Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uchvátí Kreml Prigožin, oligarchové, nebo někdo nový? „Začala hra o trůn,“ varuje ruský reportér

Autor: mav, swp - 
28. května 2023
05:00

 „Domnívám se, že válka klanů o Putinův trůn začala,“ soudí ruský investigativní reportér Roman Anin. Pozice dlouholetých oligarchů a dalších vlivných figur kolem Kremlu nyní úspěšně torpéduje mj. šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin spolčený s Ramzanem Kadyrovem. Nebo vyvstane ještě někdo další?

„Neznamená to, že Putina svrhnou. Ovšem je mu sedmdesát let, není to žádný mladík. Uvědomují si, že musí pracovat na různých scénářích po jeho smrti,“ říká pro Rádio Svoboda novinář, který dříve pracoval pro Novou gazetu, nyní už zakázanou. Roku 2020 založil investigativní server iStories (neboli Important Stories), jehož redakce se zanedlouho přesunula do Lotyšska.

„Nic neoslabuje moc diktátora více než stárnutí a vojenská porážka. Čím více se blíží konec Putinovy vlády - ať už v důsledku politických sil, nebo stáří - tím pravděpodobněji se mnohé studené války mezi klany změní v horké,“ napsal Anin v lednu na webu Important Stories.

Mediální talent Prigožina

V poslední době slaví určité úspěchy Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřské skupiny wagnerovců, jež má na starosti dobývání Bachmutu. Také je provozovatelem tzv. trollí fabriky, totiž Agentury internetového výzkumu, jež má za úkol ovlivňovat debaty na sociálních sítích všude možně. A do debat dnes aktivně vstupuje i osobně - nezřídka dost nevybíravě, vulgárně či s černým humorem.

„Musíme uznat, že je velmi talentovaný,“ hodnotí Anin Prigožinovy mediální výstupy. „Rusové mu to žerou. Je stále populárnější. Protože vlastně říká pravdu, nebo říká něco, co u Rusů rezonuje.“ Například když kritizuje byrokraty, generály a oligarchy, kteří rozhodují o válce z pohodlí a bezpečí Moskvy. „Zradili zemi. Všechno rozkradli. Posílají vaše syny na frontu špatně vyzbrojené. Vaši synové tam umírají,“ parafrázuje Anin jeho hesla.

Prigožin našel spojence v čečenském vůdci - Ramzanu Kadyrovovi, který do „speciální vojenské operace“ poslal své bojovníky hned v začátcích, je rovněž kritický vůči ruskému armádnímu velení a politikům. „Do této aliance se také může přidat klan Viktora Zolotova, jenž se s Prigožinem zná z časů ‚gangsterského Petrohradu‘ a který má úzké pouto s Kadyrovem.“

Zolotova, svého někdejšího osobního strážce a pak šéfa ochranky, Putin učinil jedním z nejvlivnějších mužů bezpečnostních složek. Vyčlenil extra polovojenské síly - Rosgvardiju - zpod ministerstev vnitra a obrany, spadá jen pod prezidenta, a do čela postavil Zolotova. Tuto trojici, jež se dala dohromady díky válce na Ukrajině, Anin nazval „Koalice krvežíznivých.“

Oligarchové a kumpáni

Naopak s tím, jak se „speciální vojenská operace na Ukrajině“ nedaří a vleče, slábnou pozice dlouholetých spojenců Vladimira Putina. Miliardář Jurij Kovalčuk - nejen podle Anina druhý nejvlivnější Rus, o němž se hovoří jako o „Putinově bankéři“. Nikolaj Patrušev, Putinův kolega z KGB, pak dlouholetý šéf její nástupkyně FSB, od r. 2008 předseda Bezpečnostní rady Ruské federace. Šéf státního molochu Transěft (export ropy, ropovody) Nikolaj Tokarev. (Nejen) plynový oligarcha Gennadij Timčenko, jeden z úplně nejbohatších lidí Ruska.

„Nazvěme je ‚Koalicí kumpánů‘. Ať už mají navzájem jakékoli rozpory, myslím, že i oni cítí hrozbu, kterou představuje ‚Koalice krvežíznivých‘,“ argumentuje Anin. „Pokud vznikne taková koalice, jejími výhodami budou nepochybně bohaté finanční zdroje (tito lidé vlastní doslova celé Rusko) a kontrola nad tajnými službami.“ Vojensky budou slabší než Koalice krvežíznivých, ale jsou inteligentnější.

Některé osobnosti v prezidentově okolí se podle něj nenávidí natolik, že by mohly začít konat, ještě než vůbec Putin skončí. „Chtějí zachránit své životy, majetek, životy svých příbuzných. Pochopí, až Rusko prohraje válku, protože nikdo z nich už nevěří ve vítězství, že to bude výchozí bod boje o trůn. A kdo bitvu prohraje, ztratí všechno.“ Za jiných okolností by poražení mohli odejít do zahraničí, jenže na ně vesměs spousta zemí uvalila sankce.

Putin podle Anina sám k této nevraživosti a rivalitě ve svém okolí přispěl. „Před válkou to byla skutečně součást jeho strategie. V těchto bitvách vnitřního kruhu se rád chová jako soudce. Dnes tomu tak zřejmě není, ty veřejné střety mezi Prigožinem a Šojguem, ty rozhodně Putinovu moc neposilují. Naopak, oslabují ji,“ analyzuje novinář.

Porážka u Bachmutu?

Jenže Putin je podle jeho názoru natolik nerozhodný, že tuto situaci není schopen rozetnout. Ostatně už i přímo jeho právě třeba Prigožin začal kritizovat, zrovna za tu nerozhodnost - nepříliš skrytě hovořil o „děduškovi v bunkru“, kterému se snad dokonce líbí, jak se Rusům stále nedaří dotáhnout do konce dobývání Bachmutu.

V těchto dnech po sociálních sítích také kolují fotky, podle nichž se v ruském Belgorodu (nedaleko hranic s Ukrajinou) na zdech a vývěskách objevily letáky s Prigožinem. „Jevgenij Prigožin. Silný lídr, žádný bunkrový srab. Síla. Sebevědomí. Stabilita,“ zní hesla jako z předvolební kampaně. Nelze ověřit, zda se takové letáky šíří více ani zda jsou dílem Prigožina, nebo kohokoli jiného.

Otevřeně si oligarcha, a to opakovaně, stěžoval, jak jeho wagnerovci nedostávají od ministerstva obrany dost munice. 

„Je to velmi zajímavé, protože Putin a Prigožin jsou na sobě velmi závislí. Prigožin má na starosti 50 000 lidí na nejdůležitějším úseku frontové linie,“ diví se Anin. „Pokud odejdou, bude to konec války - nebo přinejmenším velmi vážná porážka ruské armády. Takže si myslím, že Putin sní víc než Volodymyr Zelenskyj o tom, že tam Prigožin zemře - to by bylo nejlepší řešení jeho problému.“

Putin zalezlý v bunkru

A podobně kritičtí jsou bloggeři, „vojenští korespondenti“, debatéři na sociálních sítích soustředící se na válku. „Kde je náš vůdce? Jaký je náš plán? Zvítězíme?“ debatují podle Anina. Putin je však nerozhodný. „Doufá v zázrak. Nedělá nic. Je tak trochu zaseknutý ve svém bunkru,“ připomíná reportér, kterak se prezident jen minimálně ukazuje na veřejnosti a spoustu agendy vyřizuje skrze videohovory ze svých pracoven.

„Třetí koalicí, která vznikla bezprostředně po začátku války na Ukrajině, ale dosud nemá vůdce ani strukturu, je ‚Koalice vlastenců‘. Zatím nefungují jako společenství, ale válka v nich probudila společné hodnoty, nenávisti a cíle. Pohrdají ruskou vládnoucí třídou pro její korupci a vojenské porážky, ale i ‚Koalici krvežíznivých‘odmítá pro její vazby na současnou vládu, kriminalitu a Čečensko,“ vykresluje Anin s tím, že „vlastenci“ se mohou stát jakýmsi černým koněm bojů o Kreml.

Žádní liberálové podle Anina v Rusku šanci nemají. Dříve se tak prezentoval prezident Dmitrij Medveděv. „Kdysi byl hlavní nadějí liberálů. Dnes ho Západ má za šaška pro jeho směšné hrozby světu - ‚erotické fantazie‘,“ vypůjčil si Anin Prigožinův trefný sarkasmus. „Medveděvovo frivolní chřestění zbraněmi je zoufalým pokusem zbabělého chlapce ukázat třídním hulvátům, že i on dovede být zlý. Třeba ho někdo vezme do party,“ dodal.

Kvůli rozpolcení elit Putin nedokázal najít vhodného nástupce. „Je velmi těžké najít někoho, kdo bude sloužit všem klanům. Myslím, že v těchto dnech ho musí nejvíce mrzet, že nemá syna, který by se mohl stát přirozeným nástupcem...“ přemítá Anin a připomíná, kterak před pěti lety psal článek o jeho bodyguardech, již začali získávat pozice v různých agenturách, zejména v tajných službách. „Protože těm lidem důvěřuje. Tihle lidé mu dvacet let stáli za zády se zbraní v ruce a nezabili ho,“ vysvětlil mu jeden z nich.

Anin věří, že naplno se boj ruských elit rozhoří po úspěšné ukrajinské protiofenzivě - a zároveň se toho obává. „Tento boj může vyhrát někdo ještě horší než Putin. A to bude pro Západ skutečná výzva. Představte si, že by tu bitvu vyhrál Prigožin, země s druhým největším arzenálem jaderných zbraní by byla v rukou notorického zločince, šíleného zločince, sadisty, který rád mučí a zabíjí lidi.“

Novinář ve svých úvahách nevylučuje ani, že Putin přestane váhat a odhodlá se k radikálním krokům. „Opravdu záleží na tom, co se bude dít po a během případné ukrajinské protiofenzívy. Věci se mohou začít měnit a vyvíjet opravdu rychle a obávám se, že jsme krok před začátkem skutečného chaosu v Rusku - pokud se Putin nerozhodne stáhnout vojska, uzavřít zemi, vyhlásit vojenskou diktaturu, pozavírat všechny své nepřátele a přeměnit zemi v Severní Koreu…“

Nejlepší variantou by podle Aninových úvah pro Rusko - a nejen pro něj, ale i pro Ukrajinu a celý svět - bylo, kdyby vyhrál klan „privilegovaných“, Putinových kumpánů. Ani ty nepovažuje za vyloženě dobré, připomíná jejich zkorumpovanost a zapletení do různých zločinů. „Ale jsou rozumnější než Prigožin aj. Pokud si koalice těchto lidí nakonec uvědomí, že může zastavit válku a může všechno v Rusku opravdu rychle změnit… Představte si situaci, kdy tato koalice klanů přinese Putinovu hlavu k Mezinárodnímu trestnímu soudu a slíbí, že stáhne všechna vojska z Ukrajiny na hranice roku 1999, dá Ukrajině bezpečnostní záruky a Západ na oplátku zaručí bezpečnost Ruska…“ spekuluje Anin.

Ani to nemusí ještě znamenat dobrý výsledek. „Následné scénáře nemůžeme předvídat. Škála je tak široká - od naprostého chaosu a přeměny Ruska v jakýsi africký stát s gangy a neustálými boji na ulicích až po transformaci v demokratickou zemi za 20 nebo 50 let,“ uzavírá Anin. „Bude záležet na tom, kdo tu válku o trůn vyhraje.“

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa