Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Posmrtný dárek, nebo Putinův kalkul? Prigožinova „trollí“ armáda dál funguje a je při chuti

Autor: Markéta Mikešová, swp - 
9. září 2023
05:00

Když se v červnu šéfovi žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi nepodařilo jeho tažení na Moskvu, začalo se mu tím rozpadat i jeho podnikatelské impérium. Kreml promptně ukončil činnost jeho firmy Internet Research Agency (IRA), trollí farma, o které se Prigožin netajil, že jejím prostřednictvím šíří v zahraničí proruské dezinformace. Až donedávna to vypadalo, že IRA skutečně skončila. Mezitím Prigožin zemřel při pádu letadla. Jenže přibývají náznaky, že trollí farma v tichosti funguje dál.

Informuje o tom server The Daily Beast, který na to upozornili experti, kteří se věnují ruské propagandě. Několika stovek ruskojazyčných účtů se během srpna objevilo na síti X (dříve Twitter), kde tlačí narativy Kremlu, přesně tak, jak to dělaly účty provozované IRA.

„Ať už je dnes IRA kdekoliv, určitě je (účty, pozn. red.) provozují stejní lidé, kteří sedí u podobných stolů bez ohledu na to, jaký název dáte jejich zaměstnavateli. Operace trollů stále probíhají,“ uvedl Darren Linvill, odborník na forenzní analýzu sociálních sítí z Univerzity Clemson.

Ruské dezinformace Linvill zkoumá od roku 2017, od té doby dokázal zanalyzovat 3 miliony příspěvků, za kterými stáli ruští trollové. Jeho práce zaujala i kybernetické vedení americké armády. IRA je totiž trnem v oku amerických úřadů dlouho.

Prigožin byl na své trolly velmi hrdý

Počátky Internet Research Agency jsou tajemné. Organizace zřejmě vznikla v roce 2013, poprvé její praktiky veřejně popsal v roce 2016 ruský novinář a zvláštní zpravodajské ruské odnože BBC Andrej Zacharov. Podle něj šlo o nefalšovanou továrnu na dezinformace se sídlem v Petrohradu. Zaměstnanci IRA se zabývali tím, že na západních sociálních sítích zakládali falešné profily, které sloužily k jedinému – podpoře zájmů Ruska.  

V roce 2017 pak IRA jako hrozbu označily americké tajné služby, podle kterých šlo o trollí farmu. „Hlavní sponzor tzv. Internet Research Agency, která zaměstnává profesionální trolly v Petrohradě, je blízký člověk ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž má konexe na ruskou zpravodajskou komunitu,“ stálo v dokumentu.

O Prigožinovi se tehdy ve vztahu s IRA bezprostředně nemluvilo. Avšak o rok později USA na šéfa wagnerovců kvůli provozu trollí farmy uvalily sankce. Sám Prigožin o organizaci dlouho mlčel, tón změnil až v únoru letošního roku, kdy už byl v souvislosti s válkou na Ukrajině veřejně známou osobou. „Řeknu to rád. Nejen, že jsem IRA sponzoroval. Vymyslel jsem ji, založil jsem ji a dlouho jsem ji vedl. Vznikla proto, aby chránila ruský informační prostor před agresivní západní protiruskou propagandou,“ napsal na telegramu.

IRA měla několik cílů. Jednak šířila ruský postoj ve vztahu k Ukrajině, ostatně organizace vznikla nedlouho před anexí Krymu. Lži, že Ukrajina není reálný stát a že Ukrajinci na Donbase páchají zvěrstva, tlačily na sociálních sítích falešné účty roky, což jen potvrzuje, že válka na Ukrajině ve skutečnosti odstartovala už v roce 2014 – a že její součástí je tvrdý hybridní boj.

Organizace se také zaměřovala na šíření ruských postojů na Blízkém východě a na očerňování ruského opozičníka Alexeje Navalného. Nejvýraznější ale byly pokusy o ovlivňování voleb v zahraničí, zejména v USA.

To byl dnes již velmi známý Projekt Lachta, kdy se Rusové v roce 2016 snažili zhatit kampaň Hillary Clintonové a podporovali Donalda Trumpa. IRA vytvořila tisíce falešných účtů, které schválně sdílely příspěvky extremistických a krajně pravicových skupin, organizovaly pouliční protesty… těžko posoudit, zda by tehdy Trump vyhrál i bez Rusů. Avšak rozhodně mu velmi pomohli. Podle bývalého šéfa FBI Roberta Muellera Rusové ovlivňováním voleb porušili americké zákony, jejich aktivity byly systematické.

Prigožin s takovými schématy nepřišel sám. IRA přijímala zakázky přímo od ruské vlády, zadával je podle listu Vedomosti mimo jiné současný předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin. Organizace byla pro Kreml důležitou. Ale pak měla IRA po Prigožinově tažení skončit - napůl z rozhodnutí Kremlu, napůl z rozhodnutí samotného šéfa wagnerovců.

Všechno při starém

Bylo by bláhové si myslet, že Rusové by tím se svými kybernetickými dezinformačními operacemi skončili. Podle Linvilla účty, na které narazil, fungují úplně stejně jako ty, za kterými stála IRA. Mají generickou profilovou fotku, vyprodukují několik nezajímavých tweetů, aby vypadaly legitimně, a pak se pustí do komentování a lajkování příspěvků, které podporují ruské narativy.

Jeden takový účet zvládl během 10 minut vyprodukovat více než 10 komentářů. Urazil Navalného, odmítl spekulace, že by Putin stál za vraždou Prigožina, lajkoval příspěvky dalšího účtu, podle kterého Západ dodávkami zbraní zabíjí Ukrajince atd.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle Linvilla je možné, že Kreml po smrti Prigožina prostě jeho trollí továrny plně převzal. Další variantou je, že operace vede jeden z bývalých Prigožinových lidí. Tak jako tak v tom bude mít prsty Kreml. „Popravdě, propaganda je teď pro Putina důležitější, než kdy dříve. Byl by idiotem, kdyby zrušil síť, která mu pomohla se udržet při moci,“ míní expert.

Podle Romana Osadčuka, analytika z Atlantic Council, je zřejmé, že trollové dostali seznam konkrétních témat, o kterých mají psát. Jejich snaha navíc vypadá koordinovaně, protože produkují extrémní množství komentářů a příspěvků, běžně člověk ani na tolik vláken na síti X nenarazí. Dokonce je podle něj možné, že příspěvky jsou automatizované a píše je počítač. Co se týče samotných účtů, minimálně část vytvořená počítačem je.

Slovensko na ráně

Putin si nemůže dovolit o své trolly přijít i kvůli zahraničním volbám, na kterých mu očividně stále záleží. Stačí si vzpomenout na české prezidentské volby, kde i česká policie přiznala, že stopy pokusu o očernění Petra Pavla vedly do Ruska.

Parlamentní volby se momentálně blíží na Slovensku, kde zatím vede Robert Fico, který je nakloněný Rusku. Rusové by byli hloupí, kdyby se toho nesnažili využít, měli by v EU dalšího parťáka kromě maďarského premiéra Viktora Orbána.

Server Vsquare s odkazem na práci analytiků ze sedmi středoevropských zemí upozornil, že na Slovensku stále intenzivněji působí ruský propagandistický server Newsfront, napojený na ruskou tajnou službu FSB. Dokonce měla ještě nedávno slovenská odnož Newsfront největší návštěvnost ze všech evropských mutací – a to vznikla teprve v roce 2020. Telegramovaný kanál Newsfront pak byl jeden z nejsledovanější v zemi.

Obojí bylo na konci srpna zablokováno, jenže Newsfront zareagoval tak, že si prostě na Slovensku založil nový kanál. Dezinformace tak jedou dál.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (28. 4. 2024).
08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa