Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sankce na Rusko pořádně nefungují. Kdo agresorům dováží zbraně k zabíjení Ukrajinců?

Autor: DVL, swp - 
12. června 2023
05:00

Již od začátku války zavádí Evropská unie proti Rusku sankce. Nicméně například Německo či Litva začaly zboží ze sankčního seznamu dovážet do takových zemí, jako jsou Bělorusko, Kazachstán či Arménie. Odtud pak evropské produkty putují do Ruska, a pomáhají tak Rusku v jeho válečném úsilí, informoval zpravodaj Al-Džazíra.

25. února 2022 – den poté, co Rusko zahájilo svou invazi na Ukrajinu, Evropská unie zavedla proti agresorovi bezprecedentní sankce. To mělo Rusku poslat vzkaz, že za své činy ponese následky.

Sankce byly uvaleny na blízké spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina, stejně tak na ruské firmy a mnoho sektorů ruské ekonomiky. V následujících měsících bylo proti Rusku zavedeno dalších 8 sankčních balíčků, což zasáhlo také export ropy a plynu do Evropy, a došlo k omezení přístupu Ruska k produktům, které by mohlo použít ve válce na Ukrajině.

Evropská unie bude zavádět nové sankce, dokud Rusové neustoupí. Přesto někteří pozorovatelé tvrdí, že sankce selhaly.

Zdá se, že ruská ekonomika je odolnější, než se očekávalo a ruská armáda i nadále terorizuje Ukrajinu. Sankciované položky si navíc stále nacházejí cestu do Ruska a na ukrajinské bojiště.

Pokud sankce nefungují tak, jak by měly, znamená to, že aktivně maříme jejich účinnost. To tvrdí nedávno zveřejněná zpráva poradenské společnosti Corisk. Ta odhalila, jak k tomu dochází.

Dovoz přes třetí země

Společnost analyzovala data z 12 zemí EU, Norska, Anglie, USA a Japonska, kdy se ukázalo, že dochází k obcházení vývozních sankcí vůči Rusku. V roce 2022 obcházení dosáhlo neuvěřitelných 8 miliard eur (v přepočtu zhruba 188 404 890 720 českých korun, pozn. redakce).

Z dat vyplývá, že největším vývozcem sankciovaného zboží do Ruska je Německo, druhým Litva. Tyto dva státy poskytují Rusku přístup k západnímu zboží, ke kterému by přístup mít nemělo.

Výzkum odhalil, že evropské podniky, a to především německé, prodávají své produkty Rusku přes třetí země. Tyto produkty zahrnují i luxusní šperky či parfémy, které si typicky užívá moskevská elita. Mezi další produkty pak patří moderní polovodiče, kvantové počítače, strojní technika či dopravní zařízení.

Na začátku roku 2022 západní vývozy tohoto zboží do Ruska ustávaly, ale zrychlily svůj export do zemí sousedících s Ruskem. Téměř polovina tohoto zboží směřuje přes Kazachstán a zbytek se rozděluje přes Gruzii, Arménii, Kyrgyzstán a další.

Důležité je, že seznam sankciovaných produktů zahrnuje zboží, které může využívat armáda i civilisté. Mezi takové zboží patří například drony, vozidla a některé chemikálie.

Ve válečné zóně jsou vozidla střední velikosti zásadní pro převoz zásob na frontu, což je důvod, proč právě takové vozidla byla zahrnuta na sankční seznam. Výsledkem bylo, že se vývoz těchto vozidel do Ruska úplně zastavil. Jenomže vývoz těch stejných vozidel exponenciálně vzrostl do Arménie.

Dalším takovým produktem, který se používá pro civilisty i pro armádu, jsou polyamidy. Tyto chemikálie se používají při výrobě neprůstřelných vest a vest pro vojenské piloty. Do června 2022 nevyváželo Německo do Kazachstánu prakticky žádné polyamidy. Po zavedení sankcí kazašská poptávka po těchto chemikáliích mimořádně vzrostla a do října dovážela 200 tun od německých výrobců.

Litva také vyvážela sankcionované zboží do Ruska, ale jinou cestou, a sice přes Bělorusko. Přestože země hostí běloruskou opozici a staví se proti režimu diktátora Lukašenka, Vilnius začal prodávat Bělorusku více vozidel, a to desetinásobně. Vzhledem k tomu, že vývoz do Ruska klesl na nulu a běloruská poptávka po autech se pravděpodobně tak dramaticky nezvýšila, zdá se, že toto zboží míří do Ruska.

EU musí zavést pravidla

Vláda kazašského prezidenta Tokajeva údajně zavedla přísnější celní kontrolu elektronického zboží dováženého do Ruska a zkoumá online celní monitorování, aby bylo možné sledovat zboží překračující hranice. Zda tyto snahy skutečně omezí tok sankcionovaného zboží, nebo jsou pouze kosmetickými opatřeními, se teprve uvidí.

Spoléhat se na Kazachstán a další ruské sousedy, že budou kontrolovat obcházení sankcí, se zdá nereálné. Je na zemích, které tato opatření zavedly, aby zajistily jejich realizaci.

EU by měla zavést nové vývozní režimy pro zboží dvojího užití a válečné zboží. Členové sankční koalice by měli dát dohromady vyšetřovací pracovní skupiny a vymáhat dodržování všech dostupných právních nástrojů. Svou roli musí hrát i samotná podnikatelská komunita; musí přijmout kulturu dodržování předpisů a přestat zavírat oči před těmi, kdo se vyhýbají sankcím.

V této fázi války je zásadní zajistit, aby sankce nebyly pouze uvaleny, ale aby byly skutečně důkladně uplatňovány. Příliš mnoho Ukrajinců již ve válce přišlo o život a mnoho dalších míří na bojiště bránit svou zemi a svou svobodu – a potažmo i Evropu. Nesmíme je zklamat.

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa