Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nemohli jsme se ani rozloučit.“ Děti popsaly, jak je Rusové odvlekli z Ukrajiny. Domů se jich vrátil jen zlomek

Autor: ČTK, trm - 
11. června 2023
12:16

Rusové odvlekli z Ukrajiny možná až statisíce ukrajinských dětí, vyplývá z videa zveřejněného ukrajinskou vládou. Část jich nuceně skončila v rodinách, další v „převýchovných kempech“. Unesených dětí se domů vrátil zatím jen zlomek. Ukrajina se také zabývá rolí Běloruska ve věci deportací z Ruskem okupovaných území. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ukrajinské prokuratury. Kyjev dosud s ohledem na násilné deportace dětí zahájil trestní řízení ve více než 19 000 případech, z nichž se převážná část týká Ruska.

Podle ukrajinské vlády jsou únosy dětí pečlivě plánovaný a organizovaný proces. „Posadili nás na nákladní auto jako nějaká zvířata a vzali nás do nějakého hangáru. Nenechali mě ani rozloučit se,“ popsal jeden z unesených chlapců, který byl unesen z válečné zóny. Okupanti mu řekli, že ho adoptuje ruská rodina. Nakonec se po měsících utrpení dostal zpátky domů. Takových dětí je ale jen zlomek.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Unesené děti však nekončí jen v Rusku, ale i v sousedním Bělorusku. „Skutečnosti a okolnosti únosů ukrajinských dětí z dočasně okupovaných území Ukrajiny do takzvaných ,volnočasových táborů‘ v Bělorusku jsou v současnosti předmětem vyšetřování,“ uvedla prokuratura v prohlášení. Celkem se podle ní Kyjev zabývá desítkami tisíc případů deportací dětí z Doněcké, Luhanské, Záporožské, Chersonské a Charkovské oblasti. Některé z dětí byly dány k adopci, uvádí prokuratura.

Z násilných deportací z území, které Rusko okupuje v rámci svého válečného tažení na Ukrajině, Moskvu viní ukrajinské úřady i mezinárodní společenství. Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) kvůli tomu letos v březnu zahájil stíhání ruského prezidenta Vladimira Putina a také ruské zmocněnkyně pro práva dětí Mariji Lvovové-Bělovové.

Běloruský režim Alexandra Lukašenka z podílu na deportacích ukrajinských dětí tento měsíc obvinila i skupina běloruských opozičníků sdružená pod jménem Národní protikrizové řízení (NAU). Ve zprávě píší, že na tábory a do sanatorií v Bělorusku bylo z Ukrajiny odvezeno 2150 dětí včetně sirotků ve věku od šesti do 15 let.

Video  Rusové během války unesli desítky tisíc dětí.  - Bandicam
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa