Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Analytici varují české domácnosti: Nové poplatky zvýší ceny elektřiny i přes zlevnění u dodavatelů

Autor: ČTK - 
2. října 2023
13:45

Ceny elektřiny pro odběratele v příštím roce i přes případné další zlevňování dodavateli nejspíš vzrostou. Důvodem je převedení části poplatku za obnovitelné zdroje (POZE) zpět na zákazníky. Míra zdražení navíc bude ještě záviset na úpravě distribučních poplatků, u nichž se většinou očekává oproti letošku zvýšení. Vyplývá to z komentářů analytiků pro ČTK. Zrušení poplatku za obnovitelné zdroje nepředpokládají.

Zdražování elektřiny v příštím roce připustil v neděli v České televizi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj by ceny oproti současnosti měly vzrůst maximálně do deseti procent, věří však v mírnější růst. Důvodem je zejména převedení části poplatku na obnovitelné zdroje energie zpět na odběratele. Letos ho plně hradil stát. Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny budou odběratelé od příštího roku znovu platit poplatek 599 korun.

Za reálný označil růst cen do deseti procent analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček. Upozornil, že stále ale není jisté, o kolik se případně zvýší distribuční poplatky, které mohou s cenou elektřiny dál zahýbat. O distribučních poplatcích rozhoduje Energetický regulační úřad na podzim. Situaci nezvrátí podle Tylečka ani případné další zlevňování u dodavatelů, protože to vymaže právě poplatek za obnovitelné zdroje a možné zvýšení distribučních poplatků.

Jan Szabó ze společnosti bezDodavatele upozornil, že zdražení se nejvíce dotkne odběratelů s vysokou spotřebou. Opatření kolem poplatků totiž bude fungovat plošně.

„Průměrná domácnost v bytě spotřebuje asi tři megawatthodiny (MWh) za rok a průměrná spotřeba v rodinném domě je zhruba deset MWh za rok,“ popsal.

Poplatek za obnovitelné zdroje byl nastaven v době solárního boomu zhruba před 14 lety. „Podpora byla stanovena na 20 let dopředu, takže poplatek se ještě bude platit mnoho let. Pokud bych si však mohl tipnout, tak spíše než jeho budoucí zrušení bych očekával nové projekty, na které budou platby směřovat,“ podotkl Tyleček.

Szabó uvedl, že je složité odhadovat, jak dlouho bude nutné poplatek platit, změnit se může i jeho charakter. „Je možné, že až budou obnovitelné zdroje energie něco běžného a bude společenská poptávka je nepokutovat, přejmenuje se třeba na poplatek za špinavou elektřinu,“ dodal.

Ceny energií v loňském roce prudce stouply, letos naopak klesají. Téměř všichni dodavatelé energií proto na začátku letošního roku nabízeli energie na úrovni vládního cenového stropu, který česká vláda pro letošní rok stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny s DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. Během roku však většina dodavatelů postupně představuje levnější produkty.

Domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie. | Infografika Blesku

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

jajas ( 3. října 2023 07:58 )

Pokud tedy "Analytici varují české domácnosti", pak je to jasné tdražení....i když lidem to bylo jasné už od počátku, že na nich vláda nějaký ten další podraz provede, na to nemusím mít analytiky, abych si to nespočítal....

Jirik-ta ( 3. října 2023 06:56 )

Máme skvělou vládu: drtivými sankcemi zničila Rusko a Putina, Jourová jásá, jak sankce fungují (skrytapravda.)
Jen škodit a zase škodit Chtělo by to kurz pozitivního myšlení a nebo raději odstoupit celá vláda jako jeden záškodník

Jirik-ta ( 3. října 2023 06:02 )

Nové poplatky zvýší ceny elektřiny i přes zlevnění u dodavatelů
Máme skvělou vládu: drtivými sankcemi zničila Rusko a Putina, Jourová jásá, jak sankce fungují (skrytapravda.)
Prostě nastal optimistický pesimismus. Stoupáme níž. Sankce fungují.
Technický výklad
Oxymóron, někdy též protimluv, je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – např. „ohlušující ticho“, „svítání na západě“.

Jirik-ta ( 2. října 2023 20:24 )

Účastník Ukrajinsko - ruského konfliktu: Nemám se za co stydět, chránil jsem svou rodinu...
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=70Lb­8mt6sgg
tady vypovídá že vypěňovali (ukrajinci) všechny tělesné otvory montážní pěnou. A pak byl u nás vězněn.
Propuštěný Franchetti o věznění v Česku a rusofobii: Rozsvěcování v noci byl výsměch

Jirik-ta ( 2. října 2023 20:14 )

zavřít na psychiatrii do klece a zahájit léčbu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa