Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vrah Very (†23) i ruští sexuální násilníci na frontě: Oběti i pozůstalí trnou kvůli návratu

Autor: The Guardian, mav, swp - 
20. srpna 2023
18:45

Vražda Very Pechtělevové (†23), kterou v roce 2020 spáchal její expřítel, byla tak hrůzná, že i v Rusku, kde se násilí na ženách často zamlčuje, vyvolala mediální poprask. Rodina zavražděné se teď bojí pomsty - pachateli totiž byl odpuštěn trest, když se nechal naverbovat do „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. A takových případů bude přibývat, do Ruska se budou vracet propuštění trestanci, navíc s traumaty z bojů, píše deník The Guardian.

Vladislav Kanjus strávil hodiny mučením Very Pechtělevové, než zemřela; sousedé opakovaně volali policii, aby nahlásili děsivé výkřiky vycházející z bytu, ale policie se nedostavila. U soudu vyšlo najevo, že na těle Pechtělevové bylo 111 ran. Loni v létě soud na Sibiři odsoudil Kanjuse za vraždu k 17 letům vězení. Rodina Pechtělevové byla zklamaná, že soudce zrušil další obvinění ze znásilnění, ale oddechli si, že přece jen půjde za mříže.

O devět měsíců později, v polovině května, obdržela Pechtělevova matka dvě fotografie z anonymního účtu na WhatsAppu. Byl na nich muž ve vojenské uniformě a doprovázel je vzkaz: „Kanjus je na svobodě a bojuje na Ukrajině.“

„Nemohla jsem uvěřit svým očím, snažila jsem se ji uklidnit, snažila jsem se jí říct, že to není on, že je to Photoshop. Ale rychle jsme si uvědomili, že je to opravdu on,“ řekl Guardianu Veřin strýc Vladimir Pechtělev.

Zdálo se, že Kanjus byl jedním z desítek tisíc ruských vězňů, kteří byli předčasně propuštěni, aby bojovali na Ukrajině. Drtivá většina z nich skončila v řadách Wagnerovy skupiny, soukromé armády vedené Jevgenijem Prigožinem, ale později je takto verbovaly i jiné formace včetně regulérní armády. Pokud v bojích přežijí půl roku, jsou svobodní, zněla dohoda.

Když Pechtělevovi podali vězeňským orgánům oficiální žádost o nalezení Kanjuse, bylo jim sděleno, že byl 28. dubna převezen do vězeňské služby v Rostovské oblasti na hranicích s Ukrajinou - a dál není známo, kde se nachází, jak rodina sdělila portálu Baza.

Bachařům zmizel

Podle aktivistů se jedná o typickou administrativní stopu pro vězně naverbovaného k boji na Ukrajině; pro převoz do Rostova neexistují žádné jiné smysluplné důvody. „Nikdo nám nedokáže říct, jak ho pustili, nikdo nám nedal žádnou odpověď, žádné vysvětlení,“ řekl Pechtělev.

Není jasné, zda Kanjus stále bojuje, ale rozhodně se zdá, že ještě nedávno byl naživu, protože pravidelně přispíval na ruskou sociální síť VKontakte. Napsal si tam motto: „Neexistuje nic jako správná volba, existuje pouze volba, kterou učiníte, a její důsledky.“ Na zprávu s dotazem, kde se nachází, v červenci reagoval, že za odpověď chce zaplatit. Později svůj účet zamknul pro cizí uživatele.

Rodina Pechtělevových se teď obává, že by se navrátilec mohl pokusit pomstít za jejich snahu o medializaci případu. Aljona Popovová, ruská aktivistka za práva žen, informovala, že ještě propuštěnému vrahovi byly odpuštěny dluhy.

Plné důsledky rozhodnutí umožnit Prigožinovi vybudovat soukromou armádu z vězňů se ukázaly koncem června, když zahájil vzpouru a vytáhl směrem na Moskvu. Kromě politických důsledků však bude mít Putinův experiment s Prigožinem pravděpodobně i významný společenský dopad na Rusko na několik let dopředu. Objevily se četné zprávy o bývalých vězních, kteří přežili službu u Wagnerovců a po návratů domů působí spoušť. 

Mezi propuštěnými je mnoho těch, kteří se dopustili násilných trestných činů vůči ženám. Ruské úřady dlouhodobě neberou domácí násilí nebo hrozby násilím vůči ženám vážně. I v případech, kdy šli pachatelé do vězení, teď mají oběti a jejich rodiny strach, že se vrátí domů mnohem dříve, než se očekávalo.

Rozčtvrtil zabitou krásku

Vjačeslav Samojlov (40) z malého města na severu Ruska v březnu 2021 zabil Olgu Šljaminovou (†33), její tělo rozčtvrtil a ukryl v lese. „U soudu Samojlov částečně přiznal vinu a uvedl, že ženu nechtěl zabít. Byl prý opilý a v hádce ji dvakrát udeřil do hlavy, v důsledku čehož upadla a udeřila se o zem. Když zjistil, že je mrtvá, tělo rozčtvrtil a zbavil se ho,“ připomněla Popovová na Facebooku.

V dubnu 2022 byl uvězněn na devět let a sedm měsíců, ale nyní je zřejmě po třech měsících bojů na Ukrajině na svobodě. Samojlovova matka řekla místnímu zpravodajskému webu 29.ru v ruské Archangelské oblasti, že její syn bojoval a byl zraněn na Ukrajině a nyní byl omilostněn a rehabilituje po zranění. Díky své službě na Ukrajině „je před Bohem očištěn“, dodala matka.

Vadim Techov, který v roce 2019 zabil v jihoruském Vladikavkazu svou exmanželku Reginu Gagijevovou (†22), měl být ve vězení až do roku 2035, ale po bojích na Ukrajině byl omilostněn a vrátil se do Vladikavkazu.

„Byl tam poslán, odseděl si šest měsíců a v souladu se zákonem byl nyní předčasně propuštěn,“ potvrdil na tiskové konferenci na začátku roku šéf Severoosetské oblasti Sergej Menajlo. Ovšem dodal, že na Techovově místě by se domů nevracel.

Ve vězení se ocitli i ti, kteří byli uvězněni za znásilnění nebo násilí, jejichž oběti jsou stále naživu - nyní by jim opět mohlo hrozit nebezpečí. „Dostáváme spoustu zpráv od lidí, kteří mají strach, zejména z regionů. Vědí, že pokud se muži, kteří je týrali, vrátí z války a začnou je znovu bít nebo dokonce zabíjet, policie nic neudělá, protože teď jsou tito muži považováni za hrdiny, a ne za násilníky nebo vrahy,“ říká aktivistka Popovová. „Všichni jsou supertraumatizovaní, nikdo s nimi nepracuje, aby je socializoval, a myslím, že nastane vlna vražd, znásilnění a domácího násilí,“ řekla Guardianu.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa