Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin při oslavách Dne Ruska popíral realitu: Rusové kráčí od vítězství k vítězství, tvrdil

Aktualizováno -
12. června 2023
18:53
Autor: ČTK, swp - 
12. června 2023
17:26

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti dnešních oslav Dne Ruska mluvil o obyvatelích Ruska jako o lidech kráčejících od jednoho vítězství ke druhému. Rusko si tento státní svátek připomíná v době, kdy jeho invazní jednotky více než rok a čtvrt válčí na Ukrajině a kdy ukrajinská armáda zahájila dlouho čekávanou protiofenzivu.

„Dnes, v těžkých časech pro Rusko, pocity hrdosti a vlastenectví naši společnost spojují ještě silněji a slouží jako spolehlivá podpora pro naše hrdiny podílející se na zvláštní vojenské operaci,“ cituje agentura Reuters Putina, který invazi na Ukrajině neoznačuje za válku.

„Lidé, kteří jdou od vítězství k vítězství, svůj život a veškerou svou práci zakládají na víře: víře ve vítězství, víře ve spravedlnost, víře v Rusko,“ řekl Putin v den, kdy ukrajinská armáda oznámila územní zisky během bojů na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti.

Putin při této příležitosti obvinil ukrajinskou armádu z ostřelování obytných čtvrtí a humanitárních objektů. „Nebudu hovořit o důvodech, zaplétat se do politické džungle, ale proč, prostě vůbec nemohu pochopit, kvůli čemu nepřítel ostřeluje obytné čtvrtě. Kvůli čemu? Proč? Jaký je smysl? (Útočí) na humanitární objekty. Jaký to má smysl. Vojenský smysl to nemá žádný, nulový,“ prohlásil podle ruských agentur.

Kyjev během války mnohokrát obvinil ruská vojska z útoků na civilní cíle. Válka, rozpoutaná na Putinův rozkaz, si podle ověřených údajů OSN vyžádala tisíce obětí z řad civilistů na obou stranách.

Ruské úřady v okupovaném Doněcku dnes uvedly, že při ukrajinském ostřelování města přišla o život poblíž nádraží dvacetiletá žena. Její dvouleté dítě bylo zraněno, napsala ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na očité svědky.

Putin ve vojenské nemocnici

Putin dnes rovněž navštívil raněné v ústřední vojenské nemocnici v Krasnogorsku u Moskvy, kde čtyři vojáky vyznamenal titulem Hrdina Ruska, napsal list Kommersant. Připomněl předchozí Putinovu návštěvu raněných vojáků, která se odehrála loni v květnu v jedné z moskevských nemocnic.

„Putin se jen vzácně setkává s vojáky zapojenými do tažení proti Ukrajině,“ poznamenala agentura AFP a připomněla, že jednou z takových příležitostí byla zdravice k Novému roku, kterou prezident pronesl obklopen vojáky.

Den Ruska připomíná přijetí deklarace o státní svrchovanosti v roce 1990. Svátek se v zemi slaví od roku 1992.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes na svém telegramovém účtu zveřejnil fotomontáž s ruskou vlajkou vztyčenou nad Majdanem, hlavním kyjevským náměstím. Napsal k tomu, že toto místo se brzy bude jmenovat Ruské náměstí.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Vojenská přehlídka v Moskvě: Putin vystoupil na Rudém náměstí.  - Reuters
Video se připravuje ...

profano ( 12. června 2023 21:48 )

Nepindej.

pindal ( 12. června 2023 19:54 )

A co tím chceš říct?Řekni radši tvůj moudrý názor.Máš nějaký názor?

Zobrazit celou diskusi