Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Wagnerovce vytlačí? Prigožinův pobočník si založil kozáckou armádu, dostává stamiliony

Autor: Dossier, mav, lig - 
16. srpna 2023
05:00

Po Prigožinově povstání opustili Wagnerovci ukrajinskou frontu - ale ruská armáda nepřestala spolupracovat se žoldáky. Ze stínů začíná vystupovat i ČVK Konvoj, kterou vede jeden z Prigožinových spolupracovníků. V minulosti Konvoj nabízel služby ochranky, s válkou na Ukrajině však najednou dostává stamiliony rublů ze zdrojů blízkých Kremlu, záštitu má v okupačním vládci Krymu a svým bojovníkům zajišťuje výcvik a výzbroj s vysokými ambicemi, jak zjistili investigativní reportéři ruského nezávislého projektu Dossier.

Pod ruskými prapory působí vojenské, polovojenské a kvazivojenské formace. Místo žoldnéřů se jim říká „dobrovolníci“ a místo „soukromých vojenských společností“ (ČVK, jak zní ruská zkratka) jde o „bojové armádní zálohy“ (BARS), ale jejich podstata se nemění.

Příkladem je soukromá „vojensko-bezpečnostní“ organizace Konvoj. Strašidelná směs žoldnéřství, komerce a ideologie pouťových kozáků. Žádné zvláštní úspěchy Konvoje na frontě nejsou zaznamenány, ale vynakládá se na něj spousta peněz. Jen za měsíc a půl roku 2022 obdržel 437,5 milionu rublů na dobročinných darech, zejména od Putinova blízkého oligarchy Arkadije Rotenberga a od banky VTB.

V čele stojí Konstantin Pikalov, jenž v minulých letech působil v rámci wagnerovců na Madagaskaru a ve Středoafrické republice. „Tento muž s volacím znakem Mazai, který dosud skrýval své jméno a tvář, může být spjatý s mučením civilního obyvatelstva ve Středoafrické republice a vraždou ruských novinářů,“ psal roku 2020 server The Insider, který společně s německým Spiegelem a projektem Bellingcat rozkrýval africké aktivity Prigožina/wagnerovců. „Soudě podle e-mailů, se kterými jsme se seznámili, je Mazai jediný z týmu ve Středoafrické republice, který s Prigožinem jedná jako rovný s rovným,“ dodal The Insider.

Konvoj na Ukrajině

Dne 14. listopadu 2022 si ČVK Konvoj založil kanál na telegramu a okamžitě zveřejnil inzerát na nábor dobrovolníků do kozácké roty pro válku s Ukrajinou. Požadavky: muž mladší 60 let, s ruským občanstvím. Berou všechny vojenské specializace, a kdo žádnou nemá, naučí se… „Vojenský výcvik pod vedením zkušených instruktorů. Životní a zdravotní pojištění,“ láká plakát.

Brzy dostala nová ČVK základnu u vesnice Perevalne (rusky Perevalnoje), nedaleko krymského Simferopolu. Na anektovaném poloostrově Konvoj působí prostřednictvím pobočky nazvané „165. výcvikové středisko“. Jde o název dávno zaniklého 165. výcvikového střediska ministerstva obrany SSSR, kde se v letech 1965-1991 učili detailům špionáže a sabotáže zahraniční vojáci a účastníci národněosvobozeneckých hnutí.

Komplex na Krymu sousedí s vojenským výcvikovým prostorem ministerstva obrany, je však několikanásobně větší. Jsou zde střelnice pro nejrůznější typy zbraní, od pistolí přes granátomety po nácvik motorizovaných úderů.

Konvoj podporuje hlava okupovaného Krymu Sergej Aksjonov. „Jednotka je obsazena výhradně dobrovolníky. Všichni prošli vojenským výcvikem na krymských střelnicích. Na sociálních sítích a na frontě se krymským dobrovolníkům přezdívá ‚aksjonovci‘. Je to dáno tím, že jednotka vznikla z iniciativy hlavy republiky Sergeje Aksjonova,“ informovala v březnu televize Krym 24.

„Chlapi, kteří prošli vším možným, velitelé mají každý několik řádů odvahy, náčelník štábu je Hrdina Ruska,“ vychvaloval je tehdy Aksjonov poté, co vyrazil na jejich pozice zapózovat.

Už v únoru se vznikající jednotka předvedla také televizi Rossija 24. „Nikdy jsem neviděla takovou pevnost: Celý bytový dům pod zemí. Výzbroj: ‚po zuby‘,“ básnila reportérka Olga Kurlajevová a s nadšením předváděla, jak mají bojovníci plnou spíž konzerv a uzenin.

„Zásoby, potraviny, vybavení a zbraně - na účet mimorozpočtových prostředků, které se najdou u hlavy Krymu,“ referovala Kurlajevová. Podle její zprávy má jednotka těžkou techniku - tanky T-80 a T-90 - a dokonce i vlastní elektronickou rozvědku.

Dostatečné zásobování bývá u mnohých ruských jednotek potíž, ne však u Konvoje, jak potvrdil jeden jeho bývalý příslušník serveru Važnije Istorii (iStories). „Co se týče materiálního zabezpečení, nejsou žádné problémy. Dostali jsme neprůstřelné vesty, přilby, brýle, rukavice, kukly, batohy, obecně všechno. Tři sady výbavy,“ uvedl v březnu.

Slušný žold a pozemek navrch

Žold podle exžoldnéře činil 200 tisíc rublů měsíčně (nynějším kurzem 45 tisíc Kč), velitelský byl o polovinu vyšší. A kdo odslouží rok, má obdržet pozemek na Krymu či Abcházii – gruzínském území okupovaném Ruskem od roku 2008.

Bojovníci uzavírají dvě smlouvy - se samotným Konvojem, ale také s vojenskou jednotkou 22179, tedy 150. motostřeleckou divizí. Žoldnéřská skupina má totiž formálně status armádní zálohy (BARS). Konvoj však není její součástí, má vlastní velení.

Na začátku roku 2023 měl Konvoj 261 lidí ve štábu, vyplývá z žoldnéřských dokumentů, které investigativci Dossieru získali. Podle ruské armády, která s Konvojem spolupracovala, měla jednotka v létě 2023 již asi 400 bojovníků. Nasazeni jsou v Chersonské oblasti, sousedící s Krymem.

Kozácká ČVK Konvoj cvičí na Krymu. Kozácká ČVK Konvoj cvičí na Krymu. | Reprofoto Rossija 1

Server Krym.realii z rodiny Rádia Svobodná Evropa napsal, že Konvoj financují krymští podnikatelé na popud, ba nátlak gubernátora Aksjonova. A to hotově a patrně ne zrovna legální cestou. „Peníze pocházejí od místních firem. Jak je Aksjonov přijímá, může být také předmětem vyšetřování,“ komentoval Nikita Panasenko z Centra pro investigativní žurnalistiku.

Centrum Dossier nyní prozkoumalo bankovní údaje struktur Konvoje a zjistilo další zdroje financování. Jen za měsíc a půl na podzim roku 2022 získal 437,5 milionu rublů (dnes odpovídá 100 milionům Kč).

Žold od Putinova oligarchy

Ai-Petri Sanatorium 16. října 2022 věnovalo kozácké společnosti Konvoj 120 milionů rublů. Do roku 2018 patřilo sanatorium Republice Krym, ale v roce 2018 bylo privatizováno a skončilo v portfoliu oligarchy Arkadije Rotenberga, blízkého přítele Vladimira Putina (mj. stavěl Kerčský/Krymský most a prohlásil se za majitele údajného Putinova paláce u Černého moře).

Pro sanatorium to jsou veliké peníze: Za rok 2022 utržilo necelých 505 milionů rublů, což znamenalo zisk 25,8 milionu rublů. Konvoji tedy věnovalo skoro pětkrát více, než vydělalo. Management reportérům Dossieru slíbil tuto věc objasnit, ale už se neozval.

Kromě Rotenbergovy struktury je soukromá vojenská společnost přímo financována jednou z největších bank Ruska – VTB; 69 procent jejích akcií vlastní stát. 28. září 2022 bylo na účet společnosti Konvoj převedeno 100 milionů rublů z účtu dobročinné nadace VTB Strana a 5. října 2022 dalších 100 milionů rublů přímo z účtu VTB. A to i přesto, že rok 2022 přinesl bance rekordní ztráty kvůli globálním sankcím.

Podle výroční zprávy VTB Strana vynaložila banka v roce 2022 prostřednictvím fondu na charitativní programy celkem 1,6 miliardy rublů. V rámci programu Vlastenectví a tradice země, pod který by dar pro Konvoj mohl spadat, vydala 423,7 milionu rublů. To znamená, že nejméně polovina ročních výdajů VTB Strana „na vlastenectví“ šla žoldnéřům. Tisková služba VTB na dotazy Dossieru neodpověděla.

Není to poprvé, co banka přišla na pomoc krymským úřadům: Po anexi poloostrova to byli právě manažeři VTB, kteří pomohli zřídit bankovní systém na poloostrově.

Žoldnéře Konvoje platí krymští obchodníci i Putinovi přátelé. Žoldnéře Konvoje platí krymští obchodníci i Putinovi přátelé. | Reprofoto Rossija 1

Dalších 109,5 milionu rublů dostal Konvoj na charitativní účely od novosibirské společnosti LLC Promresurs, jež obchoduje s palivy. V roce 2022 skončila se ztrátou 24,7 milionu rublů. Majitel Vadim Prisjažňuk nedokázal uvést důvody takové štědrosti, ani nevyčíslil celkovou výši darů, ale reportéry Dossieru ujistil, že peníze šly „na dobré účely“. Zatímco u státní banky či kremelského oligarchy lze pochopit, proč žoldnéře financují, u Promresurs Dossier žádnou stopu neodhalil: Žádná vazba na Krym a za posledních pět let žádné státní zakázky. Podobně se jeví dar 8 milionů rublů od další těžařské firmy, Coal Trading z Moskvy.

Vojenské vybavení, které lze zakoupit otevřeně (neprůstřelné vesty, uniformy, stany, zdravotnické vybavení), kozáci platí přímo ze svého účtu. Zbraně a žold už se musejí platit skrytě. Každý měsíc tak firma dává „půjčky zřizovateli“ kolem 60 milionů rublů, jak ukazují dokumenty.

Kozáci a sláva carství

Ovšem oficiální struktura Konvoje je ještě složitější. Roku 2009 založili Konstantin Pikalov s několika kozáckými nadšenci-aktivisty SPBKO Konvoj – petrohradský spolek pro kozáckou kulturu, historii, tradice.

Název se odvolává na kozáckou carskou ochranku z 19. století, zvanou Vlastní konvoj Jeho císařského Veličenstva. Současní kozáci se oblékali do uniforem carského konvoje, „střežili“ církevní akce, pořádali letní tábor pro děti a mládež a přeli se s jinými kozáckými organizacemi v Petrohradě.

V posledních letech spolek nezanechal žádné stopy po veřejné činnosti. Nemá webové stránky, jeho smutná stránka na VKontakte se 458 sledujícími nebyla aktualizována více než dva roky a poslední příspěvek o akci pořádané Konvojem pochází z ledna 2016.

Z bodyguarda a detektiva se stal vojevůdce

Pikalov se živil v bezpečnostních službách – ale jeho vojenské zkušenosti byly omezené na studium střední námořní školy v Petrohradě. „Od roku 1993 začínal jako strážný, pracoval v soukromých bezpečnostních společnostech Vidas; Competence; Apis; Cesta; Bezpečnostní a detektivní agentura,“ uvedl ve svém životopise roku 2016. „Soukromé detektivní podniky: Kancelář soukromých vyšetřování a Bezpečnostní vyšetřovací kancelář. V čele některých soukromých bezpečnostních společností a Sdružení bezpečnostních a detektivních podniků Petrohradu a Leningradské oblasti.“ V oboru uvádí i další vzdělání a diplomy. Chystal se napsat diplomovou práci na téma účast ruských kozáků ve státní bezpečnosti, ale za deset let ji nenapsal.

Rok 2014 přinesl Pikalovovi a jeho kolegům novou příležitost: Anexe Krymu a boje na Donbase znamenaly poptávku po žoldnéřích, které využil nejen Jevgenij Prigožin, když v této souvislosti založil wagnerovce. Soudě podle dokumentů, které se dostaly do rukou Dossieru, se zhruba od poloviny roku 2014 Konstantin Pikalov a Igor Jurčenko pokoušeli vstoupit na trh vojenských služeb. Podle The Insideru Pikalov létal do měst poblíž ukrajinských hranic - někdy s agenty wagnerovců. 

V lednu 2015 založil jejich kozácký spolek soukromou vojenskou bezpečnostní společnost Konvoj, dlouho však neměla žádné viditelné projekty, známé zakázky ani zisky. Ne, že by se Pikalov nesnažil. Centrum Dossier našlo mnoho jeho iniciativ s kolosálními ambicemi. Například projekt „chytrého města“ v Burkině Fasu, který měl vytvořit „jednotnou základnu pro řízení bezpečnosti“ a zvýšit ekonomickou stabilitu Afričanů. Nebo žádosti o státní financování na „státní vojensko-civilní kabelové a drátové komunikační sítě bezpečné povahy“. Nebo pokusy zorganizovat dodávky karabin Saiga z koncernu Kalašnikov na Madagaskar. Žádný takový byznys se nedostal dál než k prezentacím. Tehdy Pikalov ani neměl na placení drobných faktur, například za překlad textů do arabštiny.

Kozácké zakázky se nedařily, a tak se Pikalov přidal k Prigožinovi. V dokumentech, které má Dossier k dispozici od personálního oddělení ČVK Wagner, je záznam, že byl přijat v červenci 2018 s osobním číslem M-5904. V personálních seznamech však o něm nejsou žádné další záznamy - s vysokou mírou jistoty lze předpokládat, že Mazai nebyl členem bojových jednotek společnosti Wagner. Pravděpodobně byl zařazen do poradní skupiny nebo bezpečnostní služby. Vydržel tam zřejmě do roku 2019; až loni se ale dal do pohybu jeho Konvoj.

Pro Kreml má Konvoj a podobné formace oproti wagnerovcům rozhodně jednu výhodu: Na rozdíl od soukromé armády Jevgenije Prigožina nepředstavují pro režim vojenskou hrozbu. O jejích konkrétních úspěších na frontě však také není nic slyšet, uzavírá Dossier.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa