Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Wagnerovci se snaží rekrutovat i u nás, varuje tajná služba před nábory žoldáků v Lotyšsku

Autor: mav, swp - 
18. srpna 2023
08:52

V minulých dnech Poláci zatkli dva ruské občany, kteří ve Varšavě a Krakově šířili propagační materiály Wagnerovy skupiny. Teď i Lotyšsko informuje, že odhalilo výzvy ke vstupu do ruské žoldnéřské armády.

Několik „přímých i nepřímých výzev“ na internetu objevila lotyšská Státní bezpečnostní služba (SSS), jak píše tamní agentura LETA. Služba se k tomu blíže nevyjádřila; jen uvedla, že zatím neobjevila žádné samolepky ani jiné propagační materiály wagnerovců na veřejných prostranstvích v Lotyšsku.

To se totiž stalo v Polsku: V Krakově se objevily samolepky, které se snažily naverbovat lidi k žoldnéřům Jevgenije Prigožina. „Jsme tady - přidej se k nám,“ pravily nálepky s QR odkazem na wagnerovské webové stránky.

Pro žoldáky několik let vězení

V Polsku je nábor do zahraničních armád a žoldnéřských skupin zakázán zákonem, stejně jako služba v těchto organizacích. Viníkům hrozí až pět let vězení.

I lotyšská SSS připomněla, že podle zákona o národní bezpečnosti mají lotyšští občané i neobčané zakázáno sloužit v ozbrojených silách nebo vojenských organizacích cizí země, které představují riziko pro národní bezpečnost Lotyšska. Podle trestního zákoníku se porušení tohoto zákazu může trestat odnětím svobody až na čtyři roky.

Lotyši jsou zpravidla vůči Rusku ostražití, pamatují na útlak Moskvy za Sovětského svazu. Jenže třetinu obyvatel tvoří etničtí Rusové, kteří nadále preferují ruštinu a ruská média, tedy kremelskou propagandu, a mnohdy ani nemají občanství. Jsou obavy, že někteří z nich mohou fandit Vladimiru Putinovi a třeba i uposlechnout výzvy ke spolupráci s prokremelskými žoldáky.

Bezpečnostní služba rovněž vyzývá občany, kteří si všimnou takových propagačních materiálů nebo jiných pokusů o nábor osob do ruské žoldnéřské skupiny na území Lotyšska, aby ji neprodleně informovali a poskytli co nejpodrobnější informace, nejlépe včetně fotografií nebo videozáznamů.

Jak Polsku, tak Lotyšsku způsobují teď wagnerovci vrásky už jen tím, že se z Ruska a Ukrajiny jejich část přesunula do Běloruska. Obě země proto posílily ostrahu svých hranic s Běloruskem. Riga pohraničníkům musela přerušit dovolenou. „Dala jsem pokyn armádě zvýšit podporu Státní ostraze hranic,“ dodala na twitteru ministryně obrany Ināra Mūrnieceová.  Za jediný den na hranici napočítali 96 pokusů o její překročení, uvedla agentura Reuters.

Video  Wagnerovci během vzpoury sestřelili Iljušin Il-22: Byl plný ruských velitelů  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa