Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak přežít jadernou katastrofu? Finové budují pro Evropu velké skladiště strategických zásob

Autor: newsweek, mav, swp - 
20. srpna 2023
05:00

Ochranné oděvy, měřáky, detektory, testy, stejně jako různé léky a vakcíny – to vše můžou potřebovat záchranáři i všichni ostatní, když dojde na nejhorší. A tím nejhorším se myslí třeba světová a/nebo jaderná, potažmo chemická či biologická válka, stejně jako nehody podobného typu, přírodní pohromy, ale i pandemie. Finsko dokončuje velikou zásobárnu strategických rezerv, píše magazín Newsweek.

Finsko v rámci projektu financovaného EU, kterému dodala na důležitosti hrozba ruské invaze na Ukrajinu, shromažďuje nouzové zásoby, aby připravilo na případnou jadernou katastrofu či jiné pohromy sebe i zbytek Evropy, zejména sever a východ.

Ve středu finské ministerstvo vnitra uvedlo, že zásoby budou zahrnovat ochranné prostředky, měřicí zařízení, léky a vakcíny pro případ mimořádné události zahrnující chemické, biologické, radiologické nebo jaderné (CBRN) hrozby.

Společná připravenost Evropské unie

Helsinky získaly na tento projekt na začátku roku 2023 finanční prostředky ve výši 242 milionů eur (263 milionů dolarů) poté, co evropský komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič 17. ledna uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu „potvrdila potřebu posílit připravenost EU v oblasti CBRN“.

Projekt je součástí mechanismu civilní ochrany EU, jehož srdcem je Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) v Bruselu, které koordinuje pomoc z celého světa (prioritně z evropských zemí). Plán je takový, že když ERCC žádost schválí, Finsko shromáždí materiál ze zásob a připraví jej k přepravě do 12 hodin. Ještě ovšem proběhnou zkoušky, aby se ověřilo, že to je realistický předpoklad.

Finsko právě vstoupilo do NATO, přičemž jeho členství bylo podníceno hrozbou, kterou pro region představuje Moskva. Severská země má s Ruskem hranici dlouhou 1325 km a leží v blízkosti trojice pobaltských států, které varovaly před nebezpečím jaderného potenciálu Moskvy.

„Podobné rezervy se zřizují ve Francii, Polsku a Chorvatsku, finský projekt je však největší a zahrnuje jak ochranné prostředky, tak zdravotnický materiál, zatímco ostatní země budou skladovat buď jedno, nebo druhé,“ uvedla vedoucí projektu finské CBRN rezervy Tarja Rantalaová. „Vytvoření strategických rezerv CBRN v tomto rozsahu v Evropě je do značné míry pilotním projektem,“ dodala.

„Přímo nesouvisí s ruskou invazí na Ukrajinu, ale samozřejmě je to jeden z faktorů, který za iniciativou stojí,“ okomentovala pak pro magazín Newsweek. „Evropská komise začala plánovat otevření výzvy k předkládání návrhů projektů již v roce 2021 a finanční prostředky byly k dispozici také na opatření k řešení pandemií. Jakmile se situace s pandemií covidu začala zmírňovat, došlo podle mých informací k rozšíření této sféry i na CBRN hrozby,“ dodala s tím, že Finsko začalo připravovat návrh projektu v roce 2021 a Evropská komise jej schválila v prosinci 2022.

Evropské cvičení záchranářů pro CBRN situace v Lyonu (březen 2023):

Důležitou roli v projektu hraje zdravotnictví a sociální péče, protože součástí rezervy je i zdravotnický materiál. Mnohé léky a protilátky používané při CBRN incidentech jsou vzácné a jsou potřeba velmi zřídka.

„I když jsou zásoby určeny pro použití v celé EU, zlepšují také národní připravenost Finska. Finsko již má dobře fungující systém povinných zásob léků, který nám umožnil zajistit dostupnost léků lépe než ostatním zemím EU i během pandemie covid-19,“ říká Taneli Puumalainen z ministerstva sociálních věcí a zdravotnictví.

„Právě nakupujeme zařízení, které lze využít jak při velkých radiačních haváriích, tak například při bezpečnostních opatřeních při velkých veřejných akcích. Jednotlivé země nemají dostatečné měřicí kapacity a odborné zdroje, aby mohly reagovat na rozsáhlé radiační havárie, a tento projekt je vítaným doplňkem evropské připravenosti na radiační havárie,“ uvedl Karim Peltonen, ředitel finského Úřadu pro radiační a jadernou bezpečnost.

Od invaze Vladimira Putina na Ukrajinu se nad regionem vznáší jaderná hrozba a ruský prezident uvedl své jaderné síly do stavu pohotovosti. Kremlem podporovaná média opakovaně vyzývají k jaderným úderům na západní země, které podporují Ukrajinu.

Ani by nemuselo jít o úmyslný jaderný úder. Záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině, kterou obsadily ruské síly, se dostala pod palbu, údajně z obou stran, což vyvolává strach z jaderné katastrofy. Na Západě panují obavy, že Rusko plánuje v této lokalitě operaci pod falešnou vlajkou a obviní Ukrajinu z úniku radioaktivity.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa