Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinova armáda chystá velkou ofenzívu na léto, potenciál nevyčerpala, varuje bývalý ukrajinský generál

Autor: DVL, swp - 
1. dubna 2023
05:00

Bývalý ukrajinský generál Viktor Muženko varoval, že ruské síly by mohly po měsících stagnace zahájit novou ofenzívu v létě, píše Newsweek.

Muženko, který dříve působil jako náčelník generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil, řekl v rozhovoru pro ukrajinský list Fakty, že se domnívá, že k jakékoli ruské ofenzivě pravděpodobně dojde koncem léta nebo začátkem podzimu tohoto roku. Konkrétně naznačil, že srpnová ofenzíva by byla s největší pravděpodobností způsobena její symbolickou důležitostí mezi ruskými vojenskými vůdci.

Jeho poznatky přicházejí ve chvíli, co se ruské síly v posledních měsících snažily dosáhnout podstatných vítězství proti Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin zahájil v únoru ukrajinskou „zvláštní vojenskou operaci“, jejímž cílem bylo rychlé vítězství proti ukrajinské armádě, která byla v té době vnímána jako mnohem slabší než moskevská, jedna z největších armád na světě.

Ukrajina se však setkala s Ruskem se silnějším obranným úsilím, než se očekávalo, které bylo od té doby posíleno vojenskou pomocí Západu a otupilo ruské vojenské zisky. Po více než jednom roce konfliktu se boje soustřeďují v nejvýchodnějších částech Ukrajiny.

Muženko řekl Faktům, že pokud se Rusko letos zaměří na novou ofenzívu, pravděpodobně se tak stane v srpnu jako způsob, jak oslavit 80. výročí bitvy u Kurska, zlomového bodu pro Rusko během druhé světové války, která skončila osvobozením Charkova, východního města, které také hrálo roli v ruské invazi.

Ruská symbolika

„Vezmeme-li v úvahu ruskou symboliku, jako jejich ideologové ‚dědové bojovali‘, ‚my to dokážeme znovu‘, tak mohou existovat plány, které do takového ideologického obalu zapadnou. Takhle to chodí, když má něco vyeskalovat,“ řekl.

Muženko sice věří, že toto je nejpravděpodobnější čas pro ruskou invazi, ale také poznamenal, že je možné, že „letos se nic zvláštního nestane“.

Navzdory nedávným bojům řekl, že Rusko by stále mohlo mít schopnost vrátit se do války a že ruské jednotky nutně „nevyčerpaly svůj potenciál“.

„Věřím, že určitý zdroj tam stále je. Nabízí se otázka: kdy se nashromáždí do té míry, aby realizoval nějakou více či méně významnou operaci, kterou na pozadí porážek a neschopnosti předvést svá byť i taktická vítězství v uplynulém roce, opravdu potřebují?“ řekl Muženko.

Přesto poslední dny přinesly pro Putina znepokojivější zprávy, protože naznačují, že jeho jednotky zpomalily ofenzivu v klíčové bitvě o kontrolu nad Bachmutem, což údajně způsobilo ruskou „paniku“. Město bylo místem některých z nejintenzivnějších bojů války, kdy se Rusko snaží vyhrát symbolické vítězství uprostřed dalších ztrát.

Ruští analytici dlouho spekulovali o tom, kdy Rusko zahájí svou další ofenzivu. Washingtonský think-tank Institut pro studium války v lednu naznačil, že Putin by mohl zvažovat ofenzívu na jaře.

Na ukrajinské straně prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho síly nebudou schopny zahájit novou ofenzívu, dokud neobdrží více zbraní ze Západu.

„Čekáme, až dorazí munice od našich partnerů,“ řekl japonskému listu Yomiuri Shimbun.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa