Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Otázky a odpovědi ke zdražení regulované části energií: Proč nám vzali slevu?

  • Autor: T. Koníček,lig,swp - 
    2. 11. 2023
    05:00

    Energetický regulační úřad (ERÚ) ukázal návrh, kolik má stát v příštím roce tzv. regulovaná část plateb za energie. Má být o 71 procent dražší! Odborníci kroutí hlavou, premiér Petr Fiala (59, ODS) se snaží odběratele uklidnit. Jaké jsou otázky a odpovědi okolo největšího zdražení v historii?

  • 1.Zaplatíme v průměru o 71 % více?

    Ne. Jak cena elektřiny, tak i cena plynu se skládá z neregulované a regulované části. Zdražuje se ta regulovaná, kterou nemůže nikdo z nás ovlivnit, platí celý kalendářní rok a má ji na starost státní Energetický regulační úřad. U elektřiny jde o zvýšení v průměru o 71 procent, u plynu v průměru o 39 procent.

  • 2.O kolik více zaplatíme?

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela tvrdí, že v případě elektřiny půjde u domácností o maximální nárůst o 10 procent. Přesně vypočítat, o kolik procent bude navýšení, lze jen individuálně. O velikosti zvýšení celkové ceny rozhoduje mnoho faktorů.

    • Zdražení regulované části u plynu by mělo vykompenzovat snížení neregulované části u dodavatelů. 
    • U elektřiny je však drahé POZE (podporované zdroje energie) a i kvůli tomu snížení dodavatelů často nebude stačit.

  • 3.Jaký je poměr regulované a neregulované části?

    U elektřiny tvoří neregulovaná část 23,3 procenta, a tedy 76,7 procenta jde dodavatelům za neregulovanou část. U plynu jde přibližně o 20 procent regulované části, a tedy 80 procent neregulované části.

  • 4.Co je regulovaná část?

    (ta, kterou ERÚ masivně zdražil)

    Tato část zahrnuje poplatky za distribuci elektřiny a další služby související s fyzickými dodávkami elektřiny. Její výše je neměnná v rámci distribučního území (v ČR jsou tři různá distribuční území). Částku, kterou zaplatíte, nemůžete ovlivnit. O ceně rozhoduje vždy do konce listopadu ERÚ a je pak platná následující rok.

  • 5.Co je neregulovaná část?

    (ta, kterou si vyjednáváte s dodavatelem)

    Její výši mohou odběratelé svobodně ovlivnit výběrem dodavatele. Cena může být fixní (na rok, dva nebo tři roky), nebo můžete mít smlouvu na dobu neurčitou, kdy dodavatel může cenu měnit, a když s ní nesouhlasíte, můžete odejít ke konkurenci. Skládá se z ceny za 1 MWh v nízkém tarifu (někdy označovaný jako noční proud), 1 MWh vysokého tarifu a měsíční paušální platby. Cena může být i tzv. spotová. Tedy odráží aktuální cenu na burze.

  • 6.Je zdražení jisté?

    Zveřejnění cen regulátora je zatím jen návrh, který projde v příštích dvou týdnech veřejnou debatou. Konečná čísla mohou vypadat jinak, podle odborníků nás však zdražení nemine. „Navrhované ceny by ale mohly být o něco nižší. Do debaty zřejmě promluví i politici. Mám pocit, že nás zveřejněním návrhu ERÚ testuje,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

  • 7.Domácnosti vs. velkoodběratelé

    Zatímco u domácností je růst nákladů v řádu desítek procent, v případě průmyslových velkoodběratelů bude růst až trojnásobný. Podle návrhu jde u elektřiny u domácností v průměru o 71 procent, velcí odběratelé připojení k síti vysokého napětí zaznamenají skok o 112 procent, v případě největších podniků napojených na síť velmi vysokého napětí to bude plus 206 procent.

  • 8.Co elektřinu nejvíce prodraží?

    Regulované ceny elektřiny se skládají z více složek. Tou největší bude podpora obnovitelných zdrojů (POZE), o jejímž návratu se vědělo již dříve. „Jde o návrat ke standardnímu stavu, který v ČR už byl. Ta cena 495 Kč bez DPH se platí od roku 2014. Kvůli vysokým cenám silové energie jsme to 15 měsíců platili my (ze státního rozpočtu, pozn. red.),“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS).

  • 9.Proč je zdražení tak výrazné?

    ERÚ skokové zdražení vysvětluje absencí státních dotací. Právě dotace v letošním roce snížily lidem (už tak extrémně vysoké) platby. Celková výše státní podpory dosáhla 110 miliard korun, z toho šlo 50 miliard na zastropování cen, 22,8 miliardy na plné hrazení vícenákladů podporovaných zdrojů energie (POZE), dalších 15 miliard šlo na omezení růstu plateb za distribuci a skoro 23 miliard na úhradu zvýšených nákladů společnosti ČEPS.

  • 10.Jak chce stát dotovat příští rok?

    Vláda Petra Fialy tlačí na snižování rozpočtového deficitu. A to i na úkor podpory regulované části energií. Zatímco letos vytáhla z kasy 110 miliard, na příští rok má připraveno jen 9,35 miliardy (které půjdou na úhradu zhruba jedné čtvrtiny nákladů na financování POZE). Zbylé miliardy mají zaplatit právě odběratelé elektřiny či plynu.

  • 11.Kolik je poplatek POZE?

    Je stejný, jako byl v době, než ho převzala státní kasa, tedy 495 Kč (599 Kč s DPH). Právě tento poplatek navyšuje regulovanou část o tuto částku za každou megawatthodinu. Plná výše dopadne i na průmysl, který měl do roku 2021 úlevy a reálně platil okolo 250 korun/MWh.

  • 12.Kam jdou peníze vybrané z POZE?

    Padnou hlavně na početné fotovoltaické elektrárny z let 2008 až 2011. Přitom dříve se hledala shoda mezi politiky, aby byl systém POZE financován z prodeje emisních povolenek. Pravidla EU to však neumožňují. Přitom, kdyby to šlo, mohl být současný nárůst asi jen poloviční.

  • 13.O kolik zdraží platby za sítě?

    Jednou z částí regulované ceny je i platba za použití distribuční sítě. U běžné domácnosti jde platba nahoru o 35 procent na 2039 korun/MWh (bez DPH). Platby za systémové služby, které poskytuje ČEPS, vzrostou více než dvojnásobně na 257 Kč/MWh.

  • 14.Proč je zvýšení rozdílné?

    Zvýšení v každé domácnosti bude různé. Kromě toho, že záleží na distribuční sazbě, jde i o to, jestli u smluv na dobu neurčitou dodavatel od nového roku sníží ceny (řada z nich snížení již ohlásila). Výrazné snížení silové složky může zachovat celkové výdaje na stejné úrovni. Horší to mají odběratelé, jejichž dodavatel cenu snížil v průběhu roku a od ledna další snížení nechystá. Jednoduše řečeno – budete mít cenu od dodavatele elektřiny stejnou i na rok 2024? Pak u účtů za elektřinu zapláčete. Budete ji mít nižší? Pak může být celkové zdražení mírnější, žádné, nebo, pokud jste si vyjednali výrazný skok směrem dolů, i ušetříte.

  • 15.Jak je to s plynem?

    U něj jde o mírnější nárůst regulovaných cen. Zemní plyn vyskočí o 39 procent pro domácnosti a o 42 procent pro velké odběratele. Jenže regulovaná část tu má menší váhu. „U plynu je situace příznivá. Snížení cen dodavatelů převáží zvyšování cen regulátora,“ řekl Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Uživatel_5522193 ( 2. listopadu 2023 17:07 )

Bože můj 🙈 kam nás to tito lidé vedou. To už je do nebe volající copak se nedá něco dělat lidi 😩

Jan Bočkaj ( 2. listopadu 2023 14:23 )

Ty vládnoucí loutky co je vodí elektrobaroni si myslí že jsme tupý národ blbců. Nebudu komentovat to pseudozastropování cen energií alá Czech mafia ODS a pseu­dode­mokra­tických příživníků z ostatních stran vládnoucí koalice a nebudu komentovat ani příživníky - pseudokomentátory, kteří mají za úkol diktovat blbou náladu v komentářích a je jich zřejmě mnoho, tak aby jejich vejšplechty arogantního fialového hnusu byly vždy na prvních místech v komentářích. Jen bych položil jednu otázku: Co budete dělat při příští energetické krizi, která díky nastavení systému distribuce, nákupu a prodeje elektřiny dle not EU může přijít záhy? Ona jistota, že se krize nebude opakovat jaksi není, páč jste pro to neudělali lautr nic přesně podle řčení: trh to vyřeší...

verka1 ( 2. listopadu 2023 10:16 )

Dostavba Dukovan bude stát miliardy.
Ano, náš stát vyrábí a prodává elektřinu do ciziny za pár korun a ji zpět nakupujeme za draho.
Kde je problém? Česká vláda, ministr musí poslouchat EU.
Zbraně a válka, ukončit utrpení a bídu.

pea.p ( 2. listopadu 2023 09:02 )

S tou hrubkou jste tomu natřel pr.el

Donna ( 2. listopadu 2023 08:49 )

No hlavně není moc chytrý, když mu nedojdou základní ekonomická fakta

Zobrazit celou diskusi