Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Summit G20 v Indii: Místo Putina přijel Lavrov, Scholz dorazil i s páskou přes oko

Aktualizováno -
9. září 2023
16:36
Autor: ČTK - 
9. září 2023
08:22

V indickém Dillí dnes začal summit největších světových ekonomik ze skupiny G20, kde bude mezi hlavní témata patřit válka na Ukrajině a boj se změnami klimatu. Právě postoj k ruské invazi státy nejvíce rozděluje a hrozí, že debata na toto téma zmaří pokrok v dalších otázkách.

Na schůzce budou jednat světoví političtí lídři včetně amerického prezidenta Joe Bidena, německého kancléře Olafa Scholze, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána či japonského premiéra Fumia Kišidy. Chybět ale bude ruský prezident Vladimir Putin, kterého zastoupí ministr zahraničí Sergej Lavrov a také čínský prezident Si Ťin-pching, místo něhož přijede premiér Li Čchiang.

Západní země podporující Ukrajinu, jež více než půldruhého roku čelí ruskému vpádu, upozornily, že závěrečnou deklaraci z Dillí podpoří jen v případě, že bude obsahovat důrazné odsouzení utrpení vyvolaného invazí. Indie, která patří mezi země, jež ruskou agresi výslovně neodsoudily, navrhla, aby deklarace odrážela postoj Moskvy a Pekingu, že summit není místem pro řešení geopolitických záležitostí.

Ožehavým tématem se může ukázat i boj proti klimatickým změnám, protože bohaté státy, které jsou největšími znečišťovateli, stále nenašly shodu na tom, jak při snižování emisí podpořit chudší země. Nová zpráva OSN zveřejněná v předvečer summitu přitom konstatuje, že pokud chtějí politici ochránit planetu od nejhorších důsledků globálního oteplování, musí být snižování emisí mnohem razantnější než dosud.

G20 přizvala Africkou unii

Lídři zemí skupiny G20 se shodli, že do tohoto bloku přizvou Africkou unii (AU). Na úvod dnešního summitu G20 v Dillí to oznámil indický premiér Naréndra Módí. G20 sdružuje především jednotlivé státy. Jediným regionálním uskupením s členstvím byla dosud Evropská unie a jediným stálým členem z Afriky byla Jihoafrická republika s asi 58 miliony obyvatel, což představuje kolem čtyř procent africké populace. Po letech diplomatických snah Afričanů tedy bude mít na významném mezinárodním fóru zastoupení i dalších 54 afrických zemí.

„Vítáme Africkou unii jako stálého člena a věříme, že její zapojení do G20 bude významným přispěním při řešení globálních výzev,“ stojí v návrhu společného prohlášení summitu, který má k dispozici agentura Reuters.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Téma války na Ukrajině

Lídři členských zemí se na víkendovém summitu skupiny G20 v Dillí dohodli na formulaci závěrečné deklarace včetně pasáže o válce na Ukrajině. Oznámil to dnes podle tiskových agentur indický premiér Naréndra Módí. Podle DPA klíčová a dosud sporná pasáž o geopolitické situaci a Ukrajině odpovídá požadavkům Ruska i Západu. Podle indického vyjednavače nakonec zavládl „stoprocentní konsensus“, uvedla agentura Reuters.

Moskva dosáhla toho, že její útočná válka proti Ukrajině již není výslovně odsuzována, jako tomu bylo loni, píše DPA. Místo toho deklarace nyní pouze zmiňuje příslušné rezoluce Organizace spojených národů. Západ naopak vyjednal formulaci, podle níž se všechny státy musí zdržet útoků na územní celistvost či politickou nezávislost jiných zemí. Obsažena je také kritika „použití nebo hrozby použití jaderných zbraní“, které jsou podle deklarace nepřijatelné, uvedla DPA, která má dokument k dispozici.

Text se podle německé agentury také zabývá potravinovou bezpečností, zákazem vývozu obilí a hnojiv z Ruska nebo protiruskými sankcemi.

Během jednání nebylo zprvu jasné, zda dohoda o závěrečné deklaraci bude vůbec možná. BBC News dříve informovala, že odstavec o geopolitickém dění a Ukrajině v návrhu závěrečné deklarace víkendového summitu G20 je zatím prázdný, neboť se čekalo na ruský postoj

Ludmila Micikova ( 9. září 2023 14:05 )

Německý Žižka tam také dorazil, to je sešlost.

Zobrazit celou diskusi