Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská tajná služba zabavila Prigožinovi miliardy rublů: Měl je u sebe v kanceláři?!

Autor: ČTK, swp - 
24. června 2023
17:17

Příslušníci ruské tajné služby FSB v sobotu v Petrohradě našli a zajistili celkem asi čtyři miliardy rublů (v přepočtu zhruba 1 miliarda Kč), které podle místního zpravodajského serveru Fontanka patří zakladateli soukromé vojenské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgeniji Prigožinovi. Toho ruské úřady kvůli vzpouře a pochodu jeho sil směrem na Moskvu od pátečního večera stíhají pro organizaci ozbrojeného povstání. Ruský prezident Vladimir Putin svého někdejšího spojence označil za zrádce a jeho krok za „dýku vraženou do zad Ruska", které už déle než rok útočí na sousední Ukrajinu.

Prigožin podle serveru Fontanka na sociálních sítích sdělil skutečnost, že se jednalo o jeho peníze, potvrdil a dodal, že na věci nevidí nic strašného. Byly podle něj určeny na platy příslušníků Wagnerovy skupiny, na kompenzace příbuzným zabitých bojovníků a na některé další účely.

Finance nalezli dnes po poledni příslušníci FSB v dodávce a dvou minibusech zaparkovaných na dvoře za hotelem Trezzini v Petrohradě, podle Fontanky v něm měl Prigožin kancelář. Uloženy byly v papírových krabicích. Vyšetřovatelé v sobotu také na petrohradském letišti Pulkovo zapečetili vrtulník a soukromé letadlo, které měl Prigožin dlouhodobě pronajaté a používal je. Už ráno ruští vyšetřovatelé obsadili centrálu Wagnerovy skupiny v Petrohradě, kam dorazili v doprovodu příslušníků speciální jednotky OMON.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruské ministerstvo obrany přimíchalo do zpráv záběry ze zimy.  - Ministerstvo obrany RF
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa