Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co odhalila razie u Prigožina: Dvojníci, falešné pasy i VIP léčba u Putinovy dcery

Autor: mav, lig - 
1. července 2023
05:00

Vladimir Putin po nedělní vzpouře zavrhl oligarchu Jevgenije Prigožina, jemuž se přezdívalo Putinův kuchař, neboť jeho firmy a restaurace krmily prezidenta a jeho hosty včetně světových prezidentů. Víkendová razie ovšem odhalila další z pojítek mezi těmito dvěma mocnými Petrohraďany: Prigožin byl klientem VIP kliniky Putinovy dcery.

V lednu Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) publikovalo investigaci, že klinika pojišťovny SOGAZ v Petrohradě léčila vedle nejvyšších figur Putinova okolí také žoldnéře Wagnerovy skupiny. Dříve Jevgenij Prigožin odmítal, že by mu kontroverzní soukromá armáda patřila, loni už se k ní ale začal hrdě hlásit.

„Mezi klienty kliniky jsme našli záhadného chlapíka,“ tweetuje Mark Krutov z RFE/RL. „Byl pouhým řidičem a prodejcem ojetých aut, ovšem v systému kliniky byl registrován jako ‚super-VIP‘ a měl číslo 199, jedno z nejstarších.“

Reportéři se pochopitelně snažili dohledat, co je Dmitrij Isaakovič Gejler zač. Našli jen inzerát, že roku 2017 muž toho jména hledal práci jako řidič (včetně oprávnění na autobus), která by vynášela 40 tisíc rublů měsíčně. Teď dostali odpověď, když server Fontanka zveřejnil fotografie cestovních pasů zabavených u Prigožina. Jeden je vystaven právě na Dmitrije Gejlera, rozeného 1. 8. 1965, ale fotografie hovoří za vše. Je to falešný pas Prigožina na jméno existující osoby.

Ve vedení či mezi akcionáři kliniky byli podle agentury Reuters mj. synové dvou prezidentových bratranců, Michail Putin a Michail Šelomov, šéf Gazpromu Alexej Miller (Putinův známý z časů na petrohradské radnici) a Putinův „osobní bankéř“ Jurij Kovalčuk. Prezidentova dcera Marija Voroncovová měla společné projekty s ředitelem ústavu.

Klinika měla zajímavé portfolio klientů. Léčili se tam třeba vysocí politici včetně Valentiny Matvijenkové, předsedkyně Rady federace (horní komory ruského parlamentu). Také tam na testy na HIV, syfilis a žloutenku (čili sexem přenosné choroby) chodily mladé sportovkyně. Jak naznačil zdroj Rádia Svoboda, který na klinice pracoval, dělaly „elitní escort“.

Wagnerovci v elitní péči

A další skupinou pacientů důvěrného VIP oddělení kliniky byli žoldáci Wagnerovy skupiny. Zdroj hovořil o únoru 2018, kdy wagnerovci utrpěli bolestivou porážku v Sýrii, u Dajr az-Zauru. Tehdy se ještě existence žoldnéřské armády tutlala, v Rusku jsou (mimochodem nadále) zákonem zakázané. Podle agentury Reuters právě tato léčba raněných wagnerovců potvrdila, že žoldnéři slouží Kremlu, respektive mají jeho podporu. 

Letos v polovině ledna Jevgenij Prigožin zveřejnil na svých sociálních sítích video, kterak navštívil rehabilitujícího bojovníka raněného na Ukrajině „na jedné z petrohradských klinik“. Obličeje zdravotníků sice zcenzuroval, ale prostředí dokonale odpovídá fotografiím z webu kliniky SOGAZ, jak zjistil Krutov z Rádia Svoboda. A dodal, že kvůli sankcím EU klinika formálně změnila vlastníka i název, „koupila“ ji firma NOMEKO, partner pojišťovny SOGAZ. Šéf zůstal stejný. A Voroncovová má ve firmě NOMEKO přímo podíl a funkci, jak ukázala i reportáž státní televize Rossija 1.

Vedle pasu na jméno Gejler a dalšího podobného padělku úřady při razii našly také doklady na jméno Jevgenij Prigožin, ovšem s jinou fotografií.

Roku 2020 tento muž s pasem na jméno Prigožin zaletěl na otočku z Petrohradu do Litvy, ve Vilniusu se promenoval před parlamentem či ministerstvem dopravy. To vše nejspíš proto, aby otestoval, jak fungují tamní úřady a zda ho pustí, když je oligarcha na sankčním seznamu. Jak psal tehdy server Open Media, ve skutečnosti se jmenoval Leonid Krasavin a už roku 1995 byl souzen za padělání. V roce 2019 server Fontanka našel hned tři Prigožinovy dvojníky-jmenovce, kteří si úředně nechali změnit jméno na to oligarchovo.

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru wagnerovců „zradou“.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa