Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České firmy se zapojily do obnovy Ukrajiny: Dodávají zdravotnické i zemědělské vybavení

Autor: ČTK - 
2. listopadu 2023
11:28

Českým firmám začaly přicházet první objednávky spojené s obnovou Ukrajiny. Některé obdržely konkrétní nabídky a nyní je uskutečňují, další jsou ve fázi příprav. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 200 členy Hospodářská komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka mají zakázky v současnosti hlavně firmy, které zatím s ukrajinským trhem neměly zkušenosti.

Firmy začaly dodávat na Ukrajinu hlavně zdravotnické vybavení nebo zemědělské stroje. Usilují ale i o kontrakty na obnovu energetické, dopravní a vodovodní infrastruktury, stavební práce a materiál.

„Překvapivě na první zakázky dosahují převážně firmy, které dosud neměly s dodávkami na Ukrajinu žádnou zkušenost. Předpokládali jsme, že získávat zakázky se bude dařit hlavně firmám, které již mají na Ukrajině rozvinuté obchodní vazby, a proto se dobře orientují v ukrajinském legislativním prostředí a administrativních procesech, ale také v logistice. Takových firem je ale zatím jen pětina, drtivou většinu tvoří nováčci na trhu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Ukrajina oslovuje české podniky i na základě seznamu firem, který před rokem zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou poskytli Kyjevu při prvních česko-ukrajinských mezivládních konzultacích. Tehdy se o spolupráci na obnově země u Hospodářské komory přihlásilo 103 firem z různých odvětví, především z těžby a zpracování nerostných surovin, strojírenství, stavebnictví a energetiky. Nabídky z Ukrajiny obdržela podle průzkumu každá šestá firma. Každá desátá zakázky nyní uskutečňuje.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Většina firem, které Ukrajině nabídly své produkty a služby, podle průzkumu žádný obchodní vztah zatím nevytvořila. Navázat obchodní styky českým podnikům komplikuje mimo jiné nedostatek informací a problematické získávání státních záruk a pojištění.

“Tyto bariéry by se při větší spolupráci státu a zástupců firem daly úplně odstranit. Zejména pro firmy, které v minulosti na Ukrajině žádné zakázky nerealizovaly, bude důležité, jakou podporu jim stát a Exportní garanční a pojišťovací společnost budou ochotni poskytnout,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Hospodářská komora a Svaz průmyslu proto adresovaly ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu požadavek, aby přemístily zbylé peníze ze záchranného programu Covid Plus do zdrojů pojišťovny EGAP. Rozšířit by se tak mohly pojišťovací kapacity na vývoz na Ukrajinu.

Jak velký podíl v rekonstrukci Ukrajiny budou v konkurenci jiných zemí nakonec české podniky sehrávat, bude podle podnikatelských organizací ovlivňovat i kapitál, kterým dokážou zakázky financovat.

Video se připravuje ...
Další videa