Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Analytik o budoucnosti Ruska: Noční můra? 20 malých nevyzpytatelných Putinů

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
3. května 2023
05:00

Fenomén, který by určitě neměl ujít naší pozornosti, je podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého vznik soukromých armád v Rusku. V úterním Epicentru Blesk Zpráv vysvětlil, že i když se o tom veřejně moc často nemluví, na ruském území působí kromě nechvalně známých Wagnerovců celá řada komerčních vojenských skupin. Jednu si dokonce buduje i nejbohatší ruská společnost Gazprom.

Dochází tady k privatizaci vojenské moci, což v žádné běžné a funkční zemi není standardní a nebylo tomu tak ani v Rusku,“ popsal Mikulecký. Zmínil i absurdní situaci, kdy si samotná ruská armáda buduje svoji žoldnéřskou armádu. „Ale dostanu se i na ten opačný konec, kdy například největší a nejbohatší společnost Gazprom v Rusku buduje svojí vojenskou skupinu. Je to spíš něco, co vypadá jako příprava na ochranu sebe sama, na případný boj o moc,“ upozorňuje na to, že i z biologických důvodů se jednoho dne bezpodmínečně stane, že Vladimir Putin nebude prezidentem. „Jednoho dne odejde a v Rusku evidentně není jasné nástupnictví. A kdykoliv jsme v nějaké zemi v historii viděli vznik nějakých warlordů nebo komerčních vojenských skupin navázaných na různé silné ekonomické skupiny, byl to začátek nebo předzvěst občanské války nebo vnitřního pnutí,“ varoval Mikulecký s tím, že a občanská válka v Rusku je něco, čeho se podle svých slov bojí téměř víc než války mezi Ruskem a Ukrajinou.

Jaké dopady by občanská válka v Rusku mohla mít? „Myslím si, že nepředstavitelné. Přece jenom je v Rusku dostatek jaderných zbraní a představa, že v tuhle chvíli máme v Rusku kromě jednoho nevyzpytatelného Putina, 20 malých nevyzpytatelných Putinů, je pro mě noční můrou,“ odpověděl analytik.

Manipulace u voleb

Rusko čekají v březnu příštího roku prezidentské volby. Podle Mikuleckého je s největší pravděpodobností vyhraje Vladimir Putin. Rusko digitalizuje svou státní správu a mimo jiné zavádí elektronický systém povolávání vojenských záloh.  „Předpokládám, že primárním cílem ruské digitalizace bude snadnější manipulace právě s volbami. Nicméně já nepochybuji, že Vladimir Vladimirovič opět vyhraje, a předpokládám, že ta snaha o manipulaci nebude o tom, že by se v Rusku našel někdo, kdo by ho byl schopný ohrozit, ale vzhledem k psychologii, že během války je nutné, aby v těch prezidentských volbách dosáhl lepšího výsledku, než jakého kdy dosáhl v minulosti,“ předvídá Milan Mikulecký.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa