Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Plány domácností na výrazné ušetření rozmetal návrh státního úřadu: O kolik zdraží elektřina?

Autor: T. Koníček, T. Belica, lig - 
1. listopadu 2023
05:00

Připravte si peněženky, za energie (minimálně za elektřinu) si znovu připlatíme! Do úlevy domácnostem, které by přineslo snižování cen ze strany dodavatelů, »hodil vidle« Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten včera zveřejnil návrh cen regulovaných složek, který všechnu radost smázl. Nárůst této části? V průměru o 71 procent!

Vyúčtování elektřiny a plynu se skládá z ceny za komoditu (kterou může každý výběrem dodavatele ovlivnit) a z regulované složky (kterou naopak odběratel ovlivnit nemůže). O této složce vždy na konci roku rozhoduje ERÚ. Zatím ukázal jen návrh, ale... Odborníci mají jasno. „Jde o největší nárůst regulované složky v historii,“ komentuje to například Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Je to docela smutné. Celý rok jsme se těšili, že energetická krize končí, jenže jsme se z ní tímto nevymanili,“ má jasno Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energie (ANDE).

Co návrh znamená?

V podstatě jde o zvýšení ceny elektřiny zhruba o 1400 Kč (i s DPH) za 1 MWh. Průměrná domácnost spotřebuje ročně 3 MWh, tedy v roce 2024 zaplatí podle návrhu ERÚ o 4200 Kč více. Zatímco odborníci se kvůli zdražení chytají za hlavu, ERÚ se brání, že jinak to prý nešlo.

Co je regulovaná složka...

Regulovaná složka elektřiny by měla v příštím roce tvořit u domácností asi 40 procent konečné ceny, u plynu je její podíl kolem 20 procent. Jde především o poplatky za obnovitelné zdroje energie (POZE), dále náklady na technické ztráty v přenosové a distribuční soustavě nebo náklady na podpůrné služby.

...a proč ten nárůst?

„Ceny roku 2023 neodrážejí zdaleka plnou cenovou úroveň, která by odpovídala skutečnému zdražení komodit na evropských a světových trzích,“ říká Michal Kebort, mluvčí ERÚ a upozorňuje na to, že byly masivně dotovány jak neregulované, tak i regulované ceny dodávek. „Celková výše státních dotací v roce 2023 představuje částku 59 miliard pro elektroenergetiku,“ říká Kebort a upozorňuje na to, že vzhledem k situaci státního rozpočtu budou dotace pro rok 2024 omezeny pouze na nezbytně nutnou úroveň. Důvodem vysokého nárůstu je tedy přenesení části plateb na odběratele, domácnosti, firmy...! Oproti roku 2021, který byl posledním nedotovaným rokem, bude zdražení asi o 800 Kč za MWh.

Ekonom Štepán Křeček

Hlavní ekonom BHS Štepán Křeček upozorňuje, že snížení cen se jen tak nedočkáme. „Rozhodnutí má svoje důvody, ale ten nárůst je velice výrazný. Dochází na slova z doby energetické krize, že si na takové ceny budeme muset zvyknout,“ říká ekonom, který varuje před hrozbou zdražování zboží a služeb. „Mělo by se dbát i na to, aby energeticky náročná odvětví zůstala konkurenceschopná zahraničí. Případné zdražení energií se některé firmy pokusí přenést na zákazníky,“ říká Křeček, podle kterého by ale neměl být důvod ke zdražování. „Kdyby ERÚ nezdražilo, měly by firmy zlevňovat, protože by jim náklady klesly,“ říká ekonom. „Každopádně zlevňování, které jsme na základě snižování cen dodavatelů vyhlíželi, nenastane,“ dodal.

Ekonom Lukáš Kovanda

„Zvýšení cen ERÚ je neúměrné!“ To tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ten varuje před prohloubením inflace. „Lze očekávat inflační náraz. Zdražení všeho se bude promítat v průběhu roku, až budou všichni čelit fakturám za energie,“ vysvětluje Kovanda podle kterého vlastně inflace stojí i za zdražením ERÚ. „Zdražení nákladů souvisí s provozem, který také něco stojí. Promítá se do toho například růst mezd a tedy údržba sítě vyjde na více peněz,“ říká Kovanda. Zveřejněná čísla ERÚ jsou však zatím jako návrh. „Je možné, že nás ERÚ testuje. Nepamatuji si, že by dříve před cenovým rozhodnutím prosakovaly informace. Současný návrh by tak mohla trochu ponížit veřejná debata, do které budou zasahovat i politici,“ dodal Kovanda.

ERÚ spolklo snížení silové složky

Jen před pár dny začali velcí dodavatelé energií avizovat výrazné zlevnění komodit. Už v té době se vědělo, že se spotřebitelům navrátí povinnost platit poplatek za obnovitelné zdroje energie (POZE) ve výši 599 Kč včetně DPH. A čekalo se, s čím dalším přijde ERÚ. Jenže návrh zdražení však převýšil leckterá zlevnění dodavatelů (např. ČEZ zlevnil elektřinu o cca 1200 Kč za 1 MWh). Kromě platby za distribuci a POZE se totiž například zvyšuje i měsíční platba za jistič, kde se počítá s meziročním nárůstem v rozmezí 17 a 55 procent.

Plyn je na tom lépe

Regulovaná složka pro domácnosti by měla vzrůst o 39 procent, což by činilo asi 125 Kč za 1 MWh. U plynu se však neplatí POZE. Díky snižování komodity u dodavatelů by tak mohla jít celková cena dolů. Pokud se ovšem cena na trhu nevydá opět opačným směrem.

Síkela mluvil o hysterii

Premiér Petr Fiala (59, ODS) včera kvůli cenám energií svolal mimořádný tiskový briefing. A na něm uklidňoval občany, že se prý žádné drastické zvyšování cen elektřiny nechystá. „Ceny energií nebudou růst o desítky procent v žádném případě, lidé budou platit stejně jako letos nebo maximálně o jednotky procent více,“ prohlásil Fiala. Podotkl, že návrh ERÚ ještě může doznat změn.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (56, STAN) tvrdí, že hlavním důvodem navýšení regulovaných částí jsou jednak nárůsty cen na světových trzích a hlavně skutečnost, že stát převzal veškeré náklady na regulované ceny. „Co mě překvapilo, jsou hysterické interpretace návrhu na (zvýšení) regulované části, protože to zvýšení bude v jednotkách procent. To se týká elektřiny, mluvíme o domácnostech. Když se podíváme na plyn, tak tam je situace ještě daleko příznivější. I po zveřejnění návrhu počítáme se snížením cen plynu o 20 procent a možná i více oproti letošnímu roku,“ doplnil Síkela.

Fiala ukázal na Babiše

Premiér Fiala včera také řekl, že každý, kdo mluví o drastickém navýšení cen, lže a šíří paniku. Tím narážel na kritiku opozice. „Dnešní opozice by měla spíše mlčet, protože má na tom, jaké jsou ceny energií v České republice naprosto zásadní podíl…Všichni si pamatujeme, jak Andrej Babiš osobně blokoval dostavbu Temelína, která měla být dokončena kolem roku 2025 a tendr na Dukovany spustila až naše vláda. Kdyby Andrej Babiš neblokoval dostavbu jádra a obnovitelných zdrojů, a v těch také zaostáváme, tak by lidé a firmy za energie platili výrazně méně,“ zkritizoval svého předchůdce Fiala.

Šéf hnutí ANO si to ale nenechal líbit. „Fiala je nejprolhanější premiér v historii naší země. Ve finále tendru (na dostavbu) Temelína v roce 2013 byla ruská firma Rosatom za vlády Nečase a Fialy, kdy měli s Putinem přátelské vztahy. Tendr zrušili Sobotka s Mládkem, když jsem odmítl, aby občané garantovali cenu elektřiny ČEZ. Soutěž na Dukovany jsme připravili my a přípravu blokovali víc než rok zástupci pětikoalice, hlavně Piráti. Tato vláda pro soutěž na výstavbu jádra v Dukovanech neudělala vůbec nic. Jen se chlubí naší prací. Máme jednu z nejdražších energií v EU, protože zkorumpovaná Fialova vláda jde na ruku výrobcům elektřiny místo toho, aby zastropovala cenu u výrobců na 1500 Kč/MWh, jak jsem ji vyzval 18. 2. 2023 ve Sněmovně.“

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. listopadu 2023 01:11 )

tak.
----
Dotace, regulace jsou ekonomická smrt. Dokonce dvojí smrt. Za prvé: zničené podnikatelské prostředí. Díky dotacím přežívají firmy neživotaschopné. Firmy kvalitní, zdravé, výkonné jsou tím poškozovány. Za druhé: je to další byrokracie. Kromě standardní byrokracie doslova bují i ta dotační. Musíme zastavit dotační ekonomiku. Musíme zastavit systém nesmyslných podpor a nesmyslných regulací. Na národní úrovni sami a ihned. Totéž musíme prosazovat i v Evropě. (Tomáš Březina)
www.To­masBre­zina­Best­.cz

Jirik-ta ( 2. listopadu 2023 01:09 )

apoho ( 1. listopadu 2023 22:17 )

Za Babiše bude zase líp

hynek hynek ( 1. listopadu 2023 20:51 )

Tenhle spolek nesvéprávných budižkničemů, co si hrají na vládu tady dojebe úplně všecko. To už nedá nikdo dohromady, i kdyby jsme tu narazili na ropu, tak budeme mít nejdražší benzin na světě.

PepekRes ( 1. listopadu 2023 20:43 )

Za Babiše bylo líp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa