Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko trápí zdražování, centrální banka chce zastavit pád rublu. Expert zmínil děsivou inflaci

Aktualizováno -
15. srpna 2023
20:01
Autor: ČTK, lig - 
15. srpna 2023
13:54

Ruská centrální banka dnes překvapivě a mimo své řádné zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Nouzovým opatřením se snaží zastavit pád rublu, který v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar. Ruská měnová autorita o tom dnes informovala v tiskové zprávě a později uvedla, že další zvýšení úroků může následovat. Rusko spěje k situaci, kdy se bude roční inflace v zemi pohybovat od 20 do 100 procent, tvrdí ruský profesor ekonomie Igor Lipsic. 

Kreml nese výrazný pokles kurzu rublu se značnou nelibostí. Ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin v pondělí centrální banku za její dosavadní měnovou politiku kritizoval a nepřímo ji vyzval, aby situaci řešila. Rubl klesá v důsledku západních sankcí a rovněž kvůli výdajům, které má Rusko v souvislosti s financováním války na Ukrajině.

Jen několik hodin po slovech Putinova ekonomického poradce, když pokles rublu pokračoval a dolar překonal hranici 102 rublů, oznámila centrální banka, že se její bankovní rada mimořádně sejde. Tím alespoň na čas hodila rublu záchranné lano.

„Inflační tlaky sílí,“ uvedla dnes centrální banka. „Cílem našeho rozhodnutí je omezit rizika pro cenovou stabilitu. Znehodnocování rublu se do cen promítá čím dál zřetelněji a na vzestupu jsou také inflační očekávání,“ dodala. Nejbližší řádné zasedání měla přitom původně naplánováno až na 15. září. Jestliže se proinflační rizika zvýší ještě více, pak bude nutné podle centrální banky zřejmě základní sazby ještě zvýšit. Toto varování centrální banka dodala až později, bezprostředně po zvýšení úroků o něm nehovořila.

Na ruskou ekonomiku mají negativní dopady sankce, které vůči Rusku zavedly západní státy za to, že Putinův režim loni v únoru napadl Ukrajinu. Bezprostředně po zahájení invaze, která znamenala pro ruskou měnu šok, centrální banka základní úrok více než zdvojnásobila a posunula jej až na 20 procent. To bylo zatím poslední mimořádné zvýšení sazeb, to další přišlo až dnes. Až se po začátku invaze situace zklidnila, začala centrální banka základní sazbu snižovat, až se s ní loni v září dostala na 7,50 procenta.

Rubl prudce oslabil už na konci loňského února, hned po zahájení invaze. Loni v březnu tak dolar vystoupil až nad 120 rublů, než se ruská měna vzpamatovala a v následujících měsících zpevnila na maximum za více než sedm let. Přispělo k tomu omezení pohybu kapitálu, k němuž Rusové přistoupili, a také růst exportních příjmů. Už loni v červnu ruská měna zpevnila pod 60 rublů za dolar.

Od konce loňského roku ale rubl vytrvale oslabuje, od začátku letošního roku ztratil k dolaru asi 30 procent hodnoty a od začátku invaze na Ukrajinu asi 25 procent. Dnes po nečekaném zvýšení základní sazby měna skokově zpevnila až na 94,55 rublu za dolar, později ale drtivou část zisků odevzdala a po poledni se pohybovala kolem 98,40 rublu za dolar.

Když Rusko loni zahájilo invazi na Ukrajinu, guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová si získala uznání za to, jak měnovou politiku řídí. Kvůli propadu kurzu rublu a vysoké inflaci se ale dočkala kritiky, zejména od nacionalistů, kteří podporují Putinovo válečné tažení. Veřejná kritika, ke které přikročil Kreml, tlak na guvernérku ještě zesílil. Příští rok v březnu se budou v Rusku konat prezidentské volby a spotřebitelé zápasí s vysokým růstem cen základního zboží.

„I když takové znehodnocení představuje riziko zvýšení inflace, je to i signál, který vysílá ruské veřejnosti zprávu o nákladech invaze na Ukrajinu,“ řekl podle agentury Reuters hlavní makroekonom společnosti Equiti Capital v Londýně Stuart Cole. „A proto bude za dnešním rozhodnutím pravděpodobně prvek politiky i ekonomiky,“ dodal.

Míra inflace v Rusku loni v dubnu vzrostla na 17,8 procenta a byla nejvyšší zhruba za 20 let. Do letošního jara klesla pod čtyřprocentní cíl centrální banky, nyní se ale pohybuje znovu nad čtyřmi procenty. Centrální banka uvedla, že v ročním srovnání a po sezonním přepočtu dosáhl cenový růst za poslední tři měsíce v průměru 7,6 procenta.

Expert: Inflace bude až 100 procent

Rusko spěje k situaci, kdy se bude roční inflace v zemi pohybovat od 20 do 100 procent, tvrdí ruský profesor ekonomie Igor Lipsic. „Rubl bude dál slábnout... Rusko vstupuje do situace pádivé inflace. Pádivá znamená od 20 do 100 procent za rok,“ varoval v rozhovoru Lipsic.

Podle Lipsice bude rubl dál hodnotu ztrácet. Jediné, co by ruskou měnu podle něj mohlo zachránit, by byl export zboží výměnou za platby ve spolehlivé měně, jako je dolar nebo euro. Takovou možnost ale Rusko kvůli západním sankcím přijatým v reakci na ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině nemá.

„Je takový vtip, který teď všude říkám... ‚Rubl nemá kurz, rubl má před sebou jedině cestu. A to cestu ztráty hodnoty.‘ A ten vtip je pravdivý,“ uvedl také v rozhovoru Lipsic, který dal tento měsíc výpověď ze své pozice na Vysoké ekonomické škole v Moskvě.

Jak se protahuje válka na Ukrajině, zhoršuje se v Rusku i stav veřejných financí. Narůstá rozpočtový deficit a země pociťuje i nedostatek pracovních sil. To vše letos přispívá k růstu inflace.

Výrazné oslabení rublu ze zhruba 70 rublů za dolar na začátku roku na současných 100 rublů ale donutilo centrální banku jednat. Za pád rublu může podle ní čím dál menší přebytek na běžném účtu, který se od ledna do konce července meziročně snížil o 85 procent.

Centrální banka už minulý týden přestala za ministerstvo financí nakupovat devizy, aby zmírnila nadměrné kolísání kurzu rublu. Tento krok v důsledku vedl k tomu, že Rusko se vzdalo dosavadního rozpočtového pravidla. Analytici se shodují, že tato opatření sama o sobě byla co do rozsahu příliš slabá na to, aby kurz rublu významněji podpořila.

„Dnešní zvýšení základní sazby to krvácení zastaví jen dočasně,“ řekl hlavní ekonom londýnské společnosti Capital Economics Liam Peach, který má na starosti mladé tržní ekonomiky. „Kvůli sankcím bude Rusko těžko přitahovat zahraniční kapitál a na devizové intervence už mu nezbývá mnoho munice. Centrální banka má některá nezmrazená aktiva v čínských jüanech a zlaté rezervy, ale ta laťka pro jejich použití bude zřejmě nastavena vysoko,“ dodal.

 

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 15. srpna 2023 15:28 )

Koruna oslabuje, inflace dvouciferna a to se nebranime utoku USSA. Nemluvim o nekolikaletem zamernem oslabovani koruny.

kal123 ( 15. srpna 2023 15:20 )

Rusko trápí zdražování a novináři z toho mají vánoce. U nás všechno zlevňuje a nikoho nic netrápí...

Zobrazit celou diskusi