Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Končí strop na ceny energií: Tisícům domácností hrozí cenový šok. Jak se mu vyhnout?

Ceny energií
Ministr Síkela pro Blesk: Mírná zima? Měli jsme silný protivítr!  (Autor: Profimedia)
Autor: mah, BLK, lig - 
12. září 2023
14:31

V Česku by měl na konci roku 2023 přestat platit cenový strop na energie, který byl zaveden v reakci na prudce rostoucí ceny v roce 2022. Ačkoli se v současnosti ceny elektřiny a plynu pohybují hluboko pod vládním stropem, může jeho konec přesto znamenat pro řadu domácností šok. Podívejte se, jak postupovat, pokud máte smlouvu s cenami zafixovanými nad vládní strop, nebo jak postupovat při obecné změně dodavatele. 

  • Co dělat s fixací cen nad vládním stropem
  • Jak postupovat při změně dodavatele?
  • Jak vybrat nového dodavatele energií?
  • Plná moc na změnu dodavatele
  • Jak dlouho trvá změna dodavatele?
  • Vypořádání závazků s původním dodavatelem

Velké zlevňování pod cenový strop v poslední době oznámila řada velkých dodavatelů. ČEZ oznámil, že od poloviny září zlevní cenu elektřiny na 3940 Kč za MWh bez DPH pro smlouvy s fixací. Podobně zlevňují i další dodavatelé. Podzimní snižování cen oznámili i dodavatelé E.ON, innogy či Pražská energetika.

Pro řadu lidí může ovšem i přesto konec cenových stropů, ke kterému by mělo dojít na konci roku, představovat skokové zvýšení cen energií. Stále totiž existují tisíce domácností, které si zafixovaly cenu energií nad vládou určeným cenovým stropem.

Co dělat s cenou fixovanou nad vládním stropem?

Abyste předešli překvapení, vyplatí se podívat se do své smlouvy a celou situaci včas řešit.

Většina dodavatelů totiž zákazníkům s nevýhodnými fixacemi nabízí bezplatný přechod na produkty odpovídající aktuální cenové situaci. 

Jak postupovat při změně dodavatele energií?

Pokud chcete změnit dodavatele energií, je třeba si v první řadě ověřit, za jakých podmínek můžete opustit svého stávajícího dodavatele. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete dodavatele změnit poměrně snadno, stačí dodržet výpovědní lhůtu určenou smluvními podmínkami.

Výpověď smlouvy na dobu určitou

Nevýhodou smluv na dobu určitou, u kterých jsou zafixované ceny nad v současnosti vládou určeným stropem, jsou smluvní pokuty. Ty bývají nastaveny tak, aby se vám změna dodavatele nevyplatila.

Pokud máte smlouvu na dobu určitou a chcete změnit dodavatele, je tak zpravidla nejsnazší učinit tak po uplynutí doby, na jakou je smlouva sjednaná.

Pokud nechcete platit pokutu za předčasné ukončení, musíte smlouvu na dobu určitou ukončit ve správném termínu. Smlouvy totiž běžně obsahují automatickou prolongaci. To znamená, že pokud ji v určeném termínu nevypovíte, dojde po uplynutí smluvní doby k automatickému prodloužení o stejné období.

Energetický zákon ovšem stanovuje maximální délky smlouvy na dobu určitou na 36 měsíců (3 roky) včetně případných prolongací. Po uplynutí této doby je závazek považovaný za smlouvu na dobu neurčitou, jejíž ukončení je jednodušší.

Výpověď smlouvy na dobu neurčitou

Pokud vypovídáte smlouvu na dobu určitou, můžete tak učinit kdykoli. Je třeba dodržet výpovědní lhůta, která smí ze zákona činit maximálně tři měsíce.

Jak vybrat nového dodavatele energií?

Jakmile víte, jaké jsou podmínky ukončení staré smlouvy, můžete začít hledat nového dodavatele. V ideálním případě si najděte nabídky několika dodavatelů, které mezi sebou porovnejte. Při hledání nového dodavatele se vyplatí sledovat následující věci:

  • Cena energií
  • srozumitelnost obchodních podmínek
  • délka výpovědní lhůty nebo výše pokut vyplývajících z vypovězení smlouvy na dobu určitou
  • existence a dostupnost kamenných poboček
  • zákaznická linka
  • možnost online komunikace
  • zkušenosti ostatních zákazníků.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího dodavatele energie

Energetický regulační úřad pak na svých stránkách nabízí i desatero, kterým se vyplatí řídit při uzavírání nové smlouvy:

  • Nespěchejte - smlouva na dodávku energií není malý nákup, není rozumné bez rozmyslu kývnout na první nabídku.
  • Ptejte se, s kým jednáte - kromě dodavatelů můžete narazit i na zprostředkovatele, kteří energii pouze přeprodávají. Chtějte proto vědět, s kým konkrétně jednáte a z jaké je společnosti. Obezřetnost je namístě obzvlášť, pokud obchodník zazvoní přímo u vás doma. 
  • Prověřujte - Pokud jednáte přímo s dodavatelem, najděte si na něj reference od ostatních zákazníků. Ty si můžete sehnat i na zprostředkovatele, kteří by navíc měli být dohledatelní v registru zprostředkovatelů ERÚ
  • Pečlivě čtěte - Zásadní je pečlivě si přečíst smlouvu, jejím podpisem se totiž zavazujete k podmínkách, které jsou uvedené v ní, nikoli k tomu, co se píše v reklamních brožurách, nebo vám přišlo mailem.
  • Ceník se může měnit - pokud se na tom ve smlouvě dohodnete, je možné, že se v průběhu trvání smlouvy bude měnit ceník. Dodavatel vás ovšem o změně ceny musí informovat minimálně třicet dní předem, a to prokazatelně a adresně (nestačí například informace na webu).
  • Výpověď můžete i dostat - Pokud uzavřete smlouvu na dobu neurčitou, existuje i možnost, že vám ji vypoví i dodavatel. Ten na to má stejné právo, jako vy. 
  • Pozor na “spoty” - Spotové tarify je služba, kde se výše plateb odvíjí od aktuálních cen energií na burze. Tento tarif může být pro zákazníka výhodný v době, kdy ceny klesají. Stejně tak je ale zákazník vystaven prudkému nárůstu cen. 
  • Hlídejte si pokuty i “odměny” - Velkou pozornost byste měli věnovat náležitostem souvisejících s ukončováním smluv a délkou jejich trvání. Především, jak vysoká vám hrozí pokuta v případě předčasného ukončení smlouvy, nebo zda dodavatel požaduje úhradu škody, nebo ušlého zisku.
  • Nerozumíte? Ptejte se  - Solidní dodavatel energií by měl mít srozumitelně sepsané smluvní podmínky. Pokud vám některou pasáž obchodník neumí dobře vysvětlit, nebo jej dotazy na ní znervózňují nebo odvádí řeč jinam, je lepší jednání ukončit.
  • Schovejte si smlouvu - Vždy chtějte originál smlouvy a nenechte se zprostředkovatelem odbít tím, že vám smlouvu pošle později a v tu chvíli podepisované kopie jsou pro něj a pro dodavatele.

Proces změny dodavatele - vše urychlí plná moc

Pokud jste si našli nového poskytovatele energií, jehož nabídka je výhodnější, než vaše stávající smlouva, doporučuje se udělit novému dodavateli plnou moc. Ten díky ní zařídí náležitosti spojené s ukončením staré smlouvy za vás.

Plná moc dává lidem jistotu, že přechod proběhne hladce, a vy se tak nestanete černým odběratelem energií ani na den.

Jak dlouho trvá změna dodavatele?

Pohledem operátora trhu trvá změna dodavatele deset dní. Délka celého procesu se ovšem odvíjí od typu původní smlouvy a délky výpovědní lhůty. Ve chvíli, kdy za vás nový dodavatel vyřídí potřebné úkony, zahájí dodávku energií. O přesném datu, kdy k tomu dojde, by vás měl nový dodavatel informovat. V té chvíli je dobré nahlásit provozovateli distribuční soustavy samoodečet.

Vypořádání závazků s původním dodavatelem

Posledním krokem je vypořádání závazků s původním dodavatelem energií. Tomu musíte doplatit případný dluh, stejně tak ovšem platí povinnost, aby vám původní dodavatel vrátil případné přeplatky.

Kromě toho je nutné včas zrušit předchozí platby záloh (typicky trvalý příkaz, inkaso nebo SIPO). Celý proces přechodu k novému dodavateli pak dokončíte nastavením nových plateb záloh na účet nového dodavatele.

Cena energií na burze

Video  Ministr Síkela pro Blesk: Mírná zima? Měli jsme silný protivítr!  - Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi