteli, jedině po několika lajnách, a nebo pořádně se zmrskat chlastem.

DD22 ( 2. listopadu 2023 19:51 )

Netuším, kde je pravda...ale nechce se mi věřit, že by si pod tu opici některá žena dobrovolně lehla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa