Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kondolence z celého světa pro Maroko po silném zemětřesení: ČR je připravená pomoct, vzkázal Fiala

Aktualizováno -
10. září 2023
18:07
Autor: ČTK - 
9. září 2023
11:12

Představitelé nejrůznějších zemí prostřednictvím oficiálních prohlášení či sociální sítě X, bývalého twitteru, vyjadřují soustrast Maroku, kde zemětřesení v pátek pozdě večer zabilo přes dva tisíc osob,úřady mluví o 2122 mrtvých a 2400 zraněných. Otřesy o síle 6,8 stupně poničily mnoho budov v Marrákeši i v dalších městech, včetně těch historických. Mnozí politici, včetně českého premiéra Petra Fialy, již nabídli, že jsou připraveni poskytnout materiální nebo lidskou pomoc. Kondoloval i prezident Petr Pavel.

Na síti X své kondolence vyjádřila řada politiků ze všech koutů Evropy, včetně českého premiéra Fialy, ministra zahraničí Jana Lipavského a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

„S velkým zármutkem sleduji následky ničivého zemětřesení v Maroku. Vyjadřuji soustrast rodinám obětí a přeji to nejlepší těm, kdo přišli o své domovy. Česká republika je připravená poslat do Maroka potřebnou pomoc,“ napsal Fiala. 

Prezident Petr Pavel v reakci na ničivé zemětřesení v Maroku v sobotu zaslal kondolenční telegram marockému králi Muhammadu VI. a ocenil v něm také nasazení a statečnost tamních záchranářů. Hrad o tom informoval na svém webu. Zemětřesení zasáhlo centrální Maroko v pátek pozdě večer. Zemřelo při něm více než 2000 lidí.

„Velmi mě zasáhla zpráva o ničivém zemětřesení v Maroku, které přineslo vedle obrovských škod na majetku především mnoho ztrát lidských životů. Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám těch, kteří při tomto neštěstí přišli o své blízké,“ uvedl Pavel. 

„Vaše Veličenstvo, jménem české veřejnosti i jménem svým bych Vám, rodinám obětí a Vašim občanům chtěl vyjádřit, že v těchto těžkých chvílích stojíme při vás, a popřát Vám mnoho sil při odstraňování následků této pohromy,“ dodal český prezident.

Mezi dalšími, kteří chystají praktickou pomoc, je podle stanice Al-Džazíra Izrael. Jeho ministerstva obrany a zahraničí podle informací stanice dávají dohromady „velký tým“, který v zasažené zemi pomůže se záchrannými operacemi. Mezi oběťmi podle stanice nejsou žádní Izraelci.

V Dillí, kde v sobotu začal summit skupiny vyspělých ekonomik G20, svoji soustrast vyjádřili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí nebo předseda Evropské rady Charles Michel.

„Všichni jsme po hrozném zemětřesní v Maroku v šoku. Francie je připravená reagovat první pomocí,“ napsal francouzský prezident Macron z paluby letadla na cestě do Dillí. Španělský premiér Pedro Sánchez napsal, že „Španělsko stojí na straně obětí této tragédie a jejich rodin“.

Americký prezident Joe Biden v Dillí zveřejnil prohlášení, v němž vyjádřil „hluboký zármutek nad ztracenými životy a zkázou v Maroku“. USA jsou podle šéfa Bílého domu připraveny poskytnout marockému králi a lidu „veškerou nezbytnou pomoc“.

„Hlubokou soustrast“ projevili podle agentury AFP také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. Soustrastné poselství marockému králi Muhammadu VI. poslal například finský prezident Sauli Niinistö, čínský prezident Si Ťin-Pching nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vaše Veličenstvo, v této pohnuté chvíli jsem v myšlenkách s vámi a přeji vám a všem obyvatelům Maroka především mír, pokoj a bezpečí,“ napsala Čaputová podle webu aktuality.sk v dopisu adresovaném marockému králi.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi