Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova agrese dopadá i na česká média: Rusko cenzuruje i Blesk

Autor: David Polák - 
1. března 2023
05:00

V Rusku působí speciální úřad Roskomnadzor. Ten vyhledává na internetu vše, co se Vladimiru Putinovi (70) nelíbí, a v zemi to pak blokuje. Terčem úřadu se stal i deník Blesk a jeho mutace webu v ruštině, dokazují uniklá data.

To, že Kreml monitoruje po světě sociální sítě a zpravodajské weby, se už nějakou dobu ví. Teď ale unikla data Roskomnadzoru, která podle webu Investigace.cz dokazují, že se Putin zaměřil i na Česko. Mezi internetovými tituly, které ruský cenzurní úřad blokuje, je totiž ruskojazyčná mutace webu Blesk. cz.

Rubrika Kronika války na Ukrajině vycházela na počátku války, každý den přinášela souhrn událostí, které se na Ukrajině staly. Ihned v prvních dnech války se totiž objevily informace, že ruská média neinformují o tom, jaká zvěrstva ruští vojáci na Ukrajině páchají. Ruskojazyční čtenáři zde mohli najít očitá svědectví i zprávy očištěné od propagandy a dezinformací, kterým čelí v oficiálních ruských médiích.

„Byla to zkouška, jak alespoň část těchto informací dostat k ruským občanům, pokud by je na internetu vyhledávali. Fakt, že byl Blesk v Rusku cenzory zablokován, nás ujistil v tom, že tato úvaha byla správná,“ vysvětlil šéfredaktor Blesku Radek Lain. Roskomnadzor veškeré tyto články blokuje, protože jsou podle něho napsány v antiruské rétorice.

„Důvodem pro blokaci celého serveru Blesk.cz je zpráva o ruské armádě, která unáší ukrajinské děti,“ napsal web Investigace.cz. Počet svědectví a popsaných osudů o deportaci ukrajinských dětí do Ruska a jejich následném porušťování se s průběhem války zvyšoval, podle agentury AP jsou momentálně takových případů tisíce.

Palach prošel

Do hledáčku úřadu se dostal také Český rozhlas. Ten vydal na své ruskojazyčné mutaci článek věnovaný osudu Jana Palacha. Ten se upálil před 54 lety na Václavském náměstí na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1968. Úřad v Moskvě ho ale nezablokoval, takže text o Palachovi prošel. Podle zaměstnanců Roskomnadzoru článek sice obsahuje popis sebevraždy včetně motivů, podle nich je ale vše v pořádku, protože jde o historickou událost.

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa