Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusko končí s obilnou dohodou: Ublíží milionům lidí, hodnotí USA. Výborný zmínil rukojmí

Aktualizováno -
17. července 2023
16:45
Autor: ČTK, amb, swp - 
17. července 2023
16:04

Rusko dnes zastavilo svou účast na obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři. Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Platnost smluv, které obě strany prodloužily naposledy v květnu, dnes vypršela. Na Rusko se za rozhodnutí snáší kritika ze všech stran.

„Dnešním dnem fakticky přestaly platit černomořské dohody. (...) Bohužel část ujednání týkající se Ruska nebyla dosud naplněna. Jejich platnost tedy skončila,“ uvedl Peskov. Jakmile podle něj ale budou splněny ruské podmínky, Moskva se k dohodám „okamžitě“ vrátí.

Moskva už podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové s rozhodnutím neprodloužit ujednání obeznámila Turecko a OSN, které dohody zprostředkovaly. Kyjev o pozastavení své účasti Rusko informovalo prostřednictvím svého velvyslanectví v Minsku, uvedl ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov.

Dohody Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost ujednání byla tehdy 120 dní a oběma stranám se jej podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května.

„Silně odsuzuji cynický krok Ruska ukončit Černomořskou obilnou iniciativu, navzdory snahám OSN a Turecka,“ napsala šéfka unijní exekutivy v odkazu na dvojici dohod uzavřených loni v létě. Dohody umožňovaly i přes pokračující válku na Ukrajině vyvážet z dříve blokovaných ukrajinských přístavů v Černém moři obilí a další zboží.

„EU pracuje na zajištění potravinové bezpečnosti pro zranitelné lidi ve světě. Trasy solidarity EU budou nadále přinášet potravinářské výrobky z Ukrajiny na světové trhy,“ dodala von der Leyenová, přičemž zmínila unijní program na podporu vývozu ukrajinských produktů.

O co v obilné dohodě šlo

Průlomová dohoda poskytovala záruky pro nákladní lodě mířící do ukrajinských přístavů a plavidla odtamtud vyplouvající. Další dohoda usnadnila vývoz potravin a hnojiv z Ruska, které v souvislosti se svou invazí na Ukrajinu čelí západním sankcím. Agentura AP upozornila, že Rusko i přesto vyváží rekordní množství pšenice.

Moskva opakovaně uváděla, že dohodu neprodlouží. V závěru minulého týdne ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že nejsou splněny všechny náležitosti právě toho ujednání, které se týká vývozu ruských potravin a hnojiv. I Peskov dnes upozornil, že rozhodnutí nijak nesouvisí s aktuální situací na Ukrajině, konkrétně s dnešním poškozením Kerčského mostu spojujícího pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, ze kterého Moskva viní Kyjev.

Ruská invaze na Ukrajinu loni způsobila prudký nárůst cen potravin a přispěla ke globální potravinové krizi, která souvisí i s dalšími konflikty, přetrvávajícími následky pandemie covidu-19, suchem a dalšími klimatickými faktory, píše agentura AP.

Rusko a Ukrajina jsou hlavními světovými dodavateli pšenice, ječmene, slunečnicových semen a dalších potravin, na které se spoléhají rozvojové země. Analytici podle AP neočekávají, že už tak rekordní ceny potravin ještě vzrostou, zároveň ale dnešní oznámení Moskvy prodlouží současnou potravinovou nejistotu.

Výborný: Rusko si vzalo země třetího světa jako rukojmí 

K ukončení obilné dohody mezi Ruskem a Ukrajinou se vyjádřil také český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Rusko si pozastavením obilných dohod vzalo země třetího světa jako rukojmí,“ nechal se slyšet.

Postup Ruska vnímá ministr jako další akt agrese vůči Ukrajině. „Je to krok, který může mít zcela dramatický dopad na země třetího světa, které v tuto chvíli budou ohroženy kvůli tomu, že dodávky obilí z Ukrajiny budou fakticky od zítřka (úterý) zastaveny. A ta loď, která včera (v neděli) odplula, tak byla tedy pravděpodobně poslední,“ řekl Výborný.

Podle ministrů je nyní třeba vytvořit koridory pro co nejrychlejší dopravu zboží do evropských přístavů. „Musíme zajistit to, aby se obilí dostalo do evropských přístavů a následně do třetího světa,“ uvedl Výborný. Příští týden na jednání rady ministrů zemědělství v Bruselu by to podle něj mělo být tématem číslo jedna.

Obilí z Ukrajiny by podle Výborného přes evropské přístavy mělo směřovat právě do zemí třetího světa, nikoliv do Evropy samotné. Za důležité to považuje i ve vztahu ke konkurenceschopnosti evropských zemědělců včetně českých, kteří podle něj třetinu obilí vyvážejí do zahraničí. „Jakékoliv přehlcení evropského trhu bude mít negativní dopad na jeho cenu, což my nechceme dopustit,“ řekl ministr.

Zelenskyj chce pokračovat i bez Ruska

Bílý dům vyzval Rusko, aby okamžitě přehodnotilo své rozhodnutí pozastavit svoji účast na dohodách. Krok Moskvy podle Washingtonu ohrozí světovou potravinovou bezpečnost a „ublíží milionům lidí“, píše agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostního mluvčího Bílého domu Adama Hodgeho. Podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové se Moskva dopustila „aktu krutosti“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval, aby dohoda pokračovala. „Dokonce i bez Ruské federace je třeba udělat vše pro to, abychom mohli využívat tento černomořský koridor. Nebojíme se,“ citoval ukrajinského prezidenta jeho mluvčí Serhij Nykyforov. „Obrátily se na nás společnosti, které vlastní lodě. Uvedly, že – pokud jim to umožní Ukrajina a Turecko je bude pouštět – jsou připraveny pokračovat ve vývozu obilí,“ dodal Zelenskyj podle Nykyforova.

Komora: Hrozí kolaps trhu

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala se kvůli dovozu obilí z Ukrajiny díky zrušení cel postupně tato země stává místo obilnice světa obilnicí Evropy. „To zejména ve střední a východní Evropě způsobuje značné problémy hraničící až s faktickým kolapsem trhu, kdy je faktická realizační cena pro domácí produkci výrazně pod úrovní, kterou nabízí burza,“ uvedl.

Dodal, že omezení, která navíc přináší environmentální požadavky EU spolu s nízkými výkupními cenami ve střední a východní Evropě, mohou být pro tuzemské zemědělce až existenčním problémem. Podle Zemědělského svazu ČR může letos hrozit to, že zemědělci v Česku nebudou mít kam uskladnit až milion tun obilí z nadcházející sklizně. Už dříve uvedl, že kvůli dovozu levné pšenice z Ukrajiny jsou v ČR zhruba dva miliony tun z loňské sklizně, kterou se dosud nepodařilo prodat.

Výborný se podobných scénářů neobává, řekl minulý týden. Zemědělci také podle něj část úrody drželi na skladech a očekávali, že ceny budou růst.

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova. (8.7.2023)  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

pindal ( 21. července 2023 21:13 )

Kdyby Výborný věřil v Boha,nikdy by se nechoval tak ,jak se chová.Takže,co si kecá nemá na věřící lidi žádný vliv.

pindal ( 20. července 2023 20:23 )

Jak už člověk zradí a pak neví kudy kam,tak se dá použít ke všemu,co naznačuje,že ho ochrání.

pindal ( 20. července 2023 19:48 )

Může za to Putin.Už mě je jasno,kdyby něco,už to chápu.

pindal ( 20. července 2023 19:32 )

Do pr..le,co už to stálo peňěz,i důchodci se museli omezit a tohle?Kdo by to do nich řekl?

pindal ( 20. července 2023 19:21 )

Ale po zvážení dnešní situace jsem si uvědomil,že jsem nastavil špatný obličej,patří tam tento

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa